10 legjobb

A 10 legjobb dolog bármilyen témában

Híres vízesések – A 10 legszebb zuhatag a világon

 

hires_vizesesek_a_10_legszebb_zuhatag_a_vilagon.jpg

 

 

Híres vízesések, a 10 legszebb zuhatag a világon nyilván nem lehet egységes – hiszen ahány ember, annyi szempont. De az alább bemutatott helyek kétségkívül a Föld legkedveltebbjei közé tartoznak. Némelyikük már szóba került a legszebb természeti jelenségeknél. Európából indulunk, s körbe járjuk a bolygót egészen Óceániáig.

 

 

Híres vízesések Európa

 

 

Gullfoss-vízesés

 

Hol található: Izland délnyugati részén található, a Hvitá-folyón, a fővárostól, Reykjavíktól körülbelül 120 kilométerre.

 

a_10_legszebb_zuhatag_a_vilagon_gullfoss-vizeses.jpg

 

 

Felfedezése: Természetes formájában ismert a helyi lakosok által, évszázadok óta. Szélesebb körben a 20. század elején vált ismertté, köszönhetően Sigríður Tómasdóttirnak, aki nagy szerepet játszott a vízesés megőrzésében. De ugye először a régi rajzfilmsorozatok közé tartozó Viki, a vikingben is már jártunk errefelé ☺, vagyis a vikingek találtak rá.

 

Magasság: Két lépcsőben összesen 32 méter magas.

Szélesség: Az alsó lépcső körülbelül 20 méter széles.

Terület: A vízesés teljes területe a folyó medre mentén terjed ki.

Vízmennyiség: Az átlagos vízhozam körülbelül 140 köbméter másodpercenként, de az olvadó gleccserek miatt tavaszi és nyári időszakban akár 2000 köbméter másodpercenként is lehet.

 

Szépsége, különlegessége: A híres vízesések eme északi példányának különlegességét a kétlépcsős zuhatag adja, amely először egy kisebb, majd egy nagyobb zuhatagként zuhan alá. Az izlandi naplementék és a gyakori szivárványok látványa még lenyűgözőbbé teszi.

 

Környezete: Széles kanyon és sziklás terület övezi. A Gullfoss környezete vulkanikus táj, jellemzően sziklás és növényzetben szegényes. A területet gleccserek táplálják, így a vízesés vize kristálytiszta. A vízesés környéke természetvédelmi terület, amelyet számos turistaútvonal és kilátópont övez.

 

Érdekességek: Sigríður Tómasdóttir, egy helyi farmert, jelentős szerepet játszott a vízesés megőrzésében azáltal, hogy megakadályozta a vízesés energiatermelés céljára történő felhasználását.

A vízesés neve "Arany Vízesést" jelent izlandiul, ami valószínűleg a gyakori szivárványoknak köszönhető.

Télen a vízesés környéke gyakran jéggé változik, ami még látványosabbá teszi.

A Gullfoss a híres "Arany Kör" túra egyik fő attrakciója, amely Izland három legnépszerűbb természetes látványosságát foglalja magában: a Thingvellir Nemzeti Parkot, a Geysir geotermikus területet és a Gullfoss-vízesést.

 

 

A 10 legszebb zuhatag a világon – Plitvicei-vízesések

 

Hol található: Horvátország, Plitvicei-tavak Nemzeti Park területén találhatók. A nemzeti park az ország középső részén, Zágrábtól északra, közel a boszniai határhoz helyezkedik el.

 

hires_vizesesek_a_plitvicei_zuhatagok.jpg

 

 

Felfedezése: Természetes formájában mindig is ismert volt a helybeli lakosok által. Tudományos és turisztikai szempontból az 18. század végén és a 19. század elején váltak ismertté, amikor az első részletes leírások és rajzok készültek a területről. Innentől fogva nem sok idő kellett, hogy a híres vízesések és a világ legszebb zuhatagjai közé kerüljenek.

 

Magasság: A legmagasabb vízesés, a Veliki Slap, 78 méter magas.

Szélesség: A vízesések szélessége változó, a legszélesebb szakaszok elérhetik a 25-30 métert is.

Terület: A Plitvicei-tavak és vízesések rendszere összesen 296,85 négyzetkilométeres területen helyezkedik el.

Vízmennyiség: A vízesések vízhozama évszakfüggő, de általában jelentős mennyiségű vizet mozgatnak meg.

 

Szépsége, különlegessége: A Plitvicei-vízesések különlegessége a tizenhat, egymásba kapcsolódó kristálytiszta tó és a közöttük elterülő számos kisebb-nagyobb vízesés. A víz színe a kék és a zöld különböző árnyalataiban játszik, amely a mészkőben gazdag víz és az alatta fekvő üledék miatt alakul ki. A látványos vízesések és a festői környezet teszik a Plitvicei-vízeséseket világhírűvé.

 

Környezete: A Plitvicei-tavak Nemzeti Park gazdag és változatos növény- és állatvilággal rendelkezik. A parkban erdős területek, rétek és mocsaras vidékek váltakoznak, ahol számos védett növény- és állatfaj talál otthonra, beleértve a barna medvét, a farkast és a hiúzt.

 

Érdekességek: Kedvelt filmes helyszín, a 60-as évekbeli Winnetou filmek forgatásain túl mások is szívesen filmeztek a vízeséseknél. A Plitvicei-tavak Nemzeti Park 1949-ben alakult, és 1979-ben az UNESCO Világörökség részévé vált.

A parkban több mint 90 vízesés található, amelyek közül sokan lélegzetelállítóan szépek.

A parkban található egy különleges mészkőképződmény, amely folyamatosan változik a víz áramlásának és az oldott ásványi anyagok lerakódásának köszönhetően.

A látogatók számos túraútvonal és faösvény közül választhatnak, amelyek lehetővé teszik a vízesések és tavak közvetlen megcsodálását. Nemcsak a 10 legszebb zuhatag, de egyben Európában az egyik leglátogatottabb közé tartozik a terület.

A park területén kis hajókkal és turistavonattal is lehet közlekedni, hogy még közelebbről is megismerhessék a táj szépségeit.

 

 

 

A 10 legszebb zuhatag a világon – Afrika

 

 

Híres vízesések – Victoria-vízesés

 

Hol található: Zambia és Zimbabwe határán, a Zambézi folyón. A legközelebbi városok Livingstone Zambiában és Victoria Falls Zimbabwéban.

Felfedezése: David Livingstone skót misszionárius és felfedező fedezte fel 1855. november 16-án, és ő nevezte el Viktória királynőről ezt, és a világ legnagyobb tavai közé tartozó Viktória-tavat is.

 


a_10_legszebb_zuhatag_victoria-zuhatag.jpg

 

 

Magasság: 108 méter.

Szélesség: 1,7 kilométer.

Terület: A zuhatag teljes felülete körülbelül 1,7 millió négyzetméter.

Vízmennyiség: Az átlagos vízhozam körülbelül 1088 köbméter másodpercenként, de az esős évszakban akár 5000 köbméter másodpercenként is lehet.

 

Szépsége, különlegessége: Hatalmas víztömeg és az "ördögkanyar" ködben úszó látványa. A Viktória-vízesés lenyűgöző látványát a hatalmas víztömeg és a vízesés szélessége adja. A "Mosi-oa-Tunya" (a mennydörgő füst) néven is ismert, mivel a vízesés ködöt és zajt kelt, amely kilométerekre hallható és látható. A zuhatag páratlan szépsége és ereje világszerte híressé tette.

 

Környezete: A vízesést körülvevő területet két nemzeti park védi: a Mosi-oa-Tunya Nemzeti Park Zambiában és a Victoria Falls Nemzeti Park Zimbabwéban. A híres vízesések eme példánya környékén több is él a Föld legnagyobb emlősei közül. A környezet trópusi és szubtrópusi erdők, valamint szavannák keverékéből áll, gazdag növény- és állatvilággal, beleértve elefántokat, zebrákat, bivalyokat és számos madárfajt.

 

Érdekességek: A vízesés ködét akár 30-40 kilométer távolságból is lehet látni az esős évszakban.

A helyiek gyakran tartanak rituálékat és szertartásokat a vízesésnél, mivel spirituális jelentőséggel bír számukra.

A "Devil's Pool" nevű természetes medence, amely a vízesés peremén található, egy népszerű, bár veszélyes turisztikai attrakció, ahol az emberek fürödhetnek és megcsodálhatják a zuhatag közvetlen közelről.

A vízesés környékén több adrenalin-növelő tevékenység is elérhető, mint például az extrém sportoknál már bemutatott bungee jumping, vagy a rafting és zip-line.

 

 

A 10 legszebb zuhatag – Tugela-vízesés

 

Hol található: A Tugela-vízesés Dél-Afrikában, a Drakensberg hegységben, a Royal Natal Nemzeti Park területén található. A vízesés a Tugela-folyón helyezkedik el.

 

Felfedezése: A vízesés helyi lakosok által régóta ismert, de szélesebb körben az 1800-as évek végén vált ismertté. A pontos felfedezője nem ismert, mivel a terület már korábban is látogatott volt.

 

a_tugela-vizeses.jpg

 

 

Méretei: Magasság: 948 méter, ezzel a Tugela-vízesés a világ második legmagasabb vízesése.

Szélesség: Változó, az évszakok és a vízhozam függvényében.

Terület: A vízesés több lépcsőben zuhan alá, öt nagyobb lépcsőfokból áll.

Vízmennyiség: A vízhozam szezonális, de általában viszonylag alacsony.

 

Szépsége, különlegessége: A Tugela-vízesés különlegessége a magasságában és a több lépcsős zuhatagban rejlik. A vízesés az esős évszakban (főleg nyáron) a leglátványosabb, amikor a víz mennyisége jelentősen megnő. A kristálytiszta víz és a magasból zuhanó vízsugár lélegzetelállító látványt nyújt.

 

Környezete: A vízesést a Drakensberg hegység veszi körül, amely Dél-Afrika legmagasabb hegylánca. A környéket meredek sziklák, zöldellő hegyoldalak és mély völgyek jellemzik. A Royal Natal Nemzeti Park változatos növény- és állatvilágnak ad otthont, beleértve ritka madárfajokat és endemikus növényeket.

 

Érdekességek: A híres vízesések között a Tugela-vízesés a világ legmagasabb vízesései között szerepel, és sokáig vitatott volt, hogy valóban a második legmagasabb-e. Új mérések azonban megerősítették ezt a tényt.

A vízesés tetejére túrázni lehet, ami népszerű tevékenység a látogatók körében. A túraútvonal látványos panorámát nyújt a környező hegységre és a zuhatagra. A vízesés télen is különleges látványt nyújt, amikor a víz egy része megfagy, és jégcsapok alakulnak ki a sziklákon.

 

 

 

Híres vízesések Észak és Dél-Amerika

 

 

Híres vízesések, a Niagara-zuhatag (Észak-Amerika)

 

Hol található: Kanada és az Egyesült Államok határán. Pontosabban a Niagara-folyón helyezkedik el, amely összeköti az Erie-tavat az Ontario-tóval. A vízesés két város között helyezkedik el: Niagara Falls, New York (USA) és Niagara Falls, Ontario (Kanada).

 

hires_vizesesek_niagara_zuhatag.jpg

 

 

Felfedezése: A vízesés már régóta ismert volt az őslakos népek számára. Az első európai, aki leírta, a francia felfedező, Samuel de Champlain volt 1604-ben. A vízesés szélesebb körben való ismertté válásában a 17. század végén és a 18. század elején járó misszionáriusok és felfedezők játszottak szerepet. Az európaiak számára Louis Hennepin tette ismertté 1678-ban.

 

Magasság: A vízesés legmagasabb pontja 51 méter.

Szélesség: Az egész vízeséskomplexum szélessége körülbelül 1200 méter, amely három részből áll: a Horseshoe Falls (Kanadai-zuhatag) 790 méter, az American Falls (Amerikai-zuhatag) 320 méter, és a Bridal Veil Falls (Menyasszonyi fátyol-zuhatag) körülbelül 17 méter széles.

Terület: Az egész vízeséskomplexum nagy területet fed le a Niagara-folyón.

Vízmennyiség: Átlagosan körülbelül 2400 köbméter víz zúdul le másodpercenként, de a vízhozam változó.

 

Szépsége, különlegessége: A Niagara-vízesés különlegessége a hatalmas víztömegben rejlik, amely zúdul le a sziklákon, és az óriási vízköd, amely a zuhatagok körül emelkedik. Különösen a Horseshoe Falls látványos a félkör alakú zuhatagával. A vízesés környéke éjjel is lenyűgöző, mivel színes fényekkel világítják meg a zuhatagokat. A hatalmas víztömeg és a "Patkó-zuhatag" jellegzetes alakja is a híres vízesések egyik legismertebbjé tették.

 

Környezete: A Niagara-vízesés környezetét városi és természetes területek keveréke jellemzi. Mindkét oldalon (kanadai és amerikai) parkok és zöldterületek találhatók, amelyek kellemes sétákat és pihenést kínálnak. A Niagara Gorge egy mély szurdok, amely lenyűgöző látványt nyújt a látogatóknak.

 

Érdekességek: A Niagara-vízesés az egyik legnépszerűbb turisztikai látványosság Észak-Amerikában, évente több millió látogatót vonz. A helyszín szerepel J. F. Cooper híres regényében, a Nyomkeresőben is.

Számos híres személy próbálkozott meg a vízesés legyőzésével hordóban vagy más eszközökkel, közülük néhány sikerrel járt, míg mások tragikus véget értek.

A vízesést elektromos áram termelésére is használják, és az erőművek jelentős mennyiségű energiát biztosítanak mind Kanadának, mind az Egyesült Államoknak.

A Niagara-vízesés fontos szerepet játszik a helyi gazdaságban, nemcsak a turizmus révén, hanem a környező borvidékek és gyümölcsösök öntözése szempontjából is.

A "Maid of the Mist" nevű hajókirándulások a legnépszerűbb programok közé tartoznak, amelyek közvetlenül a zuhatagok lábához viszik a látogatókat, hogy testközelből élvezhessék a zuhatag erejét és szépségét. 

A legszebb léleknek szóló meditációs zenékben említett Danna & Clement szerzőpáros 1995 -ös lemeze témája is a Niagara.

 

 

A Yosemite-vízesés (Észak-Amerika)

 

Hol található: A Yosemite-vízesés az Amerikai Egyesült Államokban, Kalifornia államban, a Yosemite Nemzeti Parkban található. A Yosemite-völgyben helyezkedik el, amely a Sierra Nevada hegységben fekszik.

 

Felfedezése: A helyi amerikai őslakosok, például az Ahwahnechee törzs már régóta ismerték a Yosemite-völgyet és a vízesést. A nyugati világ számára a vízesést 1851-ben fedezte fel a Kaliforniai Aranyláz idején, a Yosemite-völgy egyik felfedezője, Lafayette Bunnell nevű orvos.

 

a_legszebb_vizesesek_a_yosemite.jpg

 

 

Magasság: A Yosemite-vízesés magassága körülbelül 739 méter, de ez változhat az évszakoktól függően.

Szélesség: A vízesés szélessége változó, de általában a tetején széles, majd egyre keskenyebb lesz ahogy lefelé zuhan.

Terület: A vízesés egy meredek sziklafalról zuhan le, majd a Yosemite-patakba torkollik.

Vízmennyiség: A vízesés vízhozama változó, az esős évszakban jelentősen megnő.

 

Szépsége, különlegessége: A Yosemite-vízesés lenyűgöző látványt nyújt a magasból lezúduló víznek köszönhetően. Különlegessége a magassága és az, hogy több szakaszból áll, ami látványos vízfolyást eredményez. A kristálytiszta víz és a körülötte lévő sziklák és zöldellő fák tovább fokozzák a hely varázsát. Ezen a környéken nőnek az egyik előző cikkben bemutatott mamutfenyők is.

 

Környezete: A Yosemite-vízesés környezete a Yosemite Nemzeti Parkban található, amely egyike az Amerikai Egyesült Államok legismertebb és legszebb nemzeti parkjainak. A park gazdag növény- és állatvilággal rendelkezik, és lenyűgöző hegyvidéki tájakat, völgyeket és sziklákat kínál.

 

Érdekességek: A Yosemite-vízesés a Yosemite Nemzeti Park egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága, és sok túrázó és természetkedvelő látogatja évente.

A vízeséshez több túraútvonal vezet, amelyek lehetőséget biztosítanak a látogatóknak, hogy közelebbről is megcsodálják azt.

Az esős évszakokban, különösen tavasszal, amikor a hóolvadás megnöveli a vízhozamot, a vízesés lenyűgöző látványt nyújt.

A híres vízesések közül a Yosemite zuhatag inspirációt nyújtott számos festőnek, fotósnak és írónak, és sok műalkotás témájául szolgált.

A Yosemite Nemzeti Park egész évben látogatható, és számos kempinghelyet, túraútvonalat és kilátópontot kínál a látogatóknak.

 

 

Híres zuhatagok – Iguazú-vízesés (Dél-Amerika)

 

Hol található: Az Iguazú-vízesés Dél-Amerikában található, az Iguazú-folyón, amely Argentína és Brazília határán helyezkedik el. A vízesés a Paraná és Misiones tartományokban, a két ország között húzódik.

 

a_legszebb_zuhatagok_iguazu.jpg

 

 

Felfedezése: A híres vízesések ezen példányát az európaiak közül először Álvar Núñez Cabeza de Vaca, spanyol felfedező látta 1541-ben, amikor Dél-Amerikát kutatta.

 

Magasság: A legmagasabb zuhatag 82 méter magas.

Szélesség: Az egész vízesésrendszer szélessége körülbelül 2,7 kilométer.

Terület: A vízesés környéke jelentős területet fed le, amely az Iguazú Nemzeti Park része Argentínában és a Iguaçu Nemzeti Park része Brazíliában.

Vízmennyiség: Az átlagos vízhozam körülbelül 1756 köbméter másodpercenként, de az esős évszakban akár 12 750 köbméter másodpercenként is lehet.

 

Szépsége, különlegessége: Gazdag trópusi környezet garantálja, hogy a 10 legszebb zuhatag egyike legyen. Az Iguazu-vízesés különlegességét a több mint 270 kisebb-nagyobb zuhatag adja, amelyek szinte egy összefüggő falat alkotnak. A "Garganta del Diablo" vagyis az "Ördög torka" a leglátványosabb rész, ahol a vízesés egy hatalmas U-alakú kanyonba zúdul le. A zuhatagok szépségét tovább fokozzák a szivárványok, amelyek gyakran kialakulnak a permetező vízpára miatt.

 

Környezete: Az Iguazu-vízesést körülvevő környezet trópusi esőerdő, amely gazdag növény- és állatvilággal rendelkezik. Az erdőkben számos faj, köztük jaguárok, tapírok, majmok és több mint 200 madárfaj él.

 

Érdekességek: Az Iguazu-vízesést a helyi guarani indiánok már évszázadokkal a spanyol felfedezők érkezése előtt ismerték.

A vízeséstől nem messze található a híres Itaipu-gát, amely a világ egyik legnagyobb vízerőműve.

Az Iguazu-vízesés környéke népszerű turisztikai célpont, évente több mint egy millió látogatót vonz.

A vízesés látványa annyira lenyűgöző, hogy Eleanor Roosevelt állítólag azt mondta róla: "Szegény Niagara!".

Az Iguazu-vízesés 2011-ben bekerült a világ új hét természeti csodája közé.

 

 

Angel-falls (Angyal-vízesés) (Dél-Amerika)

 

Hol található: Az Angel-vízesés (spanyolul: Salto Ángel) Venezuelában, a Canaima Nemzeti Park területén található. Ez a világ legmagasabb megszakítatlan vízesése, és a venezuelai Gran Sabana régióban, az Auyán-tepui nevű hegy tetejéről zuhan alá. A híres vízesések közül az egyik legkésőbb felfedezett.

 

hires_vizesesek_az_angel-vizeses.jpg

 

 

Felfedezése: Bár a helyi Pemon indiánok már régóta ismerték a vízesést, a nyugati világ számára Jimmie Angel amerikai pilóta fedezte fel 1933-ban, amikor repülőgéppel keresett aranyat a régióban. 1937-ben Angel ismét elrepült a vízesés fölött, és a gépével leszállt az Auyán-tepui tetején, ahonnan azonban nem tudott felszállni, így gyalog kellett leereszkednie. Ekkor vált híressé a vízesés, amelyet róla neveztek el. Az utazási bloggerek és szabadúszó fotósok nehezen megközelíthető álom helyszíne.

 

Magasság: 979 méter, amelyből a megszakítatlan zuhatag 807 méter.

Szélesség: A vízesés szélessége változó, de általában 150 méter körüli.

Terület: A vízesés a széles sziklaperemről indul, amely a hegy tetején található.

Vízmennyiség: Az átlagos vízhozam változó, az esős évszakban jelentős, de a száraz évszakban jelentősen csökkenhet.

 

Szépsége, különlegessége: Az Angel-falls különlegessége a lenyűgöző magasságában rejlik, mivel a világ legmagasabb megszakítatlan vízesése. A víz szabadon zuhan le a szikláról, és mielőtt elérné a talajt, vízpárává alakul. A zuhatag lenyűgöző látványt nyújt, különösen a naplementében, amikor a színek változása és a szivárványok még varázslatosabbá teszik.

 

Környezete: Az Angel-vízesést körülvevő környezet trópusi esőerdő, amely gazdag növény- és állatvilággal rendelkezik. A Canaima Nemzeti Park területén számos endemikus faj él, valamint különleges tepui formációk, amelyek sík tetejű hegyek, és az erózió következtében jöttek létre.

 

Érdekességek: Az Angel-vízesés víze a Churún-folyóba ömlik, amely végül a Carrao-folyóba csatlakozik.

Az Angel-vízesés közelébe jutás nehéz, csak légi úton vagy hosszú hajóúton lehet megközelíteni, amely kalandos túrákat és gyalogos utakat foglal magában a dzsungelben.

A vízesés és a környező táj számos dokumentumfilm és természetfilm témája volt, beleértve a Disney Pixar "Fel!" című filmjét is, amelyben a Paradise Falls az Angel-vízesés alapján készült.

Az Angel-vízesés neve spanyolul "Salto Ángel", de helyi Pemon neve "Kerepakupai Merú", ami "a legmélyebb helyről való zuhanás" jelent.

Az Angel-vízesés látványa és magassága inspiráló, és évente sok kalandvágyó turistát vonz, akik látni szeretnék ezt a természeti csodát.

 

 

A 10 legszebb vízesés a világon – Ázsia és Óceánia

 

Detian-vízesés (Ázsia)

 

Hol található: A Detian-vízesés (vagy Ban Gioc-Detian vízesés) Ázsiában található, Kína és Vietnam határán. Pontosabban a vízesés a Guangxi Zhuang Autonóm Terület és a vietnami Cao Bang tartomány között helyezkedik el, a Quây Sơn-folyón.

 

Felfedezése: A közelben élő helyiek által időtlen idők óta tudott terület. Azonban nyugati felfedezők számára a 19. században vált ismertté, amikor a térség fokozottabb érdeklődés tárgyává vált a gyarmatosítók és kutatók körében. Pontos felfedezői dátum és személy nem ismert.

 

hires_vizesesek_a_detian-zuhatag_azsiaban.jpg

 

 

Magasság: A vízesés legmagasabb pontja körülbelül 70 méter.

Szélesség: A vízesés szélessége körülbelül 200 méter, amely a nedves évszakban jelentősen szélesebb lehet.

Terület: A vízesés több lépcsőből áll, így nagy területet foglal el.

Vízmennyiség: Az átlagos vízhozam változó, az esős évszakban nagyobb, míg a száraz évszakban csökken.

 

Szépsége, különlegessége: A vízesés határon átívelő elhelyezkedése. A helyszín egyszerűen parádés; a háttérben egy sor magas hegycsúcs emelkedik ki, a közelben buja dzsungelek. A Detian-vízesés különlegessége a lépcsőzetes szerkezete, amely több szintből áll és széles kiterjedésével lenyűgöző látványt nyújt. A vízesés körül zöldellő növényzet és gyönyörű sziklák találhatók, amelyek tovább fokozzák a hely szépségét. Az esős évszakban a vízesés különösen látványos, mivel a vízhozam jelentősen megnő, és hatalmas víztömegek zúdulnak le a sziklákon.

 

Környezete: Buja, zöld trópusi növényzet jellemzi és mészkőhegység. A terület gazdag növény- és állatvilággal rendelkezik, amelyet a meleg, nedves klíma támogat. A környező táj dombos, sziklás és erdős, ami ideális környezetet teremt a vízesés számára.

 

Érdekességek: A Detian-vízesés az egyik legnagyobb határ menti vízesés a világon, amely két ország, Kína és Vietnam területén található.

A vízesés területén számos túraútvonal és kilátópont található, amelyek lehetővé teszik a látogatók számára, hogy különböző szögekből élvezzék a vízesés látványát.

A helyiek gyakran szerveznek csónaktúrákat a folyón, amelyek során a látogatók közelebbről is megcsodálhatják a vízesést.

A vízesés közelében található a Daxin és a Jingxi barlangrendszer, amely szintén népszerű turisztikai látványosság.

A Detian-vízesés egyre népszerűbb turisztikai célpont, különösen a kínai és vietnami látogatók körében, akik a természeti szépséget és a nyugalmat keresik.

A híres vízesések ezen Ázsiai példája nemcsak természeti szépsége miatt vonzó, hanem kulturális és történelmi jelentősége miatt is, amely hozzájárul a térség gazdag turisztikai kínálatához.

 

 

Híres vízesések – Sutherland-vízesés (Óceánia)

 

Hol található: A Sutherland-vízesés Új-Zéland déli szigetén található, a Fiordland Nemzeti Parkban. Ez a látványos vízesés a híres Milford Sound közelében helyezkedik el, és a Milford Track egyik legnépszerűbb látványossága.

 

legszebb_zuhatagok_sutherland-vizeses_uj-zelandon.jpghires_vizesesek_a_10_legszebb_zuhatag_a_vilagon.jpg

 

 

Felfedezése: A Sutherland-vízesést Donald Sutherland skót felfedező fedezte fel 1880-ban, amikor a Milford Sound környékét kutatta. Sutherlandről nevezték el a vízesést.

 

Magasság: A Sutherland-vízesés magassága 580 méter, három fő lépcsőre oszlik.

Szélesség: A vízesés szélessége változó, de általában 20-30 méter körül van.

Terület: A vízesés egy keskeny sziklaszorosból zúdul alá, amely szélesebb völgybe torkollik.

Vízmennyiség: A vízesés vízhozama változó, az esős évszakban jelentősen megnő.

 

Szépsége, különlegessége: A Sutherland-vízesés különlegessége a lenyűgöző magasságában és a háromszintes szerkezetében rejlik. A víz látványosan zúdul alá a sziklák között, amely különösen lenyűgöző a nagy vízhozamú időszakokban. A környező zöld növényzet és a hegyek drámai háttere tovább fokozza a hely szépségét.

 

Környezete: A Sutherland-vízesést körülvevő környezet a Fiordland Nemzeti Park buja, nedves esőerdője, amely gazdag növény- és állatvilággal rendelkezik. A terület híres változatos flórájáról, beleértve a páfrányokat, mohapárnákat és a hatalmas fák sokaságát. Az állatvilágban megtalálhatók a helyi madárfajok, mint például a kivi és a kakapo.

 

Érdekességek: A Sutherland-vízeséshez a Milford Track túraútvonalon keresztül lehet eljutni, amely Új-Zéland egyik legszebb és legnépszerűbb túraútvonala.

A túra általában négy napig tart, és lenyűgöző tájakon vezet keresztül, beleértve a hegyeket, völgyeket és tavakat.

A vízesés közelében található Lake Quill, amely az egyik legmagasabban fekvő tó a környéken, és amelyből a vízesés ered.

A Sutherland-vízesés a világ legmagasabb vízesései közé tartozik, és sok természetfotós és túrázó kedvelt célpontja. Kedvelt helyszíne a fantasy kategóriába tartozó filmeknek is, A hobbit -hoz is felhasználták.

Az esős évszakban, amikor a vízesés teljes pompájában zuhan alá, különösen lenyűgöző látványt nyújt, amelyet a környékre látogató turisták gyakran megörökítenek.

A Sutherland-vízesés nemcsak természeti szépsége miatt jelentős, hanem azért is, mert egy csodálatos túrázási élményt kínál a látogatóknak, akik Új-Zéland vadregényes tájait szeretnék felfedezni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://10-legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr9018409081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

10 legjobb

A 10 legjobb bármilyen témában, legyen az ember, alkotás, módszer, eszköz, hely, bármi, amiben lehetséges valamilyen szempontból a legjobbak összeállítása.

süti beállítások módosítása