10 legjobb

A 10 legjobb dolog bármilyen témában

10 legkedveltebb, 10 legextrémebb forgatási helyszín a világon

10_legkedveltebb_10_legextremebb_forgatasi_helyszin_a_vilagon.jpg

 

10 legkedveltebb, 10 legextrémebb forgatási helyszín a világon 2 különböző válogatás a legérdekesebb külsős filmes forgatási helyszínekből. Ezeken a helyeken ismertebb, híres mozikat készítettek, illetve olyan alkotásokat, melyekhez eredeti környezetre volt szükség és ehhez néha roppant nehéz forgatási körülmények jártak.

 

 

 

A 10 legkedveltebb forgatási helyszín a világon

 

Itt van 10 kedvelt természeti forgatási helyszín szerte a világon, amelyek híresek arról, hogy számos ikonikus film készült itt különféle környezetekben és kontinenseken.

 

1. Tabernas-sivatag, Spanyolország

 

  • Filmek: Egy maréknyi dollárért (1964), A jó, a rossz és a csúf (1966), Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag (1989)

  • Miért ideális?: A Tabernas-sivatag a spanyol Almería tartományban található, és az európai western filmek – különösen az olasz spagettiwestern ikonikus helyszíne lett. Száraz, kopár tájai hasonlítanak az amerikai vadnyugatra, ezért sok vadnyugati mozi készült itt. A sivatag elhagyatott, kietlen atmoszférája tökéletes a kemény, vad tájak megjelenítésére.

     

2. Skellig Michael, Írország forgatási helyszín

 

skellig_michael_irorszag_forgatasi_helyszin.jpg

 

  • Filmek: Star Wars: Az ébredő Erő (2015), Star Wars: Az utolsó Jedik (2017)

  • Miért ideális?: Ez az apró sziget a nyugat-írországi partoknál található, és különleges, sziklás tájának köszönhetően a "Star Wars" filmek egyik kulcshelyszíne lett. A sziget vad, elzárt természete és misztikus hangulata tökéletes volt Luke Skywalker rejtekhelyének ábrázolásához.

     

3. Wadi Rum, Jordánia az egyik legkedveltebb forgatási helyszín

 

  • Filmek: Lawrence of Arabia (1962), Mars-mentőakció (2015), Dűne (2021)

  • Miért ideális?: Wadi Rum hatalmas, vörös homokkő sziklái és kősivatagos tájai Jordánia egyik legismertebb helyszínévé tették a filmiparban. Különösen alkalmas idegen bolygók megjelenítésére, ezért sci-fi és történelmi filmek forgatására használják. A Mars-filmek és a "Dűne" bolygójelenetei itt készültek.

 

4. Matamata, Új-Zéland (Hobbiton)

 

matamata_legkedveltebb_forgatasi_helyszin.jpg

 

  • Filmek: A Gyűrűk Ura trilógia (2001-2003), A Hobbit trilógia (2012-2014)

  • Miért ideális?: Matamata, Új-Zéland északi részén található, és itt építették fel Hobbitfalvát, amely azonnal világhírű lett Peter Jackson filmjeiben. Zöld dombjai, nyugodt vidéki tájai és a különleges építmények lenyűgöző hátteret adtak Középfölde megjelenítéséhez.

     

5. Grand Canyon, USA legkedveltebb forgatási helyszín

 

  • Filmek: Thelma és Louise (1991), Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag (1989), 127 óra (2010)

  • Miért ideális?: Az amerikai Grand Canyon az egyik legnagyobb és legismertebb természeti látványosság a világon. Mély szurdokai, festői tájai miatt gyakran használják epikus, monumentális jelenetek forgatására. A vad, kietlen táj ideális kaland- és drámai filmekhez.

     

Filmforgatási helyszínek – a 10 legkedveltebb a világon

6. Reynisfjara, Izland

 

reynisfjara_izland.jpg

 

  • Filmek: Star Wars: Az ébredő Erő (2015), Prometheus (2012), Trónok harca (2011-2019)

  • Miért ideális?: Reynisfjara fekete homokos partja, hatalmas bazaltoszlopokkal és misztikus tájjal lenyűgöző háttérként szolgál a fantasy és sci-fi műfajú filmek számára. A helyszín hideg, zord hangulata tökéletes idegen világok vagy távoli bolygók ábrázolásához.

 

 

7. Monument Valley, USA – a 10 legkedveltebb forgatási helyszín

 

  • Filmek: 2001 Űrodüsszeia (1968), Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag (1989), Forrest Gump (1994)

  • Miért ideális?: Monument Valley az amerikai vadnyugat egyik legismertebb helyszíne, ahol a vörös sziklák és síkságok drámai hátteret nyújtanak. A helyszín jellegzetes és ikonikus megjelenése miatt gyakran használják westernfilmekhez, de modern filmekben is felbukkan.

 

 

8. Antilop-kanyon, USA forgatási helyszín

 

kedvelt_forgatasi_helyszinek_antilop-kanyon.jpg

 

  • Filmek: 127 óra (2010), Transformers: A kihalás kora (2014)

  • Miért ideális?: Az Antilop-kanyon Arizonában található, és a leglenyűgözőbb természeti helyek egyike, híres szűk, homokkő-szurdokairól. Különleges, vöröses színvilága és fényhatásai miatt gyakran választják lenyűgöző vizuális élményt nyújtó jelenetek forgatására, amelyek misztikus, szürreális környezetet igényelnek.

 

9. Kauai, Hawaii 10 legkedveltebb forgatási helyszín

 

    • Filmek: Jurassic Park (1993), A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken (2011), South Pacific (1958)

    • Miért kedvelt?: Kauai, Hawaii legzöldebb szigete, buja trópusi esőerdőkkel, magas hegyekkel és lenyűgöző vízesésekkel rendelkezik, amelyek tökéletes hátteret biztosítanak kalandos és természetközeli filmekhez. A sziget sokszor szolgált „más világok” helyszíneként, különösen a dinoszauruszok által lakott Isla Nublar sziget szerepében a Jurassic Park sorozatban.

    • Érdekességek: A sziget elzártsága és érintetlensége miatt tökéletes a filmkészítők számára, akik természetes, festői környezetet keresnek, távol a modern világtól. Az érintetlen partvonal, mint például a Napali Coast, ikonikus jelenetekhez biztosít lenyűgöző hátteret.

 

10. Fjallabak természetvédelmi terület, Izland

 

fjallabak_izland.jpg

 

  • Filmek: Walter Mitty titkos élete (2013), Interstellar (2014)

  • Miért ideális?: Izland vad, elhagyatott vidékei, különleges geológiai képződményei és szinte földöntúli tájai miatt tökéletes helyszínt biztosítanak sci-fi és drámai filmekhez. A Fjallabak-hegység különösen alkalmas különleges természeti környezetek bemutatására, ahogyan azt a Walter Mitty titkos élete és az Interstellar is bizonyította.

     

Ezek a természeti forgatási helyszínek változatos tájakat kínálnak a filmesek számára, a kopár sivatagoktól kezdve a buja dzsungelekig és a titokzatos sziklás vidékekig. Mindegyik helyszín különleges atmoszférát és vizuális hatást biztosít a filmeknek, amelyek gyakran igénylik a drámai, elhagyatott, vagy éppen egzotikus tájakat a hiteles és lenyűgöző filmélmény megteremtéséhez.

 

 

 

A 10 legextrémebb forgatási helyszín a világon

 

Itt van a világ 10 legextrémebb filmforgatási helyszíne, amelyek különleges, nehezen elérhető vagy veszélyes környezetben találhatók, és különleges kihívásokkal járnak a filmes stáb számára. A 10 legjobb régi sci-fi sorozat egyes részei hasonló helyeken készültek.

 

1. Mount Everest, Nepál – extrém forgatási helyszínek

 

  • Filmek: Everest (2015)

  • Miért extrém?: A Mount Everest a világ legmagasabb hegye, és a filmek forgatása itt rendkívüli fizikai megterhelést és veszélyt jelent a stáb számára. A hideg, oxigénhiányos környezet és a veszélyes hegyi útvonalak miatt ez az egyik legextrémebb helyszín. A hegymászós filmeknek a legnehezebb, de egyben legeredetibb forgatási helyszín. Az Everest című film egy valós tragédia feldolgozása, amely során a filmesek a valós helyszínen forgattak.

     

2. Csernobil, Ukrajna – a 10 legextrémebb helyszín a világon egyike

 

extrem_forgatasi_helyszinek_csernobil.jpg

 

  • Filmek: Csernobil (minisorozat) (2019)

  • Miért extrém?: A csernobili atomerőmű katasztrófa helyszíne még mindig radioaktív, és noha korlátozottan megközelíthető, még mindig veszélyes terület. A forgatások során szigorú biztonsági előírásokat kellett betartani. A minisorozat hiteles ábrázolása érdekében a készítők valós helyszíneket is használtak.

     

3. Namíb-sivatag, Namíbia

 

  • Filmek: Mad Max: A harag útja (2015)

  • Miért extrém?: A Namíb-sivatag a világ egyik legszárazabb és legforróbb területe, melyet már bemutattam a legelhagyatottabb helyeknél. A stábnak itt folyamatosan szembesülnie kellett az extrém hőmérséklettel, a homokviharokkal és az elzártsággal. A Mad Max: A harag útja futurisztikus posztapokaliptikus világához tökéletesen illett ez a kietlen, könyörtelen táj.

 

4. Aokigahara erdő, Japán

 

aokigahara_erdo.jpg

 

  • Filmek: Az erdő (2016)

  • Miért extrém?: Az Aokigahara erdő, más néven az „Öngyilkosok erdeje”, hátborzongató hírnévvel rendelkezik, mivel sokan itt vetettek véget életüknek. A sűrű erdő és a misztikus légkör tökéletes hátteret nyújtott a horrorfilmek számára. A forgatások során a stábnak az erdő komor atmoszférájával és elhagyatottságával kellett szembenéznie.

 

 

5. Svalbard, Norvégia forgatási helyszín

 

  • Filmek: A Golden Compass – Az arany iránytű (2007)

  • Miért extrém?: Svalbard az Északi-sarkvidéken található, és az egyik legészakibb lakott hely a világon. A szélsőséges hideg, a jéghegyek és a hosszú, sötét téli időszak miatt a forgatások itt igazi kihívást jelentenek. Az Arany iránytű jeges világának megalkotásához ez a helyszín tökéletes választás volt.

     

Legextrémebb forgatási helyszínek

 

 

6. Fülöp-szigeteki dzsungel

 

fulop-szigetek_dzsungel_legextremebb_forgatasi_helyszin.jpg

 

  • Filmek: Apokalipszis most (1979) Ütközetben eltűnt (1984) A szakasz (1986)

  • Miért extrém?: A fülöp-szigeteki dzsungel forró, párás és trópusi környezete rendkívül megterhelő volt a stáb számára. A forgatás során Martin Sheen szívrohamot kapott, és a stábnak a dzsungel elszigeteltsége, valamint a zord időjárási körülmények miatt kellett küzdenie. A háborús film realisztikus hangulata miatt választották ezt a nehéz helyszínt. De a 80-as évek legsikeresebb akciósztárjai egyikének, Chuck Norrisnak is több filmjét forgatták itt, vagy az Oscar díjas A szakasz -t.

     

7. Salar de Uyuni, Bolívia

 

  • Filmek: Só és tűz (2016), Star Wars: Az utolsó Jedik (2017), Utama - Az elfelejtett föld (2022)

  • Miért extrém?: A Salar de Uyuni a világ legnagyobb sósivataga, amely egy különleges, tükörszerű hatást kelt az esőzések után. Az elhagyatott, extrém környezet és az erős napfény komoly kihívást jelentett a filmeseknek, ugyanakkor egyedi vizuális élményt nyújtott a Star Wars világának egy távoli bolygójaként. 

     

8. Etna vulkán, Olaszország

 

10_legextremebb_forgatasi_helyszin_etna.jpg

 

  • Filmek: Star Wars: A Sith-ek bosszúja (2005)

  • Miért extrém?: Az Etna aktív vulkán, amelynek lávafolyásait használták a filmben Mustafar bolygó tűzes látványvilágának megteremtésére. A vulkán közelében való forgatás nagy veszélyt jelentett a stábra, mivel bármikor kitörhetett. Az extrém hő és a vulkanikus táj lenyűgöző látványt nyújtott a filmhez.

 

9. Atacama-sivatag, Chile – a 10 legextrémebb forgatási helyszín egyike

 

  • Filmek: Quantum csendje (2008), Robotzsaru (2014)

  • Miért extrém?: Az Atacama-sivatag a világ egyik legszárazabb helye, ahol alig esik eső. A szárazság, a hőmérséklet-ingadozás és a sivatagi körülmények komoly kihívást jelentenek a stábnak, ám ez a kietlen táj tökéletes poszt-apokaliptikus vagy futurisztikus környezetet biztosít.

     

10. Norvégiai gleccserek – extrém forgatási helyszínek

 

norveg_gleccser_legextremebb_forgatasi_helyszin.jpg

 

  • Filmek: Interstellar (2014), Halj meg máskor (2002)

  • Miért extrém?: A norvégiai gleccserek extrém hideg, jéggel és hóval borított tájai kiválóan alkalmasak jéggel kapcsolatos jelenetek forgatására. A filmesek a jeges környezetben való forgatás során az alacsony hőmérséklet és a nehéz megközelíthetőség miatt különleges felszerelést és tapasztalatot igényeltek.

 

Ezek az extrém forgatási helyszínek különleges kihívásokat és izgalmakat hoznak mind a stáb, mind a színészek számára. A természet erőivel, a szélsőséges időjárási körülményekkel és az elzártsággal való küzdelem során ezek a helyszínek egyedülálló atmoszférát biztosítanak, amely hozzájárul a filmek látványvilágának hitelességéhez és drámaiságához.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://10-legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr8518499358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

10 legjobb

A 10 legjobb bármilyen témában, legyen az ember, alkotás, módszer, eszköz, hely, bármi, amiben lehetséges valamilyen szempontból a legjobbak összeállítása.

süti beállítások módosítása