10 legjobb

A 10 legjobb dolog bármilyen témában

Legnagyobb tavak, a 10 legnagyobb tó a világon

 

legnagyobb_tavak_a_10_legnagyobb_to_a_vilagon.jpg

 

Legnagyobb tavak, a 10 legnagyobb tó a világon Amerika, Afrika és Eurázsia legnagyobb területű szárazföldi állóvizei. Ez a lista régen nem pontosan ez lett volna, hiszen az első helyezett nem tónak számított, illetve például az Aral-tó is az első ötben szerepelt volna. Azonban az emberi beavatkozás miatt utóbbi területe drasztikusan lecsökkent.

 

 

10.Nagy-Rabszolga-tó

 

A Nagy-Rabszolga-tó egy jelentős édesvízi tó Kanada északnyugati részén, a Northwest Territories (Északnyugati Területek) részén, mérete 28 929 négyzetméter.
A Nagy-Rabszolga-tó az északi szélesség 60. és 65. foka között, valamint a nyugati hosszúság 108. és 116. foka között található. A tó déli partja közel van a 60. szélességi fokhoz, amely a kanadai északi területek és a déli tartományok közötti határ.

Elnevezés eredete:
A tó neve angolul Great Slave Lake, amely a Slavey (Dene) indián törzsről kapta a nevét. A "slave" szó itt nem a rabszolgát jelenti, hanem a Slavey indiánok nevének egy régebbi angol változatát. A Slavey népcsoport a tó környékén élt, és a 10. legnagyobb tó a nevét az európai felfedezők és térképészek használták először.


Környező éghajlat:
A legnagyobb tavak közül a Nagy-Rabszolga-tó éghajlata szubarktikus, hideg téllel és hűvös nyárral. Télen a hőmérséklet gyakran -30 °C alá csökken, míg nyáron a maximum hőmérséklet ritkán haladja meg a 20 °C-ot. A tó általában november végétől júniusig befagy.



Környező népesség:
A tó környékén több kisebb közösség található, köztük Yellowknife, amely a Northwest Territories fővárosa és legnagyobb városa, a tó északi partján helyezkedik el. További jelentős települések közé tartozik Hay River, Fort Resolution és Lutselk'e. A lakosság nagyrészt őslakos indián törzsekből (például Dene népekből) és európai származású emberekből áll.



Érdekességek:
A Nagy-Rabszolga-tó a második legnagyobb tó Kanada területén és a legmélyebb tó Észak-Amerikában, maximális mélysége eléri a 614 métert. A tó gazdag halállománnyal rendelkezik, beleértve a pisztrángot, a süllőt és az északi csukát, ami népszerű célponttá teszi a sporthorgászok körében.
A Nagy-Rabszolga-tavat nyáron hajók és kompok is használják, míg télen jégutak kötik össze a környező településeket. A 10 legnagyobb tó közül ez csak a 18. században vált ismertté nagyobb körben. Az első európai, aki a tavat elérte, Samuel Hearne volt 1771-ben. Később, az 1800-as évek elején, Sir John Franklin és Alexander Mackenzie is fontos felfedező utakat tettek a tó környékén.
A tizedik legnagyobb tó környezetében különböző bányászati tevékenységek zajlanak, amelyek időnként környezeti aggodalmakat vetnek fel, különösen a vízminőség megőrzése és a helyi élővilág védelme szempontjából. A Nagy-Rabszolga-tó tehát nemcsak jelentős földrajzi képződmény, hanem fontos szerepet játszik a helyi közösségek életében és a regionális ökoszisztémában is.




9.Legnagyobb tó a világon – Nyasza-tó (Malawi-tó)

 

A legnagyobb tavak a világon egyike az afrikai Nyasza-tó, más néven Malawi, mely a világ egyik legnagyobb és legmélyebb tava. Kelet-Afrika Nagy-hasadékvölgyének déli részén található, a területe 30 043 négyzetkilométer.
A 10 legnagyobb tó a világon 9. helyezettje három ország határán fekszik: Malawi, Tanzánia és Mozambik. A tó északi része Tanzániában, a középső és déli része Malawiban, míg a keleti partvidéke Mozambikban található. Hossza körülbelül 580 kilométer, szélessége pedig 75 kilométer.

a_nyasza-to_partjan.jpg

 


Elnevezésének eredete:
A tó nevét többféleképpen ismerik:

Nyasza-tó: A "Nyasza" szó a helyi bantu nyelvben "tavat" jelent. Ezt az elnevezést gyakran használják Tanzániában és Mozambikban.
Malawi-tó: Malawi országának nevét viseli, és Malawiban így nevezik. Az elnevezés az ország függetlenségének idejére nyúlik vissza, amikor a tavat Malawi-tónak nevezték el.


A 9. legnagyobb tó éghajlati viszonyai:
A tó éghajlata trópusi, két fő évszakkal: az esős évszak novembertől áprilisig tart, míg a száraz évszak májustól októberig. Az átlagos éves hőmérséklet 24-28 °C között mozog. Az esős évszakban a tó körüli területeken gyakoriak a heves záporok és zivatarok.

Környező népesség:
A tó körüli területeken számos kisebb-nagyobb település található. A legnagyobb város a malawi oldalon a tó partján Mangochi, amely fontos kereskedelmi és turisztikai központ. Más jelentős települések közé tartozik Nkhata Bay és Monkey Bay Malawiban, valamint Metangula Mozambikban. A régió lakossága nagyrészt halászattal, mezőgazdasággal és turizmussal foglalkozik.



Érdekességek a Nyasza-tóról:
Az első európai, aki a tavat felfedezte, David Livingstone volt 1859-ben. A tó felfedezése hozzájárult Afrika belsejének feltérképezéséhez és megismeréséhez. A Nyasza-tó rendkívül gazdag halfaunával rendelkezik, különösen a sügérfélék (cichlidák) családjában. Szokatlan és furcsa állatokban sincs hiány; több száz endemikus halfaj található itt, amelyek sehol máshol nem élnek a világon. A tó és környéke a világörökség része, köszönhetően gazdag ökológiai és biológiai sokféleségének.
A tiszta víz, a szép strandok és a változatos tengeri élővilág miatt a 9. legnagyobb tó a világon népszerű turisztikai célpont. A búvárkodás és a snorkelling különösen népszerűek.
A tó környékén számos környezeti kihívás áll fenn, beleértve az élőhelyek pusztulását, a szennyezést és az invazív fajok megjelenését.


 

8.Legnagyobb tavak a világon: Nagy-Medve-tó

 

 

A kanadai Nagy-Medve-tó (Great Bear Lake) a 8. legnagyobb tó a világon, mely a kanadai Északnyugati Területeken található. A területe 31 079 négyzetkilométer. A 65. és 67. szélességi fok között helyezkedik el, a 118. és 125. hosszúsági fok között. Kanada legészakibb nagy tava, északra a Mackenzie-folyótól és délre a Beaufort-tengertől.

Elnevezés eredete:
A tó nevét a helyi őslakos népek, valószínűleg a Dene indiánok, adták, akik a tavat "Sahtu"-nak nevezik, ami "nagy medvét" jelent. Az elnevezés az északi medvék populációjára utal, amelyek a régióban találhatók.



Éghajlata:
A Nagy-Medve-tó környékének éghajlata szubarktikus, hosszú, hideg telekkel és rövid, hűvös nyarakkal. Télen a hőmérséklet gyakran -30 °C alá csökken, míg nyáron ritkán haladja meg a 15 °C-ot. A tó nagy része november végétől júniusig befagy.


Környező népesség:
A tó környéke ritkán lakott, a legnagyobb település Deline, amely a tó délnyugati partján található. Deline lakossága főleg Dene indiánokból áll. A lakosok hagyományosan halászattal, vadászattal és kézműves termékek készítésével foglalkoznak.


Érdekességek Kanada legnagyobb taváról:
A tó maximális mélysége 446 méter, gazdag halállománnyal rendelkezik, beleértve a pisztrángot és a sarki csukát. A sporthorgászat népszerű tevékenység, különösen a ritka sarki pisztráng miatt.
A legnagyobb tavak a világon közül ez a legészakabbra eső. Környékén a 20. század közepén jelentős uránbányászat folyt. A Port Radium bánya a tó északi partján helyezkedett el, és uránt termelt az 1930-as évektől az 1960-as évekig. Az itt kitermelt urán fontos szerepet játszott a Manhattan Projectben, az első atombombák elkészítésében.
A tó környékén kevés közúti kapcsolat van, így a vízi közlekedés, különösen nyáron, fontos szerepet játszik. Télen jégutak kötik össze a tó körüli településeket. Míg a déli és nyugati részen a hatalmas tajgához kapcsolódik, északra a tundra területével határos, így a világ legnagyobb állatai közül a barna és jegesmedvék is előfordulnak környezetében.

A Nagy-Medve-tó a helyi őslakos népek számára szent hely, gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik. A tó környékén számos hagyományos történet és legenda él, amelyek a helyi kultúra részét képezik.

 

 

7.Legnagyobb tavak a világon – A Bajkál-tó

A legnagyobb tavak közül a Bajkál-tó szerintem az egyik legérdekesebb. Szibéria déli részén, Oroszországban található, mérete 31 500 négyzetkilométer. A Bajkál-tó a Bajkál-hegység és a Barguzin-hegység között helyezkedik el, Szibéria déli részén, Irkutszk és Burjátföld határán. Földrajzi koordinátái körülbelül a 51. és 55. északi szélességi fokok, valamint a 103. és 110. keleti hosszúsági fokok között találhatók.

 

legnagyobb_tavak_a_vilagon_a_bajkal-to_partjan.jpg

 


Elnevezés eredete:
A Bajkál-tó nevét a mongol "Bajgal nuur" kifejezésből kapta, amely "természetes tó"-t jelent. A burját nyelvben is hasonló jelentésű szavak vannak, és ezek mind a tó hatalmas méreteire és természeti jelentőségére utalnak. Gyermekként a legjobb kalandregények közé sorolt Sztrogof Mihály műben találkoztam először vele, s persze a természetfilmekben.



A 7. legnagyobb tó éghajlata:
A Bajkál-tó környékének éghajlata kontinentális és tajga, hosszú, hideg telekkel és rövid, meleg nyarakkal. Télen a hőmérséklet gyakran -20 °C alá süllyed, a tó teljesen befagy. Nyáron a hőmérséklet elérheti a 20 °C-ot is, de a víz hőmérséklete ritkán haladja meg a 10 °C-ot.

A Bajkált övező népesség:
A Bajkál-tó környékén több kisebb település található, a legnagyobb város Irkutszk, amely a tótól északnyugatra fekszik. A tó környéki lakosság nagyrészt halászatból, turizmusból és a természeti erőforrások kiaknázásából él. Fontos közösségek még Listvyanka, Slyudyanka és Severobaykalsk.

Érdekességek:
A Bajkál-tó a világ legmélyebb tava, maximális mélysége 1642 méter. Hossza 636 kilométer, szélessége pedig 79 kilométer. A tó egyedülálló ökoszisztémával rendelkezik, és több mint 1700 növény- és állatfaj él itt, amelyek közül sok endemikus, azaz csak itt található meg. Ilyen például a bajkáli fóka (nerpa), az egyetlen édesvízi fóka a világon.
A világ legnagyobb tavai közül a Bajkál-tó vize rendkívül tiszta, köszönhetően a benne élő szivacsoknak és más mikroorganizmusoknak, amelyek természetes szűrőrendszert alkotnak. Az átlátszósága néhány helyen eléri a 40 métert is.
A legnagyobb tó Szibériában a világ legrégebbi tava, kora körülbelül 25 millió évre tehető. Egy tektonikus hasadékvölgyben helyezkedik el, amely a földkéreg mozgásai miatt folyamatosan mélyül és szélesedik. A tó és környéke népszerű turisztikai célpont, különösen a természet szerelmesei körében. A Bajkál-tó partján számos kirándulási lehetőség, gyógyfürdő és üdülőhely található.

 

 

6.A Tanganyika-tó

 

 

A világ legnagyobb tavai közül a Tanganyika-tó az afrikai kontinens egyik legjelentősebb tava, amely Kelet-Afrikában található, területe 32 892 négyzetkilométer. Négy ország határán terül el: Tanzánia, Kongói Demokratikus Köztársaság, Burundi és Zambia. A tó nagy része Tanzánia és Kongó között oszlik meg, a partvidékének kisebb részei pedig Burundiban és Zambiában találhatók. A tó 673 kilométer hosszú, és átlagos szélessége körülbelül 50 kilométer.


A 6. legnagyobb tó elnevezésének eredete:
A Tanganyika-tó nevét a helyi nyelvből kapta, ahol "Tanganyika" azt jelenti, hogy "nagy, lapos víz". Az elnevezés a tó hatalmas kiterjedésére utal. A tó neve az évszázadok során nem változott, és továbbra is ezt az eredeti nevet használják.



Éghajlata:
A Tanganyika-tó éghajlata trópusi, két fő évszakkal: az esős évszak októbertől májusig tart, míg a száraz évszak júniustól szeptemberig. Az átlagos éves hőmérséklet 23-28 °C között mozog. Az esős évszakban a tó környékén heves esőzések és zivatarok gyakoriak, míg a száraz évszakban a csapadék mennyisége jelentősen csökken.


Környező népesség:
A második legnagyobb afrikai tó környékén több millió ember él, akik különböző etnikai csoportokhoz tartoznak. A legnagyobb városok közé tartozik Bujumbura Burundiban, Kigoma Tanzániában és Kalemie Kongóban. A környék lakossága főleg halászatból, mezőgazdaságból és turizmusból él. A tó körüli területeken különböző nyelveket beszélnek, beleértve a szuahéli, francia és angol nyelveket.



Érdekességek a Tanganyika-tóról:
A Tanganyika-tó a második legmélyebb tó a világon, maximális mélysége eléri az 1470 métert. Igen gazdag halfaunával rendelkezik, több mint 300 endemikus halfaj él itt. Híres a cichlidáiról, amelyek számos színben és formában megtalálhatók. A vize roppant tiszta, és nagy mélységében is átlátszó.
Felfedezése az 1850-es években történt, amikor a brit felfedezők, Richard Burton és John Hanning Speke elérték a tavat. Kedvelt turisztikai célpont, különösen a búvárkodás és a vízi sportok kedvelői körében. A tó körüli hegyek és erdők szintén vonzzák a természetjárókat és túrázókat.
A legnagyobb tavak eme helyének környezetét számos fenyegetés éri, beleértve a túlhalászatot, a szennyezést és az invazív fajok megjelenését. A tó ökoszisztémájának védelme érdekében különböző nemzetközi és helyi szervezetek dolgoznak.

 

 

5.Legnagyobb tavak a világon – A Michigan-tó

 

A Michigan-tó az USA egyik legnagyobb tava, a Nagy-tavak egyik tagja, területe 58 014 négyzetkilométer. Ez a tó az egyetlen közülük, amely teljes egészében az USA területén található. A középnyugati Egyesült Államokban található, és négy állam határolja: Illinois, Indiana, Michigan és Wisconsin. A tó észak-déli irányban terül el, és hossza körülbelül 494 kilométer, szélessége pedig 190 kilométer.

a_10_legnagyobb_to_a_vilagon_michigan-to.jpg

 

 

Elnevezés eredete:
A Michigan-tó nevét az algonkin indián nyelvből kapta, ahol a "michigami" szó jelentése "nagy víz" vagy "nagy tó". Az elnevezés a tó hatalmas méreteire utal, és az évszázadok során nem változott.



Legnagyobb tavak éghajlata – Michigan:
A Michigan-tó környékének éghajlata kontinentális, amelyet a tó hatása is befolyásol. A nyarak melegek, átlagos hőmérsékletük 20-25 °C között mozog, míg a telek hidegek, gyakori havazással és -10 °C körüli hőmérséklettel. A tó hatása miatt a part menti területeken az éghajlat kissé enyhébb, különösen télen, amikor a tó vizének lassabb lehűlése mérsékli a hideget.


Környező népesség:
A Michigan-tó körül számos nagyváros található, köztük Chicago (Illinois), Milwaukee (Wisconsin), és Grand Rapids (Michigan). A tó környékén több millió ember él, és ezek a városok fontos ipari, kereskedelmi és kulturális központok. A part menti települések közül sokan a turizmusból, halászatból és hajózásból élnek.



Érdekességek a Michigan-tóról:
A tó maximális mélysége 281 méter. Fontos szerepet játszik az észak-amerikai belvízi hajózásban, összeköttetést biztosít a Huron-tóval és az Erie-tóval a Nagy-tavak vízi útvonalain keresztül. A Chicago folyó révén közvetlen kapcsolatot teremt a Mississippi folyóval.
Az egyik leginkább lakott a legnagyobb tavak közül. Partján számos üdülőhely, strand és nemzeti park található, amelyek népszerűek a turisták körében. Nnyáron ideális hely a strandoláshoz, vitorlázáshoz és horgászathoz, míg télen a környék síelési és hódeszkázási lehetőségeket kínál.
Ökoszisztémája gazdag és változatos, számos halfaj, vízimadár és egyéb állat él itt. Az invazív fajok, mint például a zebra kagyló, azonban kihívást jelentenek a helyi ökoszisztéma számára. A Michigan-tó partvidéke és környéke jelentős történelmi helyszíneknek ad otthont, beleértve az 1800-as években épült világítótornyokat, valamint a Nagy Tavak hajózási és kereskedelmi történelmével kapcsolatos múzeumokat.

 

 

4.A 10 legnagyobb tó a világon – Huron-tó

 

 

A Huron-tó a Nagy-tavak egyik tagja Észak-Amerikában, Kanada és az Egyesült Államok határán terül el, Ontarió tartomány és Michigan állam között. A tó déli és nyugati partjai Michiganben találhatók, míg északi és keleti partjai Ontarióhoz tartoznak. A tó összeköttetésben áll a Michigan-tóval a Mackinac-szoroson keresztül, valamint a Szent Klára-folyón keresztül az Erie-tóval.


A Huron-tó elnevezésének eredete:
A Huron-tó nevét a huron őslakosokról kapta, akik a tó partvidékén éltek. Az elnevezést a francia felfedezők adták a 17. században, amikor először találkoztak a huron néppel. A huron nép a tó környékén élt, és a tó fontos szerepet játszott életükben.



Éghajlati viszonyok:
A Huron-tó éghajlata kontinentális, jelentős szezonális különbségekkel. A nyarak melegek és párásak, átlagosan 20-25 °C közötti hőmérséklettel, míg a telek hidegek, gyakori hóeséssel és -5 °C alatti hőmérsékletekkel. A tó jelentős hatással van a helyi éghajlatra, mérsékelve a hőmérséklet-ingadozásokat és növelve a csapadék mennyiségét a környező területeken.



Környező népesség:
A legnagyobb tavak közül a Huron-tó partvidéke sűrűn lakott terület, számos város és település található itt. Kanadában fontos városok a tó partján például Sarnia és Goderich, míg az Egyesült Államokban a tó partján található nagyobb városok közé tartozik Bay City és Alpena. A tó környékén élő lakosság jelentős része halászatból, mezőgazdaságból, turizmusból és iparból él.

Érdekességek a Huron-tó vidékéről:
A tó maximális mélysége 229 méter. Egyik legérdekesebb része a Georgian-öböl, amely a tó északkeleti részén helyezkedik el. Az öböl több ezer szigettel rendelkezik, beleértve a Manitoulin-szigetet, amely a világ legnagyobb édesvízi szigete. A Huron-tó gazdag és változatos ökoszisztémával rendelkezik, számos halfaj, madár és más élőlény található itt. A tó kikötői fontos kereskedelmi és ipari központok, valamint közkedvelt célpont, különösen a vitorlázás, horgászat és búvárkodás szerelmesei körében is. A tó számos strandja és üdülőhelye vonzza a nyaralókat.
A 4. legnagyobb tó a világon környéke gazdag történelmi helyszínekben, beleértve a 17. századi francia felfedezők által alapított településeket és a Nagy Tavak hajózási és kereskedelmi történelméhez kapcsolódó múzeumokat.



3.Legnagyobb tavak a világon – A Viktória-tó

 

A Viktória-tó a legnagyobb tó Afrikában és a világ második legnagyobb édesvízi tava a területét tekintve. A mérete 69 482 négyzetkilométer, Kelet-Afrikában helyezkedik el és három ország, Uganda, Tanzánia és Kenya osztozik rajta. Az Egyenlítő közelében található, az afrikai Nagy-hasadékvölgy nyugati szélén. A tó északi partja Uganda déli részén, keleti partja Kenya nyugati részén, déli és nyugati partja pedig Tanzánia északi részén fekszik.

afrika_legnagyobb_tava_a_victoria-to_partjan.jpg

 


Elnevezésének eredete:
A legnagyobb tó Afrikában John Hanning Speke -nek köszönheti nevét, aki egy brit felfedező. 1858-ban Viktória brit királynőről kapta, amikor ő lett az első európai, aki elérte a tavat. 
De ide kapcsolódik a legszebb természeti jelenségek közé tartozó vízesés elnevezése is. A helyi lakosok különböző neveken ismerik a tavat; például Ugandában Nnalubaale-nak hívják.


Afrika legnagyobb tavának éghajlata:
A legnagyobb tavak közül a Viktória-tó környékének éghajlata trópusi, a terület jelentős csapadékmennyiséget kap az év során, különösen az esős évszakokban (márciustól májusig és októbertől decemberig). Az éves átlaghőmérséklet körülbelül 20-25 °C között mozog, ami kedvező körülményeket teremt a mezőgazdaság számára.


A Viktória-tó környéki népesség:
A tó környékén több millió ember él, akik többnyire mezőgazdaságból és halászatból élnek. Fontos városok a tó partján például Kampala (Uganda), Kisumu (Kenya) és Mwanza (Tanzánia). A tó gazdag halállománya, különösen a nílusi sügér, kulcsfontosságú az itt élők megélhetése szempontjából.

Érdekességek Afrika legnagyobb taváról:
Átlagos mélysége 40 méter, legmélyebb pontja pedig 84 méter. A tó a Nílus legnagyobb forrása, vizét a Kagera folyó táplálja. A Viktória-tó ökoszisztémája gazdag és változatos, több mint 200 halfaj él itt, beleértve a híres nílusi sügért és a cichlid halakat. Azonban az invazív fajok és az emberi tevékenység itt is jelentős ökológiai kihívásokat okoznak.

A halászat, különösen a nílusi sügér kereskedelme, fontos bevételi forrás. Emellett a tó környéki mezőgazdaság is jelentős. A természetkedvelők és a horgászat szerelmesei körében vonzó helynek számít a 3. legnagyobb tó a világon. Számos nemzeti park és rezervátum található a tó körül, de a ó környéke komoly környezeti problémákkal néz szembe, beleértve a szennyezést, az invazív fajok elterjedését és az éghajlatváltozást.


 

2.A 10 legnagyobb tó a világon – Felső-tó

 

 

A Felső-tó (angolul Lake Superior) a legnagyobb és legészakibb a Nagy-tavak közül Észak-Amerikában. A legnagyobb tavak a világon közül ez a világ legnagyobb édesvízi tava 82 411 négyzetkilométeres területét tekintve. Kanada és az Egyesült Államok határán fekszik. Nyugati partjai Minnesota államban találhatók, déli partjai Michigan és Wisconsin államokban, míg északi partjai Ontarió tartományban húzódnak. A tó a Sault Ste. Marie-csatornán keresztül kapcsolódik a Huron-tóhoz.


Elnevezés eredete:
A Felső-tó nevét a Nagy-tavak közötti elhelyezkedésének köszönheti, mivel ez a legészakibb és legmagasabban fekvő tó a csoportban. A francia felfedezők először Lac Supérieur néven említették a 17. században, ami franciául „felső tavat” jelent.


A Felső-tó éghajlata:
A Felső-tó környékén a klíma kontinentális, hűvös nyarakkal és hideg telekkel. A nyári hőmérséklet ritkán haladja meg a 20-25 °C-ot, míg télen gyakran -20 °C alá is süllyedhet. A tó nagy víztömege jelentős hatással van a környező területek mikroklímájára, mérsékelve a hőmérsékleti ingadozásokat.


Környező népesség:
A legnagyobb tó a világon környékén több város és település található, bár a népsűrűség alacsonyabb, mint a Nagy-tavak délebbi régióiban. Fontosabb városok közé tartozik Duluth Minnesotában, Thunder Bay Ontarióban, valamint Marquette és Sault Ste. Marie Michiganben. A környék gazdasági tevékenységei közé tartozik a bányászat, erdőgazdálkodás, turizmus és halászat.

Érdekességek a legnagyobb édesvízi tóról:
Átlagos mélysége 147 méter, míg legmélyebb pontja 406 méter. A tó a legősibb és legmélyebb medencében helyezkedik el a Nagy-tavak közül, és a tómedencét a pleisztocén jégkorszak gleccserei alakították ki. A Felső-tó vizei meglepően tiszták és hidegek, gazdag élővilággal, beleértve számos halfajt, mint például a pisztráng és a lazac. Az invazív fajok, mint a tengeri lamperta, azonban veszélyeztetik az őshonos fajokat.

Fontos szerepet játszik a Nagy-tavak hajózási útvonalán, különösen a vasérc és más ásványi anyagok szállítása szempontjából. Körben nemzeti parkok és természetvédelmi területek, mint például a Pictured Rocks Nemzeti Tópart és az Apostle-szigetek Nemzeti Tópart, sok látogatót vonzanak.
A viharos katasztrófafilmek helyszíne lehet, mivel híres hirtelen kitörő és erős viharairól, amelyek komoly veszélyt jelentenek a hajózásra. A leghíresebb hajókatasztrófa a tó történetében az SS Edmund Fitzgerald tragédiája volt 1975-ben, amikor egy vihar során a hajó elsüllyedt, és a legénység mind a 29 tagja életét vesztette.

 

 

1.Legnagyobb tavak a világon – A Kaszpi-tenger (Kaszpi-tó)

A Kaszpi-tenger a világ legnagyobb sós vizű tava 371 ezer négyzetkilométerrel, amely Közép-Ázsiában és Kelet-Európában terül el. Földrajzilag egy tó, de mérete és sótartalma miatt gyakran tengerként említik. A legnagyobb országok közül kettő is határolja; Oroszország északnyugaton, Kazahsztán északkeleten. A többi oldalon Türkmenisztán délkeleten, Irán délnyugaton, valamint Azerbajdzsán nyugaton érinti. A tavat több nagy folyó, köztük a Volga, a Kura és az Ural táplálja.

legnagyobb_tavak_a_kaszpi-tenger.jpg

 

 

A Kaszpi elnevezésének eredete:
A
világ legnagyobb tava neve a Kaszpi néptől származik, akik az ókorban éltek a tó nyugati partvidékén. A tó neve különböző nyelveken és kultúrákban változik; például az ókori perzsák Mazandaran-tengernek nevezték, míg a török nyelvű népek Khazar-tengerként ismerik.



A legnagyobb tó éghajlata:
A Kaszpi-tenger éghajlata rendkívül változatos, északon a kontinentális éghajlat jellemző hideg telekkel és meleg nyarakkal, míg délen
szárazabb, sivataosabb éghajlat uralkodik forró nyarakkal és enyhe telekkel. A tó vízszintje az éghajlati változások és az emberi tevékenység következtében ingadozik.


A tavat környező népesség:
A Kaszpi-tenger környékén számos város és ipari központ található. Fontosabb városok közé tartozik
Baku Azerbajdzsánban, Atyrau Kazahsztánban, Türkmenbaszi Türkmenisztánban, Mahacskala Oroszországban és Bandar-e Anzali Iránban. A környék gazdasági tevékenységei közé tartozik az olaj- és földgázkitermelés, a halászat, valamint a sókitermelés.


Érdekességek a Kaszpi-tóról:
A legnagyobb tavak közé tartozó sós vizű Kaszpi-tó átlagos mélysége 211 méter, legmélyebb pontja pedig 1025 méter. A tó hossza észak-déli irányban 1200 kilométer, szélessége pedig 320 kilométer. A harmadidőszakban, körülbelül 5,5 millió évvel ezelőtt alakult ki, amikor a Paratethys-óceán visszahúzódott. A tóban számos endemikus faj található, mint például a kaszpi fóka és különféle tokhalfajok. A tokhalak különösen értékesek a kaviártermelés miatt.

A Kaszpi-tenger jelentős kőolaj- és földgázkészletekkel rendelkezik, amelyek az egész régió gazdasági motorjai. Az olajkitermelés és -feldolgozás központjai közé tartozik Baku és Türkmenbaszi. A ökoszisztémája számos kihívással néz szembe, beleértve a szennyezést, az olajszivárgásokat, valamint a vízszint ingadozását. Az intenzív ipari tevékenység és a nem megfelelő hulladékkezelés komoly környezeti problémákat okoz.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://10-legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr9018427225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

10 legjobb

A 10 legjobb bármilyen témában, legyen az ember, alkotás, módszer, eszköz, hely, bármi, amiben lehetséges valamilyen szempontból a legjobbak összeállítása.

süti beállítások módosítása