10 legjobb

A 10 legjobb dolog bármilyen témában

10 legnagyobb állat a Földön, a legnagyobb állatok a világon

10_legnagyobb_allat_a_foldon_a_legnagyobb_allatok_a_vilagon.jpg

 

10 legnagyobb állat a Földön, a legnagyobb állatok a világon, de nem egy abszolút toplista. Arra törekedtem, hogy több helyről és több típusból legyen, mivel egyébként az első tízet tengeri lények, főleg bálnák foglalnák el. Tehát a méretükben csúcsot elérő óceáni, szárazföldi, valamint emlős, hal, hüllő és madár fajok rekordereit mutatom be.

 

 

Legnagyobb állatok a tengerben, óceánban

 

A legnagyobb állat a vízben – A kék bálna

 

A kék bálnák a legnagyobb állatok a Földön. A hímek akár 30 méter hosszúra is megnőhetnek, de a nagy termetükhöz képest miatt viszonylag könnyűek. Egy átlagos felnőtt kék bálna több mint 150 tonnát nyomhat. A szíve hatalmas méretű, akkora, mint egy kis autó. A kék bálna nagyjából olyan az állatok között, mint a mamutfenyő a különleges fák között.

 

A kék bálnák táplálkozásuk során planktont fogyasztanak. Híresek az énekükről, amivel kommunikálnak a víz alatt. A hímek hosszú, bőgő hangokat hoznak létre, amelyek akár 20 percig is eltarthatnak. Igen hosszú távolságokat is megtesznek a táplálkozási és a szaporodási területeik között. Az Északi és Dél-Atlanti-óceánok, valamint az Antarktisz környékén is megtalálhatók.

 

A kék bálnák állománya jelentősen lecsökkent a múltban a kereskedelmi bálnavadászat miatt. Jelenleg a fajt védik, és az erőfeszítések történnek a populációk helyreállításáért. A kék bálnák csodálatos és megkapó teremtmények, és az óceánok mélyén játszanak fontos szerepet az ökoszisztémákban.

 

 

A legnagyobb hal – A cetcápa

 

A legnagyobb állatok közé tartozó cetcápa egy különleges és békés tengeri lény, amely számos érdekességgel rendelkezik. A cetcápa a legnagyobb élő halfajta, a tudományos hitelességgel megmért legnagyobb példánya 18,8 méter hosszú volt. Bár méretük miatt elsőre ijesztőnek tűnhetnek, valójában ártalmatlanok az emberek számára.

 


a_cetcapa.jpg

 

A cetcápák planktont fogyasztanak, különösen rákokat és apró állatokat. A tengerben úszva hatalmas szájukat kitátják, és a torkukban található speciális rostákkal szűrik a planktont. Bár a cápák közé tartoznak, a cetcápák nem számítanak ragadozóknak. Híresek a nyugodt természetükről. Gyakran megfigyelhetők, amint a felszín közelében úsznak.

 

A cetcápák a melegebb vizekben élnek, és globálisan megtalálhatók, különösen a trópusi és szubtrópusi régiókban, mint például a legelhagyatottabb helyek közé tartozó Csendes-óceán belvidéke. Gyakran követhetik az áramlásokat, és időnként partközeli területeken is felbukkannak. Néhány helyen a cetcápákat kifejezetten a turisták számára szervezett búvárkodási és úszási túrák során lehet megfigyelni. Nemcsak a legnagyobb hal, de védett faj.

 

 

Legnagyobb állatok a szárazföldön – a három legnagyobb emlős

 

A legnagyobb szárazföldi emlős – Afrikai elefánt

 

A 10 legnagyobb állat közül az afrikai elefánt a világ legnagyobb szárazföldi emlőse. A hímek súlya elérheti a hat tonnát, és vállmagasságuk akár 4 méter is lehet. A hím afrikai elefántok hosszú, íves agyarakkal rendelkeznek, melyek növekedése évente mintegy 15 cm lehet. Az agyarak hasznosak a táplálkozáshoz, a kommunikációhoz és a terület védelméhez.

 

Az afrikai elefántok főként növényevők és a szavannákon élnek. Több száz kilogramm növényt fogyaszthatnak naponta, beleértve a fűt, leveleket, gyökereket és kérgüket. Az afrikai elefántok rendkívül társas lények, és családi csoportokban élnek, amelyeket nőstények és azok utódai alkotnak.

 

A hímek általában önállóan vagy kisebb csoportokban mozognak. 4 ismertebb fajuk a fentebb ismertetett, az erdei, valamint az ázsiai és a borneói törpe elefánt. A Tarzan filmekben legtöbbször nem a szavannai óriások, vagy az erdei elefánt rokonuk, hanem indiai elefántok szerepeltek.

 

 

Szélesszájú (fehér) orrszarvú

 

A széleszájú orrszarvú a második legnagyobb szárazföldi emlős, a hímek több mint 2000 kg-ot is nyomhatnak, de találtak már 4 és fél tonnásat is. Főleg füvet és alacsony növésű növényeket esznek. A fehér orrszarvúk sajnos súlyos veszélyeztetettségnek lettek kitéve a vadászat és a szarvuk lopása miatt. Az ellenük való küzdelem sok történet témája, például a kockás képregény magazinokban található Cogan sztorikban is.

 

a_legnagyobb_allatok_a_vilagon_szelesszaju_orrszarvu.jpg

 

A rokon fajaik védelme érdekében számos társszervezet munkálkodik. A 2020 -as évekre már csak két nőstény példány maradt fogságban, s a tudósok embrió beültetéssel próbálkoztak. Az indiai rinocéroszok nem sokkal maradnak el méretben tőlük.

 

 

A 10 legnagyobb állat – Víziló

 

Az afrikai vízilovak idejük nagy részét a vízben töltik. Úsznak és merülnek, és a vízben tartják a testüket hidratáltan, mivel a bőrük könnyen kiszáradhat. A vízilovak hatalmasak és masszívak lehetnek, a hímek súlya akár 3,5 tonnát is elérheti. Bár lassú mozgásúak a szárazföldön, veszélyesek tudnak lenni, különösen, ha területüket vagy utódaikat veszélyeztetve érzik.

 

Az agresszív viselkedésükről is ismertek. Gyorsan tudnak úszni, megvédik magukat a ragadozókkal és más veszélyekkel szemben. A 21. század súlyos aszályai miatt élőhelyeik többször kerültek veszélybe, többször kényszerültek sártengerben meghúzódni a kiszáradt folyó, vagy tó miatt.

 

 

A legmagasabb állat a világon

 

A zsiráfok a világ legmagasabb emlősének számítanak, és a nyakuk miatt elérhetik az 5 és fél méteres magasságot. Bár a nyakuk roppant hosszúnak tűnik, a zsiráfoknak csak hét nyaki csigolyájuk van, ugyanannyi, mint az embernek. A hosszú nyak főként a hosszú lábak, és nem a hosszabb csigolyák miatt van. A régen oly népszerű Daktari sorozatban kezeltek is egyet, aminek a felvételét nem volt könnyű elkészíteni.

 

A zsiráfok főleg leveleket esznek, és hosszú nyelvüket és nyakukat használják a magasabb ágakhoz való eléréshez. Több mint 45 kg növényt fogyaszthatnak naponta. Nemcsak elérik a magasabb helyen levő növényeket, de ügyesen kikerülik az akácia tüskéit is. Az egzotikumot és az állatokat tekintve talán ők azok, aminek nem lehet ellenállni különlegességük miatt.

 

a_vilag_legmagasabb_allata.jpg

 

A zsiráfok kivételes véráramlás irányító képességgel rendelkeznek. Amikor felegyenesednek, a vérnyomásuk megfelelően szabályozza az agyuk vérellátását, hogy ne szédüljenek. Társas lények, csoportokban élnek. A csoportok száma változó, és különböző egyedek lehetnek, beleértve a nőstényeket és a fiatalokat is.

 

 

A legnagyobb ragadozó a szárazföldön Jegesmedve

 

Róla részben már szót ejtettem a legveszélyesebb ragadozókat bemutató cikkben. Egyedül a kodiak medve közelíti meg méretben. A valaha mért legsúlyosabb jegesmedve 1 tonnát nyomott. A jegesmedvék a sarki régiókban élnek, ahol a jeges tengereken és partvidékeken található jégtáblákon vadásznak. Sűrű, hosszú szőrzetük van, amely védi őket a hidegtől. A szőrzetük fehér, ami segít nekik beleolvadni a környezetükbe.

 

A jegesmedvék a vízen is vadásznak, a jégtáblák közötti repedéseken. Kiváló úszók és hosszú távokat is képesek átúszni. Erőteljes végtagjaik segítik őket a hóban való mozgásban, és a mellső lábaik között hatalmas tappancsok találhatók, amelyek segítik őket a hóban való járásban és a vízen való úszásban.

 

A klímaváltozás és az éghajlati változások miatt a jegesmedvék veszélyeztetettek, mivel a jégtáblák egyre inkább olvadnak, és ezzel elveszítik vadászterületeiket. Kénytelenek egyre gyakrabban a szárazföldi tundrákon élelmet keresni, vagy nagyobb távolságokra úszni a jégtáblák hiányában.

 

 

Legnagyobb állatok – A legnagyobb tengerparti állat

 

Az elefántfókák a legnagyobb fókafajtát képviselik. Két fő fajuk az északi és a déli. Utóbbinál a hímek hossza megközelítheti a 7 métert, tömege pedig a 4 - 5 tonnát is. Az elefántfókák a hosszú orrukról kapták nevüket, ami emlékeztet az elefánt ormányára. Tengerpartokon és szigeteken születnek, és két hónap szoptatás után elkezdenek önállóan táplálkozni.

 

10_legnagyobb_allat_a_foldon_elefantfokak.jpg

 

A hímek a párosodási időszakban gyakran versenyeznek a területért és a nőstényekért. Főként tengeri állatokkal táplálkoznak, például halakkal, tintahalakkal. Képesek hosszú ideig merülni, hogy zsákmányukat megfogják. Megfigyelték, hogy akár két óráig is képes lehet a víz alatt maradni. Kitűnő úszók és búvárok, a testük hosszú, sima alakja segíti őket a vízben való hatékony mozgásban.

 

 

A 10 legnagyobb állat a Földön – A legnagyobb hüllő

 

A bordás krokodil a legnagyobb élő krokodilfaj, és az egyik legnagyobb ragadozó a világon. A hímek akár 6 méter hosszúak is lehetnek. A bordás krokodilok főként az Indiai-óceán partjainál, a Dél-Kínai-tengeren és az ausztráliai édesvízi területeken találhatók. A gyilkos állatfilmek kedvenc szereplői. Az édesvízi és szárazföldi területeken élő bordás krokodilok változatos étrenddel rendelkeznek, beleértve a halakat, madarakat és emlősöket is.

 

Képesek hosszú ideig kibírni táplálék nélkül, mivel a kis és nagyobb állatok egyaránt a zsákmányuk lehetnek. Csendes várakozásban hosszú időt töltenek el egy helyben, majd hirtelen támadással kapják el a zsákmányukat. Noha főként édesvízi élőhelyeken találhatók, a bordás krokodilok képesek a tengervízben is úszni. Egyes példányok hosszú távolságokat is képesek megtenni a tengeren.

 

 

A legnagyobb állatok – A legnagyobb madár

 

A strucc a madarak között a legnagyobb méretű és a legnehezebb testű faj. A hímek 2,5–2,8 méter magasak, s akár két mázsásra is nőhetnek. A struccoknál a hímek és a nőstények között szemmel látható méretbeli különbség van, és a hímek rendszerint élénkebb színűek. Bár a madarak közül a legnagyobb állat a világon, ennek ára van, nem képesek repülni.

 

a_legmeretesebb_madar_a_strucc.jpg10_legnagyobb_allat_a_foldon_a_legnagyobb_allatok_a_vilagon.jpg

 

Rövid és erőteljes lábakkal rendelkeznek. Noha futómadárként nagy sebességre képesek, 55 km/óra, illetve rövid távon megközelíthet a 70 -et, mégsem férne be a leggyorsabb állatok közé. A strucctojások a legnagyobbak a madarak között. Egyetlen tojás súlya akár 1,4 kg is lehet, és olyan vastag héjat fejlesztenek ki, amelyek ellenállnak a külső behatásoknak. A struccok eredetileg Afrikában éltek, de az ember által ma már más kontinenseken is megtalálhatók, beleértve Dél-Amerikát és Ausztráliát is.

 

Általában száraz, szavannaszerű területeken élnek, és gyakran láthatók kisebb csoportokban. A csoportok a nőstényekből, a fiatalokból és néha a hímekből állnak. A struccok vegetáriánusok és főként növényi táplálékkal táplálkoznak. Füvet, leveleket, gyümölcsöket és magokat esznek. A szavannákon és más szárazföldi területeken található növényekből szerzik be táplálékukat.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://10-legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr5218316809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

10 legjobb

A 10 legjobb bármilyen témában, legyen az ember, alkotás, módszer, eszköz, hely, bármi, amiben lehetséges valamilyen szempontból a legjobbak összeállítása.

süti beállítások módosítása