10 legjobb

A 10 legjobb dolog bármilyen témában

10 legjobb sci-fi sorozat - A top 10 régi sci-fi sorozat

10_legjobb_sci-fi_sorozat_a_top_10_regi_sci-fi_sorozat.jpg

 

10 legjobb sci-fi sorozat mind olyan művek, amelyekre sok évtizeddel később is emlékezünk. A top 10 régi sci-fi sorozat magyarul is bemutatott, s világszerte nagyobb ismertséget, nézettséget, illetve komolyabb kultuszt elért tv széria. Igyekeztem pontosan utánajárni nézettségeknek, díjaknak, bevételnek egyéb mutatóknak, de csakhamar beláttam, hogy ez számtalan sorozat esetében lehetetlen küldetés az időt tekintve.

 

Kismillió top összeállítást végigböngésztem – főleg angol nyelven – de többségük nem tiszta, azaz mindenféle műfajú sorozatot belekevertek. Illetve itt most csak az élő szereplős legjobb régi sci-fi sorozatok szerepeltetem, az animációsat nem. A 10 legjobb régi sci-fi sorozat elég széles rajongó kört elért, nem csak a műfaj kedvelői körében.

 

 

A top 10 régi sci-fi sorozat

 

 

Ki vagy Doki? (Doctor Who) 1963 – 2022

 

A Ki vagy doki a világ leghosszabb sci-fi sorozata, mely évtizedeken át ível. 1963 -tól 1989 -ig futott, majd 2005-től újabb évadok indultak. Magyarországon csak a 2000 -es évektől lehetett látni néhány adón. A Doktor egy idegen időutazó, aki számos feladatot old meg, miközben mindenféle kalandba keveredik. A 21. században több televíziós díjat is kapott.

A főszereplő Doktor karaktere képes regenerálódni, amikor halálosan megsérül, vagyis, hogy új testben és személyiséggel tér vissza. Így az idők során különböző színészek játszhatták a Doktor szerepét, ami folyamatos frissességet és változatosságot hoz a sorozatba. Minden új színész új dimenziót ad a karakterhez, amit a rajongók mindig izgalommal várnak.

A Doctor Who gyakran foglalkozott aktuális társadalmi és kulturális kérdésekkel, legyen szó rasszizmusról, háborúról, környezetvédelemről vagy emberi jogokról. Az epizódok gyakran tartalmaznak mélyebb üzeneteket és gondolatébresztő témákat, amelyek túlmutatnak a puszta szórakoztatáson.

A legjobb régi sci-fi sorozatok közé tartozó Ki vagy, Doki? híres a sajátos brit humoráról és szellemes dialógusairól. A Doktor karakterének intelligens, vicces és gyakran szarkasztikus megnyilvánulásai könnyed szórakozást biztosítanak, miközben komolyabb témákat is feldolgoz.

 

 

Őrjárat a kozmoszban – Az Orion űrhajó fantasztikus kalandjai (Raumpatrouille – Die phantastischen Abenteuer des Raumschiffs Orion) 1966

 

Az Orion űrhajó fantasztikus kalandjai volt az a sorozat, amelyet Magyarországon is lehetett látni két év múlva, s hazánkban nagy sikert ért el. Noha ma már igencsak régiesnek hat a díszlet, az Orion űrhajó legénységének karakterei jól kidolgozottak és szerethetők voltak. A fekete-fehér német sorozat nem csak szórakoztatott, hanem reflektált is a korabeli társadalmi és politikai helyzetre.

 

A hidegháborús feszültségek és az űrverseny időszakában készült, és sok epizód témája kapcsolódott a béke, az együttműködés és a jövőbeli technológiai fejlődés kérdéseihez. Az egyik legnépszerűbb régi sci-fi sorozat különleges, futurisztikus hangzású zenéjét Peter Thomas komponálta. Bár a mai technológiai fejlesztések korában sok minden másképp alakul, gondolatébresztő volt a történet.

 

Az Orion űrhajó fantasztikus kalandjai kultikus státuszra tett szert, különösen Németországban és más európai országokban, Magyarországon társasjáték is készült ezzel a névvel. A sorozatban megjelenő futurisztikus eszmék és technológiai vívmányok egy jövőképet festettek, amelyben az emberiség egységesen dolgozik a közös célokért.

 

 

Régi tudományos fantasztikus sorozatok

 

 

Legjobb sci-fi sorozat – Az eredeti Star Trek 1966 - 1969

 

Az eredeti Star Trek több előkészítő film és próbálkozás után indult televíziós útjára 1966 -ban. Az az érdekessége, hogy akkoriban nem volt annyira felkapott – bár már kialakult egy rajongói kör – s emiatt 3 évad után be is fejezték. Idővel az ismétlések által viszont óriási kultusz alakult ki körülötte.

 

a_10_legjobb_sci-fi_sorozat_star_trek.jpg

 

 

Én nem is szerettem ezt, persze gyerekkoromban nem is láthattam máshol, mint az osztrák tévében. Viszont sok évtizeddel utána megnéztem magyarul, s igencsak kellemes pozitív csalódás volt. Az eredeti Star Trek tévé sorozat egyik legnagyobb erénye a változatos és jól kidolgozott karakterek voltak. James T. Kirk kapitány, Spock első tiszt és Leonard "Bones" McCoy orvos emlékezetes triót alkottak.

 

A sorozat továbbá úttörő volt azzal, hogy nemzetközi és etnikailag sokszínű szereplőgárdát vonultatott fel, mint Uhura hadnagy (Nichelle Nichols), Hikaru Sulu (George Takei) és Pavel Chekov (Walter Koenig), ami forradalmi lépés volt az 1960-as évek televíziózásában. Ami miatt még a klasszikus, legjobb régi sci-fi sorozatok közé tartozik, hogy különféle futurisztikus technológiákat mutatott be.

 

Ilyen például a teleportálást (transzporter), a kézi kommunikátorokat (amelyek a mobiltelefonok előfutárának tekinthetők), és a szerves számítógépeket. A sorozat alkotója, Gene Roddenberry, egy optimista jövőképet festett le, ahol az emberiség túllépett a belső konfliktusokon és együttműködve felfedezi az univerzumot.

 

 

Legjobb régi sci-fi sorozatok – Alfa Holdbázis (Space 1999) 1975 – 1977

 

Az Alfa holdbázis volt az első olyan a 10 legjobb sci-fi sorozat közül, amit megbabonázva bámultam gyermekként. Teljesen csak az osztrák televízióban lehetett látni, de több epizódot is bemutattak a magyar televízióban, a 80 -as években. Az alaptörténet az, hogy egy nukleáris hulladékraktár robbanása következtében a Hold kirepül a Föld pályájáról, és elindul a világűrbe.

 

Nekem tetszettek a tudományos-fantasztikus témák, bár egyes részek hátborzongatóan ijesztőek is voltak. Viszont az első és második évad között óriási különbség van, utóbbi jóval gyengébbre sikeredett. A sorozatban szereplő karakterek, mint például John Koenig parancsnok (Martin Landau) és Dr. Helena Russell (Barbara Bain), erős és jól kidolgozott személyiségek voltak. Olyan témákat feszegetett, amelyek ma is relevánsak, mint például a környezeti felelősség, a technológiai fejlődés hatásai és az emberiség helyzete az univerzumban.

 

a_sas_hajo_az_alfa_holdbazisrol.jpg

 

 

Az angol Alfa holdbázis a 70-es évek legjobb sci-fi sorozatai egyike volt, köszönhetően számos elgondolkodtató témának, valamint a jó színészi játéknak. Nemzetközileg is népszerűvé vált, számos országban vetítették, és az idő előrehaladtával kultikus státuszt ért el. Igazi rajongói bázis alakult ki körülötte, van benne valami ami miatt egyik későbbi SF sorozat sem hasonlít hozzá.

 

 

Az új nemzedék (Star Trek: The New Generation) 1987 – 1994

 

Az új nemzedék sci-fi sorozatot nem lehet nem szeretni. Mind a szereplők, mint a történetek zseniálisak és időtállóak. Azon kevés tévé sorozatok közé tartozik, ahol a színvonalat sikerült mindvégig megtartani. Egy évszázaddal később játszódik, mint az elődje, s ez számos újítást hozott, mint például a holofedélzet az űrhajón, amely virtuális valóságot hozott létre.

 

Az olyan egyedi karakterek, mint Data, az android, vagy a félig betazoid telepatikus hölgy, Deanna, illetve az emberek közt nevelkedett klingon Worf, felejthetetlenné tették a sorozatot. Persze Picard kapitány, Riker parancsnok, Laforge a műszaki vezető, vagy Beverly doktornő is garantálták a sikert.

 

A legjobb sci-fi sorozatok közé tartozó Az új nemzedék több díjat is elnyert. Gyakran foglalkozott komplex és mélyreható témákkal, mint például az emberi jogok, az etika, a kulturális sokféleség, vagy azokkal a dilemmákkal, melyekkel a mesterséges intelligencia filmekben találkozunk. Az eredeti sorozattal ellentétben itt már a futása alatt jókora népszerűségre tett szert.

 

 

A 10 legjobb sci-fi sorozat bemutatása

 

 

A 10 legjobb sci-fi sorozat – Babylon 5 1993 – 1998

 

A Babylon 5 sorozat egy öt éves történeti ívre épül, amely egy űrállomáson játszódik, és az emberiség és különböző idegen fajok közötti politikai, katonai és társadalmi konfliktusokat mutatja be. A Föld Szövetség állomása egyfajta diplomáciai központként működik, ahol a fajok közötti békét próbálják fenntartani.

 

Az alkotó J. Michael Straczynski előre megtervezte az egész öt éves történetet, ami lehetővé tette a komplexebb történeti szálak kibontakozását, amelyek összefüggtek és egymásra épültek. A karakterek összetettek és mélyen kidolgozottak voltak, a történetek gyakran foglalkoztak politikai, társadalmi és erkölcsi kérdésekkel.

 

A Babylon 5 úttörő szerepet játszott a számítógépes grafika használatában a televíziós sci-fi sorozatokban. A tudományos játékok és fejlődő szoftvertechnika hőskorában az itteni látványvilág kiemelkedő volt. Több itt kifejtett jövőbeli társadalmi és politikai kérdés relevánsnak bizonyult a valós világban is.

 

 

A 10 legjobb sci-fi sorozat – Deep Space Nine 1993 – 1999

 

Ennél a sorozatnál már szakítottak az addigi hagyománnyal, és nem az Enterprise -on játszódott, hanem egy űrállomáson. A Deep Space Nine sorozat változatos szereplőgárdája miatt számomra leszokhatatlanná vált. Az állomás elhelyezkedése a Bajor bolygó és egy fontos féregjárat közelében állandó politikai és társadalmi feszültségeket eredményezett .

 

A 7 évad lehetővé tette a mélyebb karakterfejlődést és a hosszabb történeti ívek kibontakozását. Az összes főszereplő egytől-egyig olyan egyedi karakter, hogy külön történetszáluk volt. A történetek gyakran foglalkoztak háborúval, erkölcsi dilemmákkal, vallási kérdésekkel és politikai intrikákkal, mindemellett a humor sem hiányzott belőlük.

 

Talán a legjelentősebb történeti szál a Dominion háború volt, amely számos évadon átívelt. Ez a konfliktus nem csak izgalmas akciójeleneteket és csatákat hozott, hanem lehetőséget adott a karakterek fejlődésére és a szövetségek, ellenségeskedések mélyebb bemutatására is. Számos új fajt és kultúrát mutattak be, mint például a ferengik társadalma, a changelingek és a Jem'Hadar, valamint az alakváltók népe.

 

 

Csillagkapu (Stargate) 1997 – 2007

 

A sorozat közvetlen folytatása volt az 1994-es Csillagkapu című mozifilmnek. A történet alapja az, hogy egy földi csapat különböző bolygókra utazik egy ősi, gyűrű alakú eszköz, a csillagkapu segítségével. Egy amerikai katonai csapat a Stargate Command nevű bázisról indul, hogy felfedezze az univerzumot és megvédje a Földet különböző idegen fenyegetésektől.

 

legjobb_regi_sci-fi_sorozatok_csillagkapu.jpg

 

 

Számos témát érint, mint például az idegen civilizációk, a technológiai fejlődés, és az emberi kapcsolatokat. Minden epizód új bolygót, civilizációt vagy kihívást mutat be, így a nézők mindig valami újat láthattak. Az epizodikus és folytatásos történetek egyensúlya itt is lehetővé tette a hosszabb történetíveket és a karakterfejlődést.

 

A sorozat sikeresen ötvözte a sci-fi elemeket a katonai akcióval és kalanddal, de gyakran használt fel mitológiai és történelmi elemeket is. Nem véletlenül sorolják a legjobb régi sci-fi sorozatok közé, hiszen tíz évadon keresztül futott, összesen 214 epizóddal, valamint több mellék sorozat is született belőle.

 

 

A Top 10 régi sci-fi sorozat

 

 

A 10 legjobb sci-fi sorozat – Csillagközi romboló (Battlestar Galactica) 2004 – 2009

 

A Csillagközi romboló (Battlestar Galactica) 2004-2009 közötti sorozat az 1978-as eredeti sorozat modern újragondolása. A Cylonok, az emberek által teremtett mesterséges intelligenciák lázadást indítanak teremtőik ellen, a túlélők egy maroknyi flottába gyűlnek össze, amelyet a Galactica nevű harci csillaghajó vezet, és elindulnak, hogy megtalálják a legendás 13. kolóniát, a Földet.

 

Az eredeti Csillagközi romboló 1978-ban jelent meg – csak feliratosan lehetett látni később, illetve a bevezető részeket szinkronosan – és nekem tetszett. Az új sorozat realisztikusabb, és sötétebb megközelítést alkalmazott, nagyobb hangsúlyt fektetve a karakterfejlődésre, politikai és társadalmi kérdésekre, valamint az etikai dilemmákra. Számomra túl nyomasztó, fárasztó volt – egészen más mint az eredeti széria, így nem sokat láttam belőle.

 

Csillagközi romboló rengeteg díjat és elismerést kapott, köztük Emmy-díjakat és Peabody-díjat. A sorozat karakterei mélyen kidolgozottak és összetettek, a morális és etikai kérdések mélyebb és súlyosabb megvilágításba kerültek. Azért került a 10 legjobb sci-fi sorozat közé, mert szélesebb közönséget is elért, köszönhetően mély és átgondolt történetvezetésének, erős karaktereinek és aktuális társadalmi kérdéseket boncolgató megközelítésének.

 

 

A mandalóri (The Mandalorian) 2019 -

 

A mandalóri különös keveréke a sci-fi akciónak és az űrwesternnek, némi fantasy -vel árnyalva. Itt még nem volt jelen olyan nagymértékű női központúság és faji, nemi propaganda, mint egyes későbbi Star Wars művekben, sorozatokban. A főhős Din Djarin, magányos mandalóri fejvadász, egy különleges célszemélyt, a híres Star Wars karakter, Yoda fajába tartozó gyermek Grogu -t oda adás helyett védelmezi.

 

a_mandalori_a_sorozatbol.jpg

 

 

A sorozat ügyesen ötvözi a Star Wars klasszikus elemeit új karakterekkel és történetszálakkal. Grogu hamar népszerűvé vált, a karakter varázsa és rejtélye nagyban hozzájárult a sorozat sikeréhez. Sok ismert, vagy új karakter lépett be, mint például Gina Carano (Cara Dune), Carl Weathers (Greef Karga), Giancarlo Esposito (Moff Gideon) és Rosario Dawson (Ahsoka Tano).

 

A mandalóri évadok közül különösen az első és második évad befejező epizódjai tetszettek. Jól kapcsolódik a Star Wars univerzum más részeihez, megelőlegezett több innen kiinduló más sorozatot. Több forradalmi technológiai újítást alkalmazott, s mindezek miatt méltán tartozik a 10 legjobb sci-fi sorozat közé.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://10-legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr418452719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

10 legjobb

A 10 legjobb bármilyen témában, legyen az ember, alkotás, módszer, eszköz, hely, bármi, amiben lehetséges valamilyen szempontból a legjobbak összeállítása.

süti beállítások módosítása