10 legjobb

A 10 legjobb dolog bármilyen témában

Mesterséges intelligencia filmek 10 legjobb M.I. film

mesterseges_intelligencia_filmek_10_legjobb_m_i_film.jpg

 

Mesterséges intelligencia filmek egyre nagyobb számban készülnek a 21. századba lépésünk óta. De lehet ezt igen tág fogalomként is értelmezni, vagy szigorúan csak azokat venni, melyek mint mesterséges intelligencia film, erre összpontosítanak. Ha megnézed az ezzel kapcsolatos cikkeket, listákat, mindegyik belekever mindenféle filmet, aminek kicsit is köze van ehhez.

 

Például az összes Star Wars, Star Trek és minden olyan mozit, amiben robotok, számítógépek vannak. De ennek így semmi értelme, ezért most kifejezetten olyan mesterséges intelligencia filmek mozikat kerestem, ahol ez a főszereplő. Sok ilyen sorozat is van, hiszen ha a régebbi cikkemben bemutatott népszerű régi tv-sorozatokat vesszük, pl. a Knight Rider számítógépes főhőse, K.I.T.T. is ide sorolható.

 

Itt 10 darab, a mesterséges intelligenciáról szóló filmet válogattam ki. Figyelembe vettem a sikert, a kritikát, a műfajra gyakorolt hatást, mondanivalót, és miket írnak ezekről. Több ide kapcsolódó film is kimaradt, de ezek száma amúgy is bővül az idővel.

 

 

Klasszikus, mesterséges intelligenciáról szóló filmek

 

 

2001: Űrodüsszeia (1968)

 

 

Elismerem, ez kissé határeset, mivel nem csak erről szól, mégis számomra időbeli szempontból az első, melyet még gyermekkoromban láttam. Itt az intelligens számítógép, a HAL 9000 szerepe váratlan fordulatot hoz a filmben, ami megváltoztatja az eseményeket. A történet lényege egy rejtélyes, idegen monolittal, és a Jupiter felé tartó űrhajósokkal kapcsolatos.

 

Aki olvasta Arthur C. Clarke regényét, tudja, hogy a 2001 Űrodisszeia könyv varázslatos élményt ad, legalábbis az utolsó harmadát tekintve. De ami itt a témánkkal közvetlenül összefügg, az az emberi személyiséggel rendelkező HAL 9000. Itt ez a gépi intelligencia önkényesen átveszi az irányítást, s általa több űrhajós is életét veszti.

 

A 2001: Űrodüsszeia igencsak elismert alkotás lett, több filmes díjat elnyerve, és hatást gyakorolt az elkövetkezendő, hasonló jellegű mozikra. Azóta már óriási klasszikus, és nagy erénye volt, hogy abban az időben a számítástechnika még gyerekcipőben járt, az öntudatra ébredő gépi intelligencia pedig nagyon is fantasztikus kategóriának számított.

 

 

Rövidzárlat 1. (1986), és Rövidzárlat 2.(1988)

 

Ezeket a jó kis történeteket mind a mai napig kedvelem, Johnny 5 öt nem lehet nem szeretni. Ő egy olyan intelligens robot, amely egy villámcsapás következtében öntudatra ébred. Műfaját tekintve mind a két sztori a sci-fi vígjátékok kategóriájába sorolható. A főszereplő gép roppant gyorsan tanul, s egyre inkább érti az emberi gondolkodást.

 

johnny_5_a_filmekbol.jpg

                                                                        Johnny 5 a filmekből

 

A Rövidzárlat 1. 1987 -re elérte a 100 millió dolláros összbevételt, ami nem rossz, de ennél is jobb volt a videós forgalmazása. Többé-kevésbé jó volt a kritikája is és ezeknek köszönhetően készült el 1988-ban a folytatás. Ez már kevésebb elismerést kapott és a bevételek is elmaradtak, de utólag visszanézve engem most is elszórakoztatott.

 

 

A.I. Mesterséges értelem (2001)

  

Az A.I. Mesterséges értelem egy 2001-ben bemutatott amerikai sci-fi, amelyet Steven Spielberg rendezett, és az eredeti ötlete az Űrodüsszeiát rendező Stanley Kubrick-tól származik. A zenéjét a régebben általam bemutatott legjobb filmzeneszerzők közé sorolt John Williams szerezte.

 

A film egy fiú, David történetét meséli el, aki a világ első érző és gondolkodó mesterséges intelligenciája, és az emberi családok helyett a robotokra épülő társadalomban él. Davidet egy szerető család fogadja örökbe, de amikor a család biológiai gyermekét hazahozzák a kórházból, az új testvér irigysége miatt Davidet elhagyják, és a fiú kénytelen bejárni a posztapokaliptikus világot, hogy megkeresse a boldogságát.

 

A film sikeres volt pénzügyileg, világszerte 235 millió dolláros bevételt ért el, s több filmes díjra jelölést is kapott. Az A.I. a mesterséges intelligencia filmek egyik 21. századi klasszikusa, mely számos érdekes témát érint. Többek között az emberi érzelmek és az identitás kérdéseit, valamint az emberi élet és a mesterséges élet határát.

 

A filmnek voltak rajongói és kritikusai is, akik szerint a film lassú és nehézkes volt, és nem állt össze teljesen a történet. Már alig emlékszem rá, engem annyira nem tudott megfogni. Mindazonáltal az A.I. hatása a sci-fi és a mesterséges intelligencia témájában is nagy volt, és továbbra is fontos referenciapont a műfajban.

 

 

 

Mesterséges intelligenciáról szóló filmek – Én, a robot (2004)

 

Kétségkívül a 20. század legjobb sci-fi írói közül Isaac Asimov az egyik, akinek a legtöbb ötletét filmekben is viszontláthattuk. Ebben a filmben egy gyilkossági eset gyanúsítottja egy intelligens robot. A bűnügy kibogozása során a főszereplő Del Spooner együtt dolgozik egy MI-kutatóval, Susan Calvinnal, hogy kiderítse, mi történt a robottal.

 

Az Én, a robot sikeres volt a kasszáknál, és 347 millió dolláros bevételt ért el világszerte. Azonban a vegyes volt a kritikai fogadtatása. Néhányan dicsérték a látványvilágát és a színészi alakításokat, míg mások kritizálták a történet és a karakterek hiányosságait. Azonban a film hatása a nézőközönségre egyértelműen pozitív volt, s szép számú rajongótábor alakult ki körülötte.

 

 

 

Legjobb mesterséges intelligencia filmek

 

 

Mesterséges intelligencia filmek - A gép (2013)

 

"A gép" (The Machine) egy 2013-ban bemutatott brit sci-fi thriller, amelyben egy kutató megalkot egy emberi agyba építhető, önálló gondolkodásra képes mesterséges intelligenciát. Azonban a kutató szervezete, a brit hadsereg titkos projektje keretében használja a technológiát katonai célokra, és a gépet katonai kiképzésre és harci feladatokra használják.

 

A gép főszereplője Vincent, egy tudós, aki azon dolgozik, hogy mesterséges intelligenciával pótolja a veszteségeit, és visszahozza az elhunyt lányát. Azonban a kutatása során kiderül, hogy a szervezetének más céljai vannak, és a gépnek is megvannak a maga titkai.

 

legjobb_mesterseges_intelligencia_filmek_a_gep_2013_1.jpg

                                                                    A gép (2013) jelenet

 

A film elnyerte a BAFTA-n a legjobb független film kategóriában járó díjat, valamint az Empire Awards-on is a legjobb brit film kategóriában jelölték. A kritikusok pozitívan fogadták a filmet, és kiemelték a színészi teljesítményeket, az atmoszférát, valamint a film művészi és etikai dilemmáit. A film hatása a nézőközönségre viszonylag kisebb volt, de mégis népszerű lett a sci-fi és a mesterséges intelligencia témájában érdeklődők körében.

 

 

Mesterséges intelligenciáról szóló filmek - Ex Machina (2014)

 

Az Ex Machina egy 2015-ben bemutatott brit-amerikai sci-fi thriller, amelyben egy fiatal programozó kiválasztásra kerül, hogy részt vegyen egy kísérletben, amelynek során tesztelik egy önállóan gondolkodó mesterséges intelligencia, Ava valódi intelligenciáját. A fiatal programozó Caleb találkozik Ava -val, aki egy emberi testet kapott, de még mindig egy robot. Az általa vezetett kísérlet során megpróbálja megállapítani, hogy Ava valóban rendelkezik-e öntudattal és tud-e saját döntéseket hozni.

 

A film elnyerte a legjobb látványtervezés kategóriában járó Oscar-díjat, valamint elnyerte a BAFTA-díjat a legjobb brit film kategóriájában. A kritikusok és a nézők is nagyon pozitívan fogadták a filmet, és kiemelték a színészi teljesítményeket, az atmoszférát, valamint a filmben megjelenített mesterséges intelligencia személyes használata problémáit és etikai dilemmáit.

 

A film sikere és hatása azóta is érzékelhető, és sokan az egyik legjobb mesterséges intelligenciáról szóló filmnek tartják. A filmben megjelenő technológiai témák és etikai dilemmák elősegítették a mesterséges intelligencia és a technológiai fejlődés iránti érdeklődést és kutatásokat. Az Ava -t és más intelligens robotokat létrehozó elég ellenszenves és számító volt, az Ex Machina film pedig kissé hipnotikus és elgondolkoztató.

 

 

Legjobb mesterséges intelligencia filmek – Chappie (2015)

 

A Chappie egy 2015-ös amerikai-dél-afrikai sci-fi akció és mesterséges intelligencia film, amelyet Neill Blomkamp rendezett. A történet főszereplője Chappie, egy rendkívül fejlett mesterséges intelligencia, akinek teste egy kutatócsoport által létrehozott és egy dél-afrikai városban tesztelt rendőrrobotok tagja volt, de selejtezésre ítélték.

 

Az egyik tervező, Wilson éppen élete legjobb alkotását hozza létre, és ezt szeretné beültetni a leselejtezett robotba. Nem kap rá engedélyt, és a robot bűnözők kezébe is kerül. Úgy tanul, mint egy gyermek, s eközben sok mindenben félrevezetik, keserű tapasztalatokon árán válik „tudatban is felnőtté”.

 

A film nagy hatást gyakorolt a nézőkre, különösen a mesterséges intelligencia és a technológia etikai és morális kérdéseit feszegető témái miatt. A kritikusok azonban vegyesen fogadták a filmet, kritizálva a forgatókönyvet és az egyes karakterek fejlesztését. Első pillantásra egy szokványos akciófilmnek tűnt, de végignézve, magával ragadott. Egyszerre szórakoztatott és egyben drámai is volt. Igen erős karakterek szerepeltek a filmben, a történet engem egészen beszívott.

 

A film a bevételi lista első helyén nyitott, és összesen 102 millió dolláros bevételt ért el a világszerte. Az eltérő kritikák ellenére, a Chappie egyértelműen sikeresnek bizonyult, és népszerűvé tette a mesterséges intelligencia és a technológiai fejlődés témáit a mozi rajongói körében.

 

 

Származás ismeretlen (2036 Origin Unknown) (2018)

 

A 2036 Origin Unknown" egy 2018-as, űrhajós filmek közé tartozó brit sci-fi film, amelyet Hasraf Dulull írt és rendezett. A történet egy űrkutatóról, Mackenzie 'Mack' Wilsonról szól, aki egyedül vezeti az első marsi missziók egyikét, amikor egy váratlan esemény során elveszíti a legénységével a kapcsolatot. Mack azonban talál egy mesterséges intelligenciát, ARTI-t, amely segít neki felfedni az igazságot a misszióval kapcsolatban.

 

A film kritikusok által vegyes értékelést kapott, akik elismerik a film vizuális hatásait és az eredeti történetet, de kritizálták az alacsony költségvetést és a karakterek hiányos kidolgozását. A "Rotten Tomatoes" oldalon a kritikusok általában pozitív értékelést adtak, és az átlagos értékelése 6,4/10 volt.

 

Pénzügyileg nem volt sikeres, és csak korlátozottan mutatták be a mozikban, de pozitív fogadtatásra talált a sci-fi rajongók körében. Az erős vizuális hatások és a feszült, misztikus hangulat a nézők figyelmét lekötötte. Összességében, "A 2036 Origin Unknown" egy viszonylag ismeretlen, de érdekes sci-fi és mesterséges intelligencia film, amely vizuálisan lenyűgöző és érdekes történetet kínál.

 

 

Jexi (2019)

 

Erről a moziról számtalan vélemény van, én kifejezetten szórakoztatónak (sőt, tanulságosnak) találtam. A biciklis jelenetek miatt részben a kerékpáros filmek közé is sorolható. A történet egy fiatal férfiról, Phil -ről szól, egy magányos, technológiafüggő srác, akinek az életét megváltoztatja egy személyi asszisztens alkalmazás, amelynek neve Jexi, aki egészen emberien viselkedik. Amikor kezd túlzottan beleszólni Phil életébe, és összehoz vele egy lányt, akkor Philnek el kell döntenie, hogy melyikre hallgat, Jexire, vagy a saját érzéseire.

 

mesterseges_intelligenciarol_szolo_filmek_jexi_2019.jpg

                                                                     Jexi (2019) jelenet

 

A film célja az volt, hogy rámutasson a modern technológia túlzott függőségére. A mozi összességében vegyes kritikákat kapott. Néhány kritikus szerint a film vicces és szórakoztató, míg mások szerint a humor túlzottan egyszerű és erőltetett. kritizálták a klisés történetet és a karaktereket, de elismerték Adam DeVine főszereplő alakítását. A film azonban a költségeihez képest sikeres volt a moziban, és népszerű a fiatalabb közönség körében.

 

 

Mesterséges intelligenciáról szóló filmek – Archive (2020)

 

Az Archive egy 2020-as brit sci-fi dráma, amelyet Gavin Rothery írt és rendezett. A történet a főszereplő, George Almore-ról szól, aki a felesége tudatát feltölti egy számítógépes rendszerbe, hogy újra létrehozhassa őt. Azonban, amikor az Archives nevű kutatóközpontban dolgozik, hogy fejlessze a projektjét, George szembesül a múltjával és a személyes életével kapcsolatos sötét titkokkal.

 

A film pozitív kritikákat kapott, amelyek különösen a színészi alakításokat, a látványt és a hangulatot emelték ki. Bár az Archive gyengén szerepelt a jegypénztáraknál, nagy hatással volt a nézőkre a témái miatt, amelyek a mesterséges intelligencia, a tudat és az emlékezet fogalmait feszegették.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://10-legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr7318067938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

10 legjobb

A 10 legjobb bármilyen témában, legyen az ember, alkotás, módszer, eszköz, hely, bármi, amiben lehetséges valamilyen szempontból a legjobbak összeállítása.

süti beállítások módosítása