10 legjobb

A 10 legjobb dolog bármilyen témában

Legnépesebb város – A világ 10 legnépesebb városa

legnepesebb_varos_a_vilag_10_legnepesebb_varosa.jpg

 

Legnépesebb város – A világ 10 legnépesebb városa meghatározása nem is olyan egyértelmű. Egyrészt mert az időben ez változhat, másrészt, mert ez több módon mérhető. Ebben a cikkben kétféle mérés alapján határozom meg a a világ legnépesebb városa sorrendet.

 

Az egyik tisztán az adott város lélekszáma önmagában. A másik pedig a teljes agglomeráció, a városhoz kapcsolódó, valamiképpen hozzá tartozó elővárosokkal együtt. A különböző weboldalakon van némi eltérés a számokat és a határokat illetően, így néhány helyen csak a szélső értékeket adtam meg.

 

Vannak városok, ahol nincs is egyértelműen elkülönítve a város maga és a kapcsolódó agglomeráció határa, és csak egy népesség adat van. Hogy ne legyen túl hosszú és száraz a cikk, a városok főbb jellegzetességeiből említek néhányat, s ha van, pár személyes gondolatot.

 

 

A világ 10 legnépesebb városa önmagában – külső városok nélkül

 

 

10.Moszkva 13 millió felett

 

Moszkva, Oroszország fővárosa és legnagyobb városa, gazdag történelemmel és kulturális örökséggel büszkélkedhet. Oroszország történelmi és politikai központja. A Kreml, a Vörös téren álló Lenin-mauzóleum és a Szent Vaszilij székesegyház mind olyan ikonikus helyek, amelyek gazdag történelmi hátteret kínálnak.

 

Moszkva metrója is híres, mely művészi értékekkel rendelkező állomások sorát kínálja. Éjszakai élete vibráló és sokszínű. A GUM bevásárlóközpont a Vörös téren lenyűgöző vásárlási élményt kínál, itt luxusmárkáktól kezdve tradicionális orosz termékekig mindent megtalálhatunk.

 

Nem csupán az egyik legnépesebb város a világon, de számos zöld területtel is rendelkezik. Folyamatosan fejlődik és új épületekkel gazdagodik. Az Osztankinói tévétorony a maga 540 méteres magasságával az egyik ilyen modern csoda. A legjobb regényekről szóló cikkben említett Lev Tolsztoj is itt élt élete több szakaszában.

 

 

9.A világ legnépesebb városai – Tiencsin 14 millió

 

Tiencsin az egyik legnépesebb város Kínában. Pekinghez közeli kikötőváros és ipari központ. A város hatalmas kikötője Kína külkereskedelmének fontos csomópontja. Számos európai stílusban tervezett épülettel is büszkélkedhet, a város történelmi részén. Kiemelkedő szerepe volt az első kínai vasútvonal létrehozásában, mely összekapcsolta Tiencsint a közeli Pekinggel.

 

Egyik különlegessége a Tiencsin Eye, egy hatalmas óriáskerék, mely a Hai folyó felett emelkedik, és fantasztikus panorámát nyújt a városra, s a környező területekre. Tiencsin híres a sajátos kínai konyhájáról, különösen a raviolikról és a hagyományos ételekről. Fontos szerepet játszott a pekingi 2008-as nyári olimpiai játékokban. Az ország egyik legdinamikusabban növekvő városa, ahol modern felhőkarcolók és ipari központok találhatók.

 

 

8.Legnépesebb város Japánban – Tokió 14 millió

 

Tokió, Japán fővárosa, egy modern metropolisz, amely a hagyományok és a high-tech innovációk izgalmas elegyét kínálja. Tokió olyan a Földnek, mint a legutóbbi cikkemben bemutatott hiperóriások az űrnek, egy gigantikus ipari központ, mely teljesen egyedülálló a világon.


legnepesebb_varos_tokio.jpg

 

A hagyományos japán építészet és a modern felhőkarcolók lenyűgöző kombinációja található itt. Tokióban található a világ legforgalmasabb gyalogos átkelője, s az Akihabara kerület, mely az elektronika Mekkája. Csodaszép tavasszal, amikor a sakurafák virágba borulnak, s a kertek és parkok tele vannak virágzó cseresznyevirággal.

 

 

7.Kanton (Guangzhou) 15 millió

 

Kanton az egyik legnagyobb város a világon, gazdag történelemmel és kulturális örökséggel. Jelentős kereskedelmi központ volt Kínában, ahol a különböző kultúrák és kereskedelmi utak találkoztak. Jellegzetességei a hagyományos kínai teaházak, ahol a híres kantoni teákat szolgálják fel, valamint a 600 méter magas Kanton torony.

 

Kantonban élénk éjszakai élet található, s a város híres a világ minden tájáról érkező ízletes ételeiről. A világ legnépesebb városai között Kanton igazi gazdasági motor, ahol ipari parkok, gyárak és vállalatok jellemzik a modern fejlődést. Ez mellett a helyi művészet is jelentős, valamint a hagyományos kínai orvoslás és gyógynövények iránt érdeklődők számára számos piac és üzlet áll rendelkezésre.

 

 

6.Legnépesebb város Európa és Ázsia határán – Isztambul 16 millió

 

Az mellett, hogy történelmi tanulmányaim során számos elnevezésével találkoztam – Bizánc, Konstantinápoly Sztambul – egy remek regényben jártam ott először. Ez nem más, mint az Egri csillagok könyv, melyben a főhősök ide érkeznek, hogy kiszabadítsák Török Bálintot.

 

Isztambul a Boszporusz hídján keresztül összeköti Ázsiát és Európát, egyedülálló módon két kontinens találkozási pontja. Különleges látnivalói közé tartozik a Kék Mecset, vagy a Topkapi Palota, az oszmán szultánok egykori rezidenciája. Isztambul éjszakai élete is vibráló, a Boszporuszon való hajókázással pedig a város panorámáját élvezhetjük a vízen.

 

 

5.Delhi közel 17 millió

 

Delhi, India fővárosa (pontosabban benne Új Delhi) és ha nem is a világ legnépesebb városa szó szerint, egyike a világ legnagyobb és legvonzóbb városainak. Delhi híres az ízletes ételeiről, különféle utcai árusoktól kezdve a luxus éttermekig. A városban több kulturális intézmény és múzeum található.

 

Nemcsak az egyik legnépesebb város Indiában, de az egyik legrégebbi is. Egyike azon helyeknek a Föld bolygón, ahol gyorsan növekszik a népesség. Számos egyedi emlékműje, vagy helye van, mint például az India kapuja, vagy a Vörös Erőd, mely egykor az indiai mogul birodalom székhelye volt. A Humayun császár sírja a világörökség része, csodálatos kertekkel és lenyűgöző építészettel, a Kutub Minár, az indiai iszlám építészet egyik gyöngyszeme, ami egyben a világ legmagasabb minaretje is.

 

 

 

4.A 10 legnépesebb város – Karacsi 20 millió felett

 

Karacsi, Pakisztán legnagyobb városa és kereskedelmi központja, izgalmas városi élettel és gazdag kulturális hagyományokkal rendelkezik. Az Arab-tenger partján fekszik, kiváló kikötővel, híres piacairól és bazárjairól, ahol tradicionális kézműves termékeket és helyi ételeket lehet vásárolni.

 

A város számos művészeti galériát, színházat és kulturális központot kínál, ahol a helyi művészek bemutatják alkotásaikat. Karacsi egy olyan város, amely gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, miközben modern és dinamikus városi környezetet nyújt a lakosoknak és a látogatóknak egyaránt.

 

 

 

3.A 10 legnépesebb város Peking 22 millió

 

Peking, Kína fővárosa, gazdag történelemmel, kulturális örökséggel rendelkezik és gyorsan fejlődik. Mi is villan be róla először számomra? Igen, a legjobb filmzeneszerzők közé tartozó Ennio Morricone felejthetetlen zenéje a Marco Polóból. Egy időszakban ugyanis a mongolok uralták Kínát.

 


melyik_a_legnagyobb_varos_a_vilagon_peking.jpg

 

Pekingben számos nevezetes és látványos templom található. De a 22 milliós lakosság ellenére nem a világ legnépesebb városa, még Kínáé sem. Híres a pekingi kacsa és opera, de a sportrendezvény óta az olimpiai parkja is. Peking egyedi módon ötvözi a hagyományt és a modernitást.

 

 

2.Sanghaj 27 millió

 

A 80-as évek disco és szintipop zenéjében a távol-keleti témák roppant kedveltek voltak. Az olasz Lee Marrow befutó dalának címe Shanghai volt 1985 -ben, mellyel a svájci lista 6. és a német 20. helyéig jutott. Számomra ez volt az egyik első „kapcsolat” a várossal, bár a zeneszámot csak évekkel később ismertem meg.

 

Sanghaj a világ legnépesebb városai élvonalába tartozik, idegenforgalmi látogatottsága is jelentős. Híres a hagyományos kínai színházairól, az óváros tradicionális kínai építészettel és utcapiacokkal vonzza a látogatókat. Itt található a kínai rizs múzeum, valamint nevezetes pagodák és templomok, mint például a Jade-Buddha templom.

 

Sanghaj büszkélkedhet a világ egyik leggyorsabb vonatával, a Maglev vasúttal, amely akár 431 km/h sebességgel is halad. A Nanjing Road az egyik legnépszerűbb bevásárló utca, ahol luxusmárkák és hagyományos kínai üzletek egyaránt találhatók. Sanghaj volt a 2010-es világkiállítás házigazdája, és az akkori területe, az Expo Park, továbbra is vonzza a látogatókat különböző kiállításokkal és eseményekkel.

 

 

1.A legnépesebb város a világon – Csungking 32 millió felett

 

Melyik a világ legnépesebb városa önmagában? Erre a válasz a Jangce és a Jialing folyók találkozásánál fekvő, irdatlan méretű Csungking. Varázslatos természeti környezetben van, közel a híres Három-szurdok hegységhez. Eléggé magas páratartalmú település, ahol a nyár szokatlanul meleg. A népesség a 20. század eleje óta a sokszorosára nőtt.

 

Ezzel a várossal közelebbről a Lobszang Rampa életét bemutató könyv trilógia második részében, A lhászai doktor regényben ismerkedtem meg. Később a Kína a magasból (2015-2018) című, többrészes ismeretterjesztő filmben láthattam felülnézetből. Csungking elképesztő méretű fejlődésen esett át a 20. század eleje óta.

 

Irodalmi és művészeti központok, kulturális intézmények, emlékművek és világörökségi helyszín mutatja be itt a régi kínai építészet és a tradicionális kultúra varázsát. Gazdag színházi és művészeti kínálattal büszkélkedhet, rendszeresen megrendezik a városi és a nemzetközi művészeti fesztiválokat.

 

 

 

A 10 legnépesebb város a teljes agglomerációval együtt

 

 

10.Az egyik legnagyobb város Dél-Ázsiában Karacsi, népesség 20 millió felett

 

Karacsit már röviden bemutattam az előző listában, lásd fentebb.

 

 

9.A legnépesebb város Európa – Moszkva közel 22 millió

 

A teljes agglomerációs népességet tekintve (is) Moszkva nemcsak Kelet, de egész Európa legnépesebb városa. Még a dúsgazdagok (milliárdosok) számát tekintve is az élvonalba tartozik. Területét tekintve is Európa legnagyobb városa. A régi cári múlt emlékei, a szocialista kor maradványa és a modern idők érdekes módon keverednek ezen a településen.

 

 

8.Legnépesebb város Dél-Amerika Sao Paulo 22 millió

 

Sao Paulo a latin-amerikai régió legnagyobb üzleti és pénzügyi központja, sok vállalat székhelye. A világ legnépesebb városa a déli féltekét tekintve. Kulturálisan és a népességet tekintve elég sokszínű. A 16. század közepén jött létre, s azóta Dél-Amerika legnagyobb metropoliszává vált.


a_vilag_legnepesebb_varosai_sao_paulo.jpg

 

Különlegességei az impozáns modern Sao Paulo katedrális, a graffitifalu, a Paulista sugárút, ahol üzletek, éttermek és művészeti galériák sorakoznak, és pezsgő városi élet zajlik. A Municipal színház a város egyik legkiemelkedőbb építészeti alkotása, számos különféle múzeuma van, köztük a MASP, a Modern Művészeti Múzeum és a Pinacoteca. A Vila Madalena kerülete egy pezsgő városnegyed, ahol kávézók, bárok és klubok nyújtanak felejthetetlen éjszakai élményeket.

 

 

7.A 10 legnépesebb város a világon – Mexikóváros 22 millió

 

Melyik a legnagyobb város Közép-Amerikában? Egyértelműen Mexikóváros az, ami egy olyan hely, ahol a történelem, a művészet és a modern városi élet egyesül. Mi az első nagyobb emlékem róla? Labdarúgó világbajnokság 1986, ahol Maradona élete a csúcspontjához érkezett.

 

A város főtere, a Zocalo, ahol a hatalmas Nemzeti Palota található, a Bosque de Chapultepec Park pedig az egyik legnagyobb városi park. A Mercado de la Merced piac az egyik legnagyobb piac, ahol a helyiek friss ételeket, fűszereket és kézműves termékeket árusítanak. A Palacio de Bellas Artes a művészetek palotája, ahol különböző művészeti előadásokat és kiállításokat rendeznek.

 

Mexikóváros közelében található az ősi Teotihuacan piramisok komplexuma, amely az aztékok kultúráját tükrözi. A Mexikói Antropológiai Múzeum a világ egyik vezető antropológiai múzeuma, ahol az ősi maja és azték civilizációk kincseit mutatják be. Erről a Carlos Castaneda könyvek jutnak eszembe, amikor Don Juan bemutatta Carlosnak a szobrok energetikai erejét.

 

 

6.Kairó több mint 22 millió

 

Kairó a legnépesebb város Afrikában, és Egyiptom fővárosa. De hol vannak már az ősi egyiptomiak… Jelenleg arabok uralják az országot. A világ leghosszabb folyója, a Nílus partján és szigetein fekszik. Hozzá tartozik Gíza, a maga történelmi nevezetességeivel, s ma már sivatagos környék veszi körül. A Föld egyik legelhagyatottabb helye, a Szahara szomszédságában található.

 

Gíza piramisai és a Szfinx, az egyik legismertebb ősi történelmi helyszín a világon. Ezek létrehozásáról számtalan őrültség jelent meg a rabszolgáktól kezdve a földönkívüliekig. De egyik sem igaz, a piramisok építése a beavatott papi építőmesterek műve. Az Egyiptomi Múzeumban a látogatók megcsodálhatják a fáraók kincseit és ősi relikviáit.

 

Az Al-Azhar Mecset az egyik legősibb mecset, a kopt keresztény negyedben történelmi templomok találhatók. A Kairói torony a város ikonikus kilátópontja, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a városra és a Nílusra. Gíza mellett az egyik másik kapcsolódó elővárosa Héliopolisz (a Nap városa), mely az ország egyik legősibb települése.

 

 

5.Peking 22-23 millió

 

Peking területe az egyik legrégebben lakott hely a világon. Fentebb már pár mondattal bemutattam.

 

 

4.Mumbai (Bombay) 25 millió

 

Számomra fura volt az elnevezése, miután az angolok a Bombay nevet használták, és Jules Verne híres regényében, a 80 nap alatt a Föld körül -ben is így ismertem meg. Területe már a monszun vidékhez tartozik, esős és száraz évszakkal. Mivel India sokáig angol gyarmat volt, ezt a nyelvet sokan értik, de egyébként számtalan nyelv és dialektus használatos a településen.

 

Számos különlegessége van. A város vasútállomása, a Viktória korabeli gótikus építészet remeke, és a világörökség része. A város szívét is szegélyező tengerparti sugárút gyönyörű kilátással bír a tengerre és a naplementére. Mumbai otthona a híres Bollywood filmiparnak, s a közeli Elephanta barlangok is kihagyhatatlan látványosságok.

 

 

 

3.A világ legnépesebb városa Indiában – Delhi 29 millió

 

Fentebb már bemutattam ezt a települést is. Itt a lakosság folyamatosan bővül, szerencsére a gazdasági fejlődés és az úthálózat is igyekszik ezt követni.


a_legtobb_lakossal_rendelkezo_telepules_india_delhi.jpg

 

 

2.A legnépesebb város Kína Sanghaj 40 millió

 

Szintén már foglalkoztunk vele az előző listában. A melyik a legnagyobb város a világon kérdésre nehéz teljesen pontos adatot találni, Sanghai esetében a teljes nagyvárosi régiót vettem figyelembe, mely magában foglalja a kapcsolódó területeket a közös iparral, közlekedési hálózattal és infrastruktúrával.

 

 

 

1.Legnépesebb város a világon – Tokió 41 millió

 

Hogy melyik a legnagyobb város a világon, arra több szempontból, több lehetséges válasz lehet, de hogy melyik a világ legnépesebb városa (az összes elővárossal együtt), abban Tokió verhetetlen. Egy 2023 -as adat szerint a teljes Tokió agglomeráció lakosságszám 40,8 millió volt. Ipari fejlettség tekintetében viszont az élvonalba tartozik, lekörözve más metropoliszokat. 

 

Hogy mi lesz a jövőben ezekkel a metropoliszokkal, talán csak a szokatlan tudományok közé tartozó jövőkutatás adhatja meg a választ.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://10-legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr5618275155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

10 legjobb

A 10 legjobb bármilyen témában, legyen az ember, alkotás, módszer, eszköz, hely, bármi, amiben lehetséges valamilyen szempontból a legjobbak összeállítása.

süti beállítások módosítása