10 legjobb

A 10 legjobb dolog bármilyen témában

A 10 legjobb regény a világon

a_10_legjobb_regeny_a_vilagon.jpg

 

A 10 legjobb regény a világon egy olyan összeállítás, ami semmiképpen nem lehet abszolút és végleges, inkább csak egy alternatív kísérlet egy lehetséges „objektív” toplista létrehozásához. A saját top 10 listám nem ez lenne, és ha a világon minden adatot és tetszési indexet összegeznénk (ami szinte lehetetlen), akkor biztosan más összeállítás jönne létre.

Így tehát figyelembe vettem a kiadási mennyiséget, az eladási számokat a világon, az elismertséget, illetve ismertséget, díjakat, az irodalom történelemben elfoglalt helyet, rajongói listákat. Közben arra is ügyeltem, hogy több műfaj legyen jelen, így van köztük történelmi, kaland, sci-fi, fantasy, romantika, és egy magyar mű is helyet kapott.

Ha jót akarsz magadnak és szeretnéd elolvasni őket, előtte ne olvasd el a Wikipédiás jellemzésüket, mert nagyon csúnya módon ott leírják az egész történetet, elárulva az összes meglepetést és végjátékot. (Ennek okát és jogát egyébként azóta sem értem.) Itt a cikkben időrendi sorrendben mutatom be őket.

 

 

Minden idők legjobb regényei – Top 10

 

 

Miquel de Cervantes Saavedra – Don Quijote 1605

 

Ez a könyv több szempontból is első, illetve ismert. Egyrészt az első igazán újkori regény, másrészt a spanyol és a modern irodalom egyik alapműve. A sokszor és sok műfajban feldolgozott történetet a legtöbb ember legalább hallomásból ismeri. A mű egy olyan emberről szól, aki az általa olvasott lovagregények hatására azt képzeli, hogy ő is egy lovag.

Útnak is indul egy másik férfival, Sancho Panzával, akit fegyverhordozójául fogad, miközben Dulcineáról, a szépséges hölgyről álmodozik. Aki figyelemmel kísérte a régi rajzfilmsorozatokat, az emlékezhet rá, hogy Don Quijote de La Mancha címmel a magyar tévében is láthattuk az 1979-1981 között Spanyolországban futó sorozatot.

 

don_quijote.jpg

 

A Don Quijote 1605 -ös kiadását 1615-ben egy második kötet is követte, később aztán (1617) egyben is megjelentették. A regény szédületes karriert futott be, több mint 500 millió példányban adták el, a világ majd minden részén. A műben érdekes módon keveredik az ábránd, a hősiesség, a szatirikus humor és a tragédia.

 

 

A 10 legjobb regény a világon - Daniel Defoe – Robinson Crusoe 1719

 

Nem véletlenül szerepel a Robinson a legjobb kalandregények sorában. Ezt a legtöbben gyermekként olvastuk, és mélyen beleéltük magunkat Robinson helyzetébe. Bár a történet jó része leírás szerű, és inkább csak a vége felé izgalmas, mégis elindította a hajótöröttes történetek alműfaját, mely később filmekben is kedveltté vált.

A témát számtalan formában újra és újra elővették más alkotók, és megteremtették a maguk „robinsonádját”. Ezek között akadtak igaz történeten alapulók, kitaláltak, és a kettő keveréke is. Defoe könyvét sokan az első „igazi” angol regénynek tekintik, és stílusa nem annyira irodalmi, mint inkább könnyed elbeszélés.

 

robinson_konyv.jpg

 

Vannak, akik szerint a realisztikus fikció egyik alapműve, és ebben is van valami. Érdekes olvasni, ahogyan egy ember – csupán testi képességeit, és az eszét használva – hogyan él meg évtizedeken át, egyedül, egy szigeten. A Robinson Crusoe könyv egy jó „szigetes” könyv, igazi klasszikus, ami már egészen fiatal kortól hasznos olvasmány.

 

 

James Fenimore Cooper – Az utolsó mohikán 1826

 

Az utolsó mohikán indián regény kétségkívül a leghíresebb Cooper művei, s talán az összes amerikai őslakosokról szóló regény közül. Azt azért tudni érdemes, hogy egészen az utóbbi időkig a rövidített változat jelent meg magyarul, mivel bizonyos diktatórikus régi rendszerek árgus szemekkel figyelték a könyvek tartalmát.

Ez a történet az 1700-as évek közepén, a francia-angol gyarmatosítók harcai közepette játszódik, amikor a különböző indián törzsek is részt vettek ezekben. Cooper alkotása kétségkívül fontos szerepet játszott abban, hogy Északkelet- Amerika egykori indiánjai érdekessé váltak későbbi korok emberei számára.

 

az_utolso_mohikan_konyv_rajz.jpg

                                                       Rajz Az utolsó mohikánból

 

A William Henry erőd és a George-tó is azóta turista látványosság. A kötet a szerző ötrészes sorozatának egyik története és a legfelkapottabb, de szerintem a többi sem marad el tőle, sőt, nem is ez a kedvencem. Ezt az irományt is több alkalommal filmre vitték, de nagy sajnálatomra jócskán megváltoztatták a regény történetét.

 

 

A 10 legjobb regény a világon - Charles Dickens – Copperfield Dávid 1850

 

Ugyan nem kedvencem, de örültem, hogy számos hasonló listában igen előkelő helyet foglal el ez a mű, mert nem lehet könnyen felejteni. A David Copperfield egy hihetetlen mélységű jellemábrázolással bíró regény, mely egyben olyan szerzemény, ami képes könnyeztetni és megnevettetni is az olvasót.

Szerepel benne egy sor olyan alak, akinek a puszta jelenlététől is kinyílik az igazságszerető, de temperamentumosabb ember zsebében a bicska. De szerencsére olyan személyek is jelen vannak, akik jelleme nagyon mély és fenséges lélekről tanúskodik.

Charles Dickens ehhez a regényéhez saját élettörténetéből merített ihletet, de számomra csalódás volt, hogy csak részben igaz. Hátránya, hogy nagyon hosszú, valójában 3 kötet, mindenesetre nem lehet unatkozni rajta. Egyébként Dickens az összes szereplőjét későbbi jelenetekben – akár évtizedekkel későbbi időben – újra előveszi, így kielégíti az olvasó ama kíváncsiságát, „vajon mi lett velük”.

 

 

Harriet Beecher Stowe – Tamás bátya kunyhója 1852

 

Ha hihetünk az információforrásoknak, a Tamás bátya kunyhója a 19. század legtöbbet eladott regénye volt. Nem csak a rabszolgatartás megszüntetésére, de a későbbi amerikai polgárháborúra is hatást gyakorolt. Még Harriet Becher Stowe írónő is kételkedett abban, hogy érdemes-e megjelentetni könyv alakban a művét, de a kiadás minderre választ adott.

A történet olyan népszerű lett, hogy egyre nagyobb példányszámban kellett megjelentetni, majd számos külföldi nyelvre is lefordították. Magyarországon is már egy évvel később kiadták. Egy valóban élt fekete férfi élete szolgált az alapjául, ennek a szívhez szóló könyvnek, mely a legtöbb válogatásban a 10 legjobb regény a világon között szerepel.

A műnek erős erkölcsi üzenete van, és mélyrehatóan ábrázolja a kor jellemző személyiségtípusainak karaktereit. A főszereplő mellett a kis Eva erős, szeretetteli lelkülete az, ami mélyen megragadja az olvasót, aki nem tud sokáig szenvtelen maradni. Megjelenésekor még számos kritikát kapott, idővel azonban az irodalom képviselői is elismerték értékeit.

 

 

Lev Tolsztoj – Anna Karenina 1877

 

Ez egy jókora terjedelmű mű, mely az orosz szereplők társadalmi és szerelmi életét mutatja be. A főszereplő, s egyébként tisztességes hölgy házasként viszonyba keveredik egy férfival, ami mások életére is hatással van. Ezt a történetet is számos módon filmre vitték, vagy más alkotásokban jelent meg.

A 8 részből álló művet számos nyelvre lefordították, s így vált nem csak az orosz, hanem a világirodalom egyik legismertebb darabjává. Többen ezt a regényt a realista és modern típusok közötti átmenetnek tekintik, s maga Tolsztoj számára is sok fejtörést okozott a megfelelő megközelítés. Mindenesetre a történet megállta a helyét, és elismerést hozott szerte a világban.

 

 

A 10 legjobb regény a világon - Gárdonyi Géza – Egri csillagok 1901

 

Örömmel vettem észre, hogy ezt a művet számos külföldi oldalon is ajánlják, mint az egyik legjobb magyar művet. Már csak azért is, mert az Egri csillagok története nekem is az egyik kedvenc történelmi regényem volt gyermekkoromban. Persze azt akkoriban sosem értettem, hogyan tudták a törökök megtámadni a várat a réten, amikor a vár előtt áll a város…

 

eger_ostroma_festmeny.jpg

 

Na igen, ez évszázadokkal ezelőtt történt és a filmet sem az eredeti helyszínen forgatták. Gárdonyi Géza először folytatásokban adta közzé ezen történetét, s talán maga sem gondolta volna, hogy egyszer ezt választják a legnépszerűbb magyar könyvnek. Noha a belőle készült filmet nem a legszebb magyar városok közé tartozó Egerben forgatták, szintén sikeres lett. Ez a mű valóban halhatatlanná tette az egri vár történetét, gyermekként számtalanszor olvastam iskolába menés előtt és után.

Érdekes, hogy a regényben szereplő majd minden fontos alak (Cecey Éván kívül) valódi személy. A történelmi események is stimmelnek, bár sok mellékszál, s néhány kaland csupán az írói fantázia szüleménye. Csodálatos dolognak tartom, hogy a belőle készült film is azon kevés filmhez tartozik, amelyek azt a történetet mesélik el, mint az eredeti regény.

 

 

J. R. R. Tolkien – A gyűrűk ura 1954

 

J. R. R. Tolkien monumentális műve kétségkívül a fantasy irodalom történetének egyik legfontosabb darabja, a high fantasy alapműve. Eladási példányszámban minden rekordot megdöntött és ismertsége is a mai napig az egyik legnagyobb. A benne szereplő számos lényfajta sok későbbi fantasy író művében is megjelenik.

Valójában ez egy csaknem két évtizeddel azelőtti, A hobbit című regényének a folytatása, bár több szálat tekintve A szilmarilok című (halála után kiadott) történeté is. Tolkien jártas volt az észak-európai mitológiában és ismerte az ősi hagyományokat. Ezért a történet fikció volta ellenére sejtet valamit az ősi, elfelejtett tudásokból, szellemiségből.

A gyűrűk ura több éven át íródott, s jóval a megjelenés előtt kész volt, de senki sem tudhatta sikeres lesz-e, ezért csak 1954-ben kezdték kiadni, 3 kötetre bontva. Érdekes, hogy a megjelenése utáni időszakban ez a mű számos kritikát kapott, mégis néhány évtized alatt a legismertebb fantasy könyvvé vált.

 

 

A 10 legjobb regény a világon - Arthur C. Clarke – 2001. Űrodisszeia 1968

 

Ez egy különleges regény, mivel egyszerre készült a forgatókönyvvel, melyből a film is elkészült, ami világhírűvé tette a művet. A történet létrehozásában Stanley Kubrick is részt vett, s Clarke több régebbi novellája is az alapját adja. A 2001. Űrodisszeia sci-fi regény máig Clarke legismertebb műve.

Arthur Clarke tudományos ismeretei szerepet játszottak abban, hogy hitelesen tudta megírni az emberiség eme űrbeli expedícióját. A regény többnyire pozitív kritikákat kapott és számos újabb kiadást megért, sok nyelven. Clarke pedig ezzel együtt a 20. század legsikeresebb sci-fi írói közé került.

 

hal_9000_a_2001_urodisszeiabol.jpg

                                                          Hal 9000 a 2001. Űrodisszeiából

 

El kell hogy mondjam Clarke nem tartozik a kedvenceim közé, néha egészen unalmas. Ezen könyvében is vannak fárasztó részek, de a vége felé már szinte álomszerű, s eléggé bele tudtam élni magam.

 

 

J.K. Rowling – Harry Potter és a bölcsek köve 1997

 

Minden idők legtöbbet eladott regényei között számos fantasy van az élbolyban, sorozatként viszont a Harry Potter viszi a prímet. Filmben is csak évtizedekkel később láttam, annyira nem fogott meg – nem szeretem, ha a fantasy túlzottan közelít a meséhez – mindenesetre a világot meghódította.

J. K. Rowling írónő a művét már évekkel korábban létrehozta, ám kezdő szerzőként nehéz volt kiadót találnia. Így csak 1997-ben adták ki Angliában, majd egy évvel később Amerikában is, ami végül oda vezetett, hogy a 2000-es években mozifilmekké válva, világsikert arasson.

A Harry Potter és a bölcsek köve besöpört egy csomó díjat, és a New York Times bestseller-listáján is feljutott az első helyre. Ez megkívánta a folytatást, ami sorozattá bővült. Bár a fantasy típusok és alműfajok közül nem is tudnám besorolni, tény, hogy az ifjúságra hatással volt, és félelmetesebb jelenetei ellenére a fiatalabb korosztálynak is ajánlják.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://10-legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr2515436586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kyra1969 2022.06.02. 13:45:20

Nos igen, ez valóban nagyon szubjektív lista + ízlések és pofonok. Nem mindegyik művet könyv formájában olvastam, de vagy olvastam, vagy láttam és én valószínűleg ebből a listából csak a Tamás bátya kunyhóját raktam volna ide.
Nálam az összes regény között az abszolút első a "Papírsárkányok", ami történetvezetés, társadalomábrázolás és országleírás szempontjából egyaránt tökéletes, a dobogó tetejére pedig az a szenvedély repíti amivel írták és ami minden sorát áthatja. (A történet egyébként rettenetes...és felejthetetlen.)
Aztán, idekerült volna még a Monte Cristo grófja azért a rengeteg cselekményszálért, amelyekből mindegyik önmagában és a történet további alakulására hatva is rendkívüli.
A párizsi Notre-Dame, amiben ha Hugo semmi mást nem írt volna le, csak magát a székesegyházat, akkor is itt lenne a helye, de a regény ennél sokkal-sokkal, érzékeltethetetlenül több, szívből ajánlom az elolvasását.
A Légy hű magadhoz című regény a korrajz miatt. A hideg futkos az ember hátán, mikor olvassa, hogyan éltek a szegényebb társadalmi rétegek Angliában, illetve a háborús "élmények" leírása általi háborúellenessége okán.
A tetovált lány I-III., aminél jobb krimit nem lehet írni. Ráadásként pedig a jellemábrázolás, a "mire képes az ember" bemutatása, valamint a társadalomrajz is nagy erénye a regénynek.
Rómeó és Júlia, mert a jó öreg Shakespeare mester nyilvánvalóan kihagyhatatlan.
Leon Uris Exodus c. regénye, a szerző esetében egyébként roppant nehéz választani, mert ideférne a Szentháromság + Megváltás Írország történelméről, az Armageddon a berlini légihídról vagy a Mila 18 a varsói gettólázadásról, amelyek mindegyike remekmű.
Végezetül pedig Passuth: A bíborbanszületett. Annyira megrendítő és elképesztő, hogy egyes részeinek kíváncsiságból utána néztem, mert nem akartam elhinni. És mint oly sokszor, ezúttal is kiderült, hogy a legjobb történeteket az élet írja.

TeDckssG 2022.06.02. 15:43:31

@Kyra1969: Köszönöm ezt a részletes és jól megindokolt válogatást!

10 legjobb

A 10 legjobb bármilyen témában, legyen az ember, alkotás, módszer, eszköz, hely, bármi, amiben lehetséges valamilyen szempontból a legjobbak összeállítása.

süti beállítások módosítása