10 legjobb

A 10 legjobb dolog bármilyen témában

A 10 legjobb filmzeneszerző a világon

a_10_legjobb_filmzeneszerzo_a_vilagon.jpg

 

A 10 legjobb filmzeneszerző a világon összeállításához számos összesítést végigböngésztem. Főleg az eredményeket, díjakat, népszerűséget, s a filmek ismertségét, zenei kedveltségét vettem figyelembe. Eme úriemberek (javarészt) a 20. században érték el sikereiket, s ebben a században ez a lista változhat az új zeneszerzők eredményei miatt.

 

Azt is figyeltem, a 100 legjobb filmzene album milyen zeneszerzők nevéhez fűződik, végül leszűkítettem a listát 10 -re. A zeneszerzők születési sorrendjében mutatom be a 10 legjobb filmzeneszerzőt, néhány főbb jellemzőt méltatva, műveikről a szövegbeli linkekre kattintva olvashatsz többet.

 

 

A 10 legjobb filmzeneszerző rövid bemutatása

 

 

Henry Mancini 1924 – 1994

 

Henry Mancini pályafutása során a 18 jelölésből 4 Oscar díjat kapott. Először az 1961-es Álom luxuskivitelben című film legjobb eredeti zenéjéért, és legjobb eredeti filmdaláért mindjárt kettőt. 1962 -ben a Míg tart a bor és friss a rózsa című film legjobb eredeti filmdaláért, s 1982 -ben a Viktor/Viktória film zenéjéért.

henry_mancini.jpg

Az egyik legismertebb műve azonban a Rózsaszín párduc filmek szerzeménye. Sokak számára a Rómeó és Júlia 1969 -es szerelmi témája miatt ismert, amely több zenei toplistán első lett. Nekem még a Tövismadarak című film háttérzenéje által is felejthetetlen, különösen annak egyes, csodaszép szerelmi témái által.

 

 

Maurice Jarre 1924 – 2009

 

Maurice Jarre egy francia zeneszerző volt, aki 3 Oscar díjat nyert, az Arábiai Lawrence (1962), a Doktor Zsivágó (1965), és az Út Indiába (1984) filmek muzsikájáért. Rengeteg ismert film zenéjét komponálta, sokuk mára klasszikus, vagy régebben mozisiker volt. Ezek közül mindenféle műfajú film előfordult, a művészfilmtől, az akciófilmig. Fia, Jean-Michel pedig az elektronikus zenében vált világsztárrá.

 

 

A 10 legjobb filmzeneszerző - Ennio Morricone 1928 - 2020

 

Ennio Morricone olasz zeneszerzőről elmondható, hogy gigantikus munkásságához képest meglehetősen csekély az elismerések száma. Sok száz film és sorozat zenei háttere fűződik a nevéhez, de csak 2007-ben kapott egy életmű díjat, illetve a 2015 -ös Aljas nyolcas című mozi legjobb eredeti filmzenéjéért.

ennio_morricone.jpg

Ő egy utánozhatatlan zseni, akinek zenei intuíciója már-már páratlan. Halhatatlan melódiái örökre a fülünkben zsonganak. Elég, ha az 1960 -as évek olasz westernjeihez készült dallamaira gondolunk, melyek szerintem megismételhetetlenek. Nagy szerepe volt abban, hogy egyes európai filmek világhírnevet szerezzenek, hiszen a zenéjük önmagában egy reklám volt.

 

 

Jerry Goldsmith 1929 – 2004

 

Jerry Goldsmith az a 10 legjobb filmzeneszerző közül, aki szerintem szintén egyedülálló zenei intuícióval bírt, s ehhez képest nem kapott annyi elismerést. Különösen a zenéi változatossága, egyedi hangzása, szórakoztató ritmusa jött be. A 18 Oscar jelöléséhez képest csak az 1976 -os Ómen című filmhez írt alkotásáért kapta meg a szobrot.

Ő olyan sok ismert mozifilmnek készítette a zenéjét, hogy fel sem sorolom most. Legjobb, ha elolvasod itt a filmzenéit és az életét.

 

 

John Williams 1932

 

John Williams a legeredményesebb a díjak tekintetében. Ha csak az Oscart nézzük, több mint félszáz jelölésével kevesen szállhatnának ringbe. 1971-ben a Hegedűs a háztetőn, 1974-ben A cápa, 1977ben a Csillagok háborúja, 1982-ben az E.T. - a földönkívüli, 1993-ban pedig a Schindler listája hozott számára Oscar díjat. De számos Emmy, Golden Globe, és Grammy díjjal is rendelkezik.

Amellett, hogy valóban első osztályú zeneszerző, rám nem volt olyan hatással, mint például Goldsmith és a többiek. Viszont sok olyan filmhez írt zenét, melyek nagy mozisikerek voltak, például a Star Wars filmek, és Steven Spielberg filmjei.

 

 

A 10 legjobb filmzeneszerző - Vangelis 1943 – 2022

 

A görög Vangelis nem csupán filmzene szerző, eladott lemezeinek nagy száma különlegességét bizonyítja. Még csak hasonlítani sem lehet más zeneszerzőkhöz, a klasszikus és modern zene legjobb tulajdonságai ötvöződnek benne. Különösen szép ambient hatású művei természet és dokumentum filmekben is felcsendültek, mint például a Kozmosz (1980).

Az 1981-es Tűzszekerek című film zenei művéért megkapta az Oscart. Később számos film zenéje világsiker lett, mint például a Szárnyas fejvadász, a Bounty, vagy az 1492. Ő nem olyan sűrűn kreált filmzenéket, de amit készített, az mindig egyedi.

 

 

Basil Poledouris 1945 2006

 

Basil Poledouris jó néhány ismert mozifilm, vagy videósiker zenéjét szerezte. Ő nem kapott nagy díjakat, mégis a 10 legjobb filmzeneszerző közé soroltam, mert művei a filmek által mégis felejthetetlenekké váltak. Már a Kék lagúna (1980) háttérzenéje is az ő műve, azonban igazán az 1982-ben bemutatott Conan, a barbár muzsikájával ragadta el a közönséget. De nem is sorolom a többit, olvasd el a Poleduris filmzenéit bemutató cikket.

 

 

Harold Faltermeyer 1952 –

 

Harold Faltermeyer egy német zeneszerző, akinek szintén nagy sikerű mozifilmekhez fűződik a neve. Neki az első csúcs a Beverly Hills -i zsaruhoz készült Axel F. volt, amely jó néhány lemezlista élén landolt 1984-ben. Ehhez a filmhez, és az 1986-os Top Gun -hoz írt egyik betétzenéje Grammy díjat hozott számára.

Faltermeyer alkotásaival otthonosan mozog a szintetizátorok világában és számos könnyűzenei csillaggal működött együtt – úgy is, mint producer. Több emlékezetes dallama van, mely most is a fülemben cseng, mint például A menekülő ember, vagy a Tango és Cash filmeké.

 

 

A 10 legjobb filmzeneszerző - James Horner 1953 – 2015

 

James Horner már a 70-es években szerzett filmzenéket, de csak a 80-as évektől vált sikeressé, amikor több, magas nézettségű mozi filmzenéjét komponálta. Ilyenek voltak a Star Trek második része, a 48 óra, A bolygó neve halál, vagy A rózsa neve című alkotások. De számomra a Commando című akciófilm zenéje volt a csúcs tőle, melytől a mai napig megborzongok.

Szakmailag 1998-ban ért fel a csúcsra, amikor az előző évi Titanic film után a filmzene és a betétdal is Oscart nyert. Míg a 80-as években az elektronikus hangszerek is több szerepet kaptak műveiben, később inkább a zenekari hangzásvilág felé tendálódott. Sajátos motívumai gyakran ismétlődtek alkotásaiban, de ez mit sem von le értékéből. Sajnos egy repülőgép baleset miatt, 62. születésnapja előtt eltávozott a Földről.

 

 

Hans Zimmer 1957 –

 

Hans Zimmer német zeneszerző, aki az 1995 -ös, Az oroszlánkirály animációs filmért kapta meg az Oscart. Ő nálam az Esőember (1988) zenéjével robbant be, a többi művére nem igazán emlékszem, pedig például Az utolsó szamuráj filmet is igencsak megkedveltem.

Rendelkezik néhány más díjjal is, úgymint Grammy, Golden Globe, Satellite. Ő is a 80-as években vált híressé, az Esőember után egy sor híres mozi zenéjét szerezte. Ezek között voltak szórakoztató darabok, és drámai történetek egyaránt. Zimmer egészen ügyesen építette be az elektronikus zenei motívumokat a zenekari hangzásba.

 

 

Legjobb filmzeneszerzők

 

Még rengeteg nagyon jó filmzeneszerző van, aki most nem fért bele az általam összeállított top 10-be. Azt is meg lehet figyelni, milyen sokat számít, hogy az adott filmek mekkora sikereket értek el. Ugyanis leginkább sikeres filmek zenéi kaptak nagyobb figyelmet, s ezzel együtt több esélyt elismerésekre és sok lemez értékesítésére.

 

Bizonyos zeneszerzőket szinte folyamatosan jelöltek díjakra, míg másokra kevésbé összpontosítottak. De a lényeg ami megmarad számunkra, az pedig a csodálatos zenei élmény, melyet ezek a nagyszerű alkotók hoztak létre számunkra. Ha szereted a filmzenéket, ajánlom a 10 legfülbemászóbb alkotást a filmvilágból.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://10-legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr2015496154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

10 legjobb

A 10 legjobb bármilyen témában, legyen az ember, alkotás, módszer, eszköz, hely, bármi, amiben lehetséges valamilyen szempontból a legjobbak összeállítása.

süti beállítások módosítása