10 legjobb

A 10 legjobb dolog bármilyen témában

A 10 legjobb, legnépszerűbb régi tv-sorozat magyarul

a_10_legjobb_legnepszerubb_regi_tv-sorozat_magyarul.jpg

 

A 10 legjobb, legnépszerűbb régi tv-sorozat magyarul összeállítása nem volt könnyű. Bár a 10 legjobb filmzeneszerző sem volt az, egy régebbi cikkemben. Egyrészt mert nem rendelkezem a pontos nézettségi eredményekkel, másrészt maga a népszerűség is szubjektív fogalom. Számtalan ezzel foglalkozó listát, cikket végigböngésztem, míg végül a saját feltételeim szerint a következőképpen állítottam össze.

 

A régiek közül válogattam, tehát kb. az ezredfordulóig bezáróan, valamint azok közül, melyeket az országos lefedettségű magyar televíziók valamelyikében játszottak. Feltétel volt, hogy láttam-e az összes részét, és természetesen mennyire sokat beszéltek róla annak idején, s mennyire kedvelték. A legjobb régi tv sorozatok tehát bizonyos fokig szubjektív, de annál emlékezetesebb lista. Ugyanis a filmek és sorozatok azon dolgok közé tartoznak, aminek nem lehet ellenállni. Szinte mindenkinek volt kedvence valamikor.

 

 

A 10 legjobb régi tv-sorozat időrendben

 

 

Az Onedin család 1971 – 1980

 

Az Onedin családot már kora gyermekkoromban vetítették, s a kedd esti sorozatok egyik legkedveltebb tagja volt. A 19. századi Liverpoolban és főként a tengeren játszódó sorozat James Onedin, húga, bátyja és gyermekeik történetét meséli el. Az Onedin család sorozat egyszerre volt kalandfilm, dráma, üzleti, családi széria.

A 91 rész elég nagy időszakot, az 1860-1886 közötti éveket dolgozza fel. Nemcsak Angliában volt népszerű, hanem a 70-es évektől kezdve a világ számos országába eljutott. A összes részt én már csak a későbbi ismétlésekben láttam, de kétszer is megnéztem, mert nagyon jó volt a történet.

 

 

A farm, ahol élünk 1974-1984

 

Magyarországon több évtizeddel később mutatták be A farm, ahol élünk sorozatot, de hamar a családok kedvencévé vált. Egyszerre szórakoztató, drámai, tanulságos, és nemzedékekre van hatással. Tulajdonképpen az ilyen sorozatok hiányoznak nagyon a mai szuperhősös világban.

A főszereplő Michael Landon előtte már ismert volt a Bonanza sorozatból, majd később az Angyal a földön című széria javarészt az ő munkája, amit szintén bemutattak magyarul. A másik „leginkább” főszereplő a sorozatbeli Laura Ingalls, akinek könyveiből készült az egész. Laurát Melissa Gilbert alakította, szerintem felejthetetlenül.

 

 

A 10 legjobb régi tv-sorozat - Sandokan – A maláj tigris 1976

 

Ez csak 6 részes volt, de olyan nagy hatást gyakorolt bemutatásakor a nézőkre, hogy nem tudtam kihagyni. A tigrisugrás, a zene, és legfőképp a főszerepet játszó Kabir Bedi filmszínész egyénisége elvarázsolta a nézőket. 1983 -ban mutatták be először magyarul, s a gyermekektől az idősekig mindenkit megfogott.

 

jelenet_a_sandokan_filmsorozatbol.jpg

Ma már, a rengeteg tv adó korában az ilyesmi nehezen elképzelhető, de akkoriban még nem volt ilyen nagy választék sem az adók, sem a sorozatok tekintetében. Az európai országok igen jó filmeket és sorozatokat készítettek, nem árasztottak el olyan mértékben mindent az amerikai művek. Mivel a Fekete Kalóz film is 1976 -os, és nagyon tetszett, ezek hatására kezdtem el olvasni a szerző, Emilio Salgari műveit.

 

 

Dallas 1978-1991, 2012-2014

 

A Dallas sorozat is több mint egy évtizedes késéssel, csak a rendszerváltás után, 1991 -től került műsorra az állami tévében. Péntek esténként mutatták, és hazánkban is nagy nézőkört vonzott, bár már többen ismerték német nyelvű adókról. Tipikus materiális sorozat, melyben a spiritualitásnak még csak nyoma sem volt.

Elég sok vendégszereplő is megfordult benne, akiket filmekből ismerhettünk. Én akkoriban a Jeannie, a háziszellem -ből ismertem Larry Hagman -t, ott nagyon szimpatikus szerepe volt. Magyarországon 1991 és 1997 között adták le a teljes Dallas szériát, utána néhány részleges ismétlést kivéve csak több mint egy évtizeddel később, a Story TV vetítette le újra teljes hosszában.

Külföldön az amerikai nagy siker mellett világszerte befutott, és számos filmes díj jelölést is kapott. Közben és később néhány tv film is megjelent folytatásként vagy mellékszálként. De a régi és az új Dallasról is beszélhetünk, mivel 2012-2014 között folytatták. Azonban ez már egészen más volt, nem rossz, de néha inkább akciófilmnek tűnt számomra.

 

 

A 10 legnépszerűbb régi tv-sorozat - Forró szél 1980

 

Amikor még általános iskolába jártam, akkor játszották, és Borivoje Surdilovic hihetetlen magasságokba emelkedett hazánkban, a népszerűségét tekintve. Ő volt az a tipikus, nem átlagos átlagember, akivel a nézők azonosulni tudtak, és az egész sorozat rengeteg komikus elemet tartalmazott. Szabad, független és rendkívül lezser embertípus, nála a napirend készítése nem téma.

Először 1984-ben lehetett látni magyarul, majd később számos ismétlése volt. Kevesen tudják, hogy a 3-4. részekből egy külön egész estés filmet is csináltak. Az a Jugoszlávia még egy másik Jugoszlávia volt, és a főszerepet alakító Ljubiša Samardžić sincs már köztünk, de az emlék örök. Lásd a bemutatását itt: Forró szél szereplők, epizódok, egyebek

 

 

Knight Rider 1982-1986

 

Ez megint egy olyan híres széria, amit nehéz lett volna kihagynom a 10 legjobb, legnépszerűbb régi tv-sorozat összeállításból. A 80-as évek egyik kultikus sorozata, a technikával az élen. Annak idején a legtöbb fiatal imádta a Knight Rider sorozatot. Ugyan nálunk csak a 90-es évek elején adták le, de az osztrák tv jóvoltából már a 80-as években láthattuk.

a_10_legjobb_regi_tv-sorozat_knight_rider_jelenet.jpg

 

Összesen 90 epizód készült, és az évadok évről-évre egyre jobbak lettek. Még ma is szívesen visszanézem ezeket. Akciósorozat, de a finomabbik fajtából, melyet az egész család nézhetett. Az autó és természetesen KITT, az egyéniséggel rendelkező computer adta az ellenállhatatlan varázsát.

Később készült néhány furcsa, és sikertelen tv film még, és 1997-1998 -ban a Knight Rider Team. Majd 2008-ban egy újabb sorozat is. Ezek már egészen mások volt, nem sok mindenre emlékszem belőlük, és nem is készült több évad.

 

 

A 10 legjobb régi tv-sorozat - Váratlan utazás 1989-1996

 

A Váratlan utazás legtöbbször szombat délutánonként, estefelé volt látható, bár később sokszor ismételték. Ezt is könnyű volt megszeretni, és kapcsolódik az Anna (1985) című minisorozathoz is, melyet számtalanszor feldolgoztak. A kanadai Prince-Edward szigeten játszódó sorozat igazi családi filmsorozat, mely több műfajba is besorolható. Főleg tanulságos és szórakoztató társas témák, mint "hogyan mondjam el" és hasonló bonyodalmak, nagyszerűen tálalva.

7 évad készült el, 91 résszel, nekem mindegyik tetszett, de különösen a 4. évadtól volt jó, és a Fehér Homok szállóban zajló epizódokat kedveltem leginkább. Jó sok gyermek szereplő van benne, de főleg Sara és nagynénje, annak húga, és másik nagynénje a családjával állt a középpontban. Itt is több nehéz, vagy éppen vidám témát feldolgoznak, s ebben hasonlít a fentebb említett farmos sorozathoz.

A Váratlan utazás is azon családi sorozatok egyike, melyek ma már ritkák, mint a fehér holló. A népszerűségét mutatja, hogy 140 országban bemutatták. Később még egy tévéfilm is készült „folytatásként” 1998-ban. Több ismert vendégszínész is megfordult a sorozatban, az állandó szereplők közül talán csak a Sara -t alakító Sarah Polley lett valamennyire ismert mozi és tévé filmekből. Ő forgatókönyv íróként és rendezőként is elismeréseket kapott.

 

 

Baywatch – A malibui vízimentők 1989-2001

 

Ezt a sorozatot már csak azért sem lehetett kihagyni a 10 legjobb, legnépszerűbb régi tv-sorozat listájából, mivel a 90-es években nézettségi rekordokat döntött. De amúgy elég nagy különbség van mondjuk az első évad és a későiek között. Nekem mindegyik tetszett a helyszín miatt, bár talán a legelsőben volt még igazán nagy átütőerő.

A Baywatch tv-sorozat akció, dráma, és néha vígjátéki elemeket is tartalmazott. David Hasselhoff -nak ez volt a második legnagyobb tévés dobása, a Knight Rider után. A számos évad alatt elég szépen kicserélődött a szereplőgárda, sok fiatal színésznek ugródeszkát jelentett.

 

a_malibui_vizimentok_sorozat.jpg

 

9 évad készült a kaliforniai tengerparton, majd a 10. és 11. már Hawaii szigetén, a címe is az: Baywatch Hawaii. Ami biztos, a rengeteg epizód számos érzelmet megmozgatott az emberekben, s egyben jó szórakozást nyújtott éveken át.

 

 

A 10 legjobb, legnépszerűbb régi tv-sorozat - X-akták 1993-2002

 

Amikor 1995-ben vetíteni kezdték nálunk, nagy dolog volt, de legalábbis szokatlan, magába szippantó. Keverte a sci-fi, a krimi, a misztikum, a thriller, az akció és a politikai filmek jellemzőit. A főszerepeket alakító David Duchovny és Gillian Anderson számára az igazi berobbanást jelentette. Igazi újdonság volt, akkoriban még a mesterséges intelligencia filmek is ritkán készültek.

Az első évad nagyszerű volt, változatos, jó témák, sok olyan, ami a valóságban is felmerült, de titkolt, vagy nem ismert volt. A késői évadok azonban egyre inkább átmentek egy végtelenített sorozatba, ahol már nem tudtam, mi a valóságból merített sztori, és mi amit csak úgy kitaláltak.

A fentebbiek többségével ellentétben az X-akták nem családi, inkább felnőtteknek készült, sokszor hátborzongató széria. A 2000-es évek elejére kifulladt ez a sorozat, de később néhány film mellett még a 2010-es évek második felében készült egy másik X-akták sorozat, két évaddal. Az első viszont mindenképpen a 90-es évek legnézettebb sorozatai közé tartozott.

 

 

Herkules 1995-1999

 

Ezt a filmsorozatot több egész estés film előzte meg, majd hazánkban a TV2 kezdte vetíteni kedd esténként. Csak úgy véletlenül kezdtem el nézni, aztán már nem tudtam elszakadni tőle. Új-Zélandon forgatták és az ókori Görögország mítoszain alapult. A főszerepet eljátszó Kevin Sorbo számára ez volt az igazi befutás színészként.

 

a_10_legjobb_legnepszerubb_regi_tv-sorozat_herkules.jpg

 

Nekem tetszett az egyes részek változatossága, a jó sztorik, érdekes szereplők, a sokszínűség. Többnyire Iolaus volt Herkules társa, vagy ha nem szerepelt, akkor Salmoneus tűnt fel (később találkoztak is). Arész, Aphrodite, vagy a ritkán felbukkanó Zeusz tovább árnyalta a képet, nem beszélve a rengeteg mellékszereplőről.

A filmsorozatban időnként feltűnt Xéna is, aki külön szériát kapott, amely szintén sikeres lett, és lezárja a Herkules sorozatot is. A fantasy jellegű széria 103 részes, és a világ számos részén leadták a tévék. Lásd bővebben: Herkules filmsorozat szereplők, évadok, különlegességek

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://10-legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr1417845971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Post Scriptum 2022.06.02. 09:20:08

Az Onedin családhoz
"A 91 rész elég nagy időszakot, az 1960-1986 közötti éveket dolgozza fel."
Mintha pár évszázadot tévedett volna...

Csak Norris 2022.06.02. 09:49:35

Idő közben elérhető az x-atkák 2016-os és 2018-as rövid évada is.

para_noir 2022.06.02. 10:13:09

A Farm, ahol élünk mostanra vállalhatatlanul bárgyú, a Baywatch és a a Knight Rider felnőtt fejjel bugyuta, előbbit a csajok, utóbbit a kocsi menti valamennyire, a Herkules eleve nézhetetlen gagyi volt, az X-akták addig volt jó, míg az egy epizód-egy történet ment, amikor elkezdték a naaagy összeesküvést, akkor elment gagyiba, az Onedin családra nem emlékszem, a Forró szelet majd újranézem, ami pedig mai szemmel is teljesen nézhető és kedves, az a Váratlan utazás. Ja, a Dallas, hát az se öregedett túl jól. Hiányolom a Columbo-t, ami most is élvezet, legalábbis nekem :)

Fue · http://www.english-hungarian.com 2022.06.02. 10:42:16

A múltkor (néhány éve :)) valahol megint láttam egy Onedin-epizódot.

Teljesen jó volt, szerintem az a sorozat még ma is vállalható.

Mille38 2022.06.02. 11:35:19

És a csodás Kórház a város szélén kimaradt :)))) Meg a Derrick, a Nem kell mindig kaviár, számos jó krimisorozat és irodalmi művek feldolgozásai (pl. A Buddenbrock-ház).
Sajnálom, ez egy gyenge és jellegtelen válogatás lett.

_z_ 2022.06.02. 12:16:42

Lehet inkabb 20-as lista kellett volna, mert nekem nagyon hianyzik a Szupercsapat, Magnum, MacGayver, Miami Vice...
Parat ujraneztünk a csaladdal, es a Szupercsapat most is vicces, a Miami Vice most is egy nagyon jo krimisorozat, de a Knight Rider nagyon elönytelenül öregedett, mai szemmel borzalmas gagyi minden szempontbol.

TeDckssG 2022.06.02. 12:27:34

@Post Scriptum: Köszönöm a jelzést, javítva!

Swind 2022.06.02. 13:22:59

Hercules-hez (és a Xénához):
Ezek jó sorozatok voltak, ami igazán idegesített ezekben a sorozatokban, illetve szerintem a 90-es évek trendje volt, mert volt valami robin hood-os is hasonló, hogy minden harc pusztakezes volt. Soha nem öltek meg senkit, soha nem sebesült meg senki, csak összeverték. Karate sorozatok voltak ezek valójában fantasy vagy történelmi környezetben. Időnként ez elment volna, de nagyon bosszantó volt, hogy sétálás közben ott volt nálunk a fegyver, de ha harcra került a sor, akkor csak ököllel mehetett a csihi-puhi.

ez a nevem senki 2022.06.03. 01:50:01

az one
dint nem
rég néz
tem új
ra
tej
jesen rend
benvan

10 legjobb

A 10 legjobb bármilyen témában, legyen az ember, alkotás, módszer, eszköz, hely, bármi, amiben lehetséges valamilyen szempontból a legjobbak összeállítása.

süti beállítások módosítása