10 legjobb

A 10 legjobb dolog bármilyen témában

A 10 legjobb meditációs zene a léleknek a könnyűzenéből

 

a_10_legjobb_meditacios_zene_a_leleknek_a_konnyuzenebol.jpg

 

A 10 legjobb meditációs zene a léleknek a könnyűzenéből egy olyan összeállítás, melyet ismert alkotók mély hatású műveiből válogattam össze. Bár a legtöbben meditációs zene alatt a relaxációs-meditációs zeneműveket értik, valójában számos – a könnyűzenében ismert – alkotás szintén ide sorolható.

Az alábbiak egy szubjektív lista, sok száz műből válogattam ki. Arra törekedtem, hogy több stílusból, különböző alkotóktól, változatos darabok szerepeljenek, de mind olyan, ami egyszerre ellazít, és a lelket felemeli. A megjelenésük sorrendjében mutatom be őket.

 

 

Klasszikus meditációs zenék a 70-es évektől

 

 a_10_legjobb_meditacios_zene_a_leleknek_a_konnyuzenebol.jpg

Tangerine Dream – Green Desert 1973, 1984, 1986

 

A filmzenékben is maradandót alkotott Tangerine Dream formációtól rengeteg kedvencem van. Nem is nagyon tudnék kiemelni közülük. Végül a Green Desert mellett döntöttem, annak relaxáló, ellazító hangzása miatt. A Green Desert album anyaga 1973 -ban készült, majd 1984 -ben újra remixelték, és 1986 januárjában adták ki.

Számomra egészen extra muzsika, környezetileg olyan hatást vált ki, mintha Észak-Amerika indiánok lakta sivatagjain és prérijein járnék. Ehhez hozzájárulnak a sejtelmes, furulyaszerű hangok, a hipnotikus elektronikus háttér, az időnként felgyorsuló, majd egyre mélyebbre váltó zenehang.

 

 

Stresszoldó meditációs zene - Pink Floyd – Shine On You Crazy Diamond I. (1977)

 

Már gyermekkoromban feltűnt ennek a zeneszámnak progresszív rock melletti, erős ambient jellege. Ismeretterjesztő filmben hallottam aláfestő zeneként, s azonnal meghipnotizált. Hihetetlenül mély, lassú rezgésekre képes elvinni az embert. Ennek az eredetije a banda 1974-es franciaországi koncertjére vezethető vissza.

De csak később alakultak ki a „végső” verziók. A Shine On You Crazy Diamond I. igazi instrumentális remekmű, Hammond orgona, gitár, és szintetizátor használatával. Igazi meditációs zene a léleknek a könnyűzenéből, ami garantáltan alfa agyhullámokat vált ki, ha belemerülsz.

 

 

Meditációs zene a léleknek: Kitaro – Astral Voyage, Silk Road

 

A Golden Globe díjas, és számtalan Grammy díjra jelölt japán Kitaro zenéit sokszor a new age zenék közé sorolják, bár annál jóval sokrétűbb. Számomra első albuma, az Astral Voyage (1978) volt az első, ami igazán megfogott. Roppantmód megragadja a képzeletet, a Tangerine Dreamhoz hasonlóan furulya, gitár és elektronikus hangzások színesítik a nagyszerű alkotásokat.

 

 

Sokan a Silk Road miatt ismerik, ami 1981-1982 között több albumban jelent meg. Ez a 90-es években a Duna Tv-n is lejátszott Selyemút című ismeretterjesztő-dokumentum sorozat aláfestő zenéje volt.

 

 

 

Legjobb meditációs zene a léleknek, természet és filmek

 

 

Gyógyító meditációs zene alváshoz: Danna & Clement – Summerland 1984

 

Nekem ez volt a csúcs régen, valahol az interneten bukkantam rá. Mychael Danna és Tim Clement eme alkotása az ambient zenei műfaj esszenciáját jelentik számomra. Ez a két kanadai zeneszerző a 70-es években tűnt fel, majd a 80-as években jelentek meg lemezeik.

Az első lemezeiket Tim észak-ontariói gerendaházában rögzítették – természeti hangokat is felvéve – melyet Mychael torontói stúdiójában kevertek. Tim valódi bennszülött szerző, Clement pedig később jelentős hírnevet szerzett a filmzenei porondon. A Summerland album talán a legmélyebb meditációs zene a léleknek, amit valaha is hallottam. Ma már igazi kultuszlemez az ambient rajongók körében.

 

 

 

Maurice Jarre – Witness 1985

 

Maurice Jarre -t már röviden bemutattam a 10 legjobb filmzeneszerzőnél. A kis szemtanú című filmhez készített zenéjét sokkal több munkával és idővel tudta előállítani, mint a hagyományos zenekari alkotásokat. Több filmes jelölést is kapott ez a szerzeménye. Ha a film képeivel együtt hallgatom – amint lágyan hajladoznak a gabonamezők a szélben – varázslatos hatást vált ki.

 

 

 

Meditációs zene a léleknek: Vangelis – West Across the Ocean Sea 1992

 

Vangelisnek számos olyan szerzeménye van, ami a legjobb meditációs zene a léleknek listájában elférne. Egy kevésbé ismert zeneszámot választottam ki, ami az oly nagy sikerű 1992 -es filmzenei albumáról van. Kétségkívül a legjobb ambient filmzenei alkotások közé tartozik.

 

 

A West Across the Ocean Sea hallgatása közben olyan, mintha a szív húrjai pendülnének meg. Nehéz szavakkal leírni milyen mély lelki rezdüléseket tudott életre kelteni ez a csodálatos művész.

 

 

Pozitív meditációs zene ellazuláshoz: Michael Stearns – Baraka 1992/1993

 

A Világok arca: Baraka című különleges filmről van szó, melyet 1992-ben mutattak be, és a zene és a látvány különleges összhatására épül. Az egész világot bejárjuk, miközben a világzene számos kulturális hangzása felcsendül. Michael Stearns szerkesztette egybe a kompozíciókat, s 1993-ban adták ki a lemezt.

 

 

 

Modern meditációs hatású zenék a könnyűzenében

 

 

Meditációs zene a léleknek: Schiller – Nachtflug 2005

 

Az eredetileg kétemberes – keverék ambient zenéket játszó Shillerből – később csak Christopher von Deylen maradt, de a zenei művek egyre mélyebbek lettek. A Nachtflug a Tag und nacht című albumról származik, mely az ötödik lett a német album listán. Különleges módon keveri az elektronikus zenét a meditatív hangzással, ez szintén a szívnek szól.

 

 

 

Rudy Adrian – Entering the temple of Haruka Kawagishi 2010

 

Az új-zélandi ambient szerző eme műve a videoklip miatt (is) fogott meg, amelyet alá tettem, saját használatra. Egészen káprázatos lett a látvány és a hangok egyedi tónusának összhangja. Engem nemhogy alfába, de théta állapotba is levisz, s fantasztikusan tisztítja a rezgéseimet. Ez a zenemű talán még az eddigieknél is mélyebben relaxál.

 

 

Valdi Sabev – Freedom 2014

 

Valdi Sabev egy nagycsaládos bolgár zeneszerző, aki egészen egyedi hangzásával tűnt fel a lágyabb, mélyebb pop, dance, chill-out és relaxációs hatású zenék világában. Nem olyan híres mint a többi, keveset tudni róla, de van egypár igen kellemes muzsikája. Mint az alábbi csodálatos videoklip is tanúsítja.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://10-legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr6118375075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

10 legjobb

A 10 legjobb bármilyen témában, legyen az ember, alkotás, módszer, eszköz, hely, bármi, amiben lehetséges valamilyen szempontból a legjobbak összeállítása.

süti beállítások módosítása