10 legjobb

A 10 legjobb dolog bármilyen témában

A 10 legsikeresebb, legnagyobb bevételt hozó sportfilm

a_10_legsikeresebb_legnagyobb_bevetelt_hozo_sportfilm.jpg

 

A 10 legsikeresebb, legnagyobb bevételt hozó sportfilm bemutatása ennek a cikknek a témája. Azonban ez nem egy tökéletes lista, mivel nem mindenhol és mindenkinek jelenti ugyanazt a sportfilm. Ha megnézzük az interneten található hasonló listákat, ott olyan filmeket is ide sorolnak, amik inkább sci-fi, vígjáték, akció, vagy fantasy és a sport csak eszköz benne.

Itt igyekeztem azokat összeválogatni, amelyek középpontjában maga a sport áll, még ha drámával is ötvöződve. Továbbá azt is figyelembe vettem, hogy egyazon sportágból ne szerepeljen túl sok, így ha szigorúan csak a szám szerinti bevételeket néznénk, nem pont ez a 10 film szerepelne az első 10 helyen.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a legnagyobb bevételt hozó sportfilmek főként az utóbbi évtizedekben születtek, csakhogy a régebbi filmek eredményei mára vetítve magasabbak lennének, mint az akkori összeg. Egy kicsit csalódás volt számomra, hogy az oly sok mozit megért kerékpáros filmek közül egy sem fért be ide az eredményei alapján. A filmeket időrendi sorrendben mutatom be.

 

A 10 legsikeresebb sportfilm

 

 

A sárkány közbelép (Enter the Dragon) 1973

 

Ez a film – többek között – arról is nevezetes, hogy az utolsó megjelenése volt a legendás Bruce Lee -nek. A történetben egy szigeten harcművészeti verseny zajlik. A főszereplő több okból is jelen van, egyrészt egy megbízás, másrészt személyes okok miatt is, mivel a verseny szervezője egy bűnszervezet vezetője.

Ez az egyik legjövedelmezőbb harcművészeti film, mivel az eredeti megjelenés óta már 350 millió dollárt hozott összesen. Pedig anno „csupán” 850 ezer dolláros költséggel forgatták. A filmben számos máshonnan is ismert (vagy később ismertté váló) színész szerepel. Például Sammo Hung, Bolo Yeung, vagy a Budapesten született Ahna Capri.

 

 

A 10 legsikeresebb, legnagyobb bevételt hozó sportfilm - Rocky IV. 1985

 

Ez volt az a film, amelyet eléggé lehúztak (gondolj csak az Arany Málna jelölésekre) szakmai oldalról, viszont közönség szempontból a legeredményesebb, mert 300 millió dollárt hozott. A 80-as évekbeli akciósztárok filmjeit bemutató cikkemben is szereplő svéd Dolph Lundgrennek viszont ez volt a dobbantó a filmes világban. Nekem is ez tetszett a legjobban Sylvester Stallone világhírű sorozatából.

Ha a Rocky filmek történetét vesszük alapul, illik megemlíteni, hogy a többi rész mennyi bevételt hozott (kerekítve):

 

  • Rocky V 1990 $120

  • Rocky Balboa 2006 $156

  • Rocky II 1979 $200

  • Rocky 1976 $225

  • Rocky III 1982 $270

 

rocky_a_bokszolo.jpg

 

Vagyis ezek többsége is befért volna a 10-es listába, azonban nem akartam, hogy egyazon sorozatból több szerepeljen itt.

 

 

Minden héten háború (Any Given Sunday) 1999

 

Ez a sportfilm az amerikai futballról szólt. A Miami Sharks csapata történetének egy epizódja, amelyben hullámvölgyben van. Jó néhány új-régi ismert sztár játszott a moziban, és valódi sportolók is. Nagyon hosszú mozi, hiszen 162 perces, a bevétele 100 millió dollár volt.

Bár nagyon összetettek voltak a vélemények, kritikák – sokan durvának is tartották – összességében elfogadható lett a visszhang. Ha a 75 milliós költségeket vesszük alapul, már nem olyan jó az eredmény, és mégis elég volt ahhoz, hogy számtalan más sportfilmet megelőzzön.

 

 

A 10 legnagyobb bevételt hozó sportfilm - Vágta (Seabiscuit) 2003

 

A 2003-as Vágta egy, a valódi életből született regény történetét mutatja be a filmvásznon. A főszereplője milliomosként elvesztette a vagyonát a 20-as, 30-as évek válsága idején, még a múlt században. Vásárol egy lovat, amit két nehéz sorsú emberre bíz. A ló versenyeket kezd nyerni, amivel mások érdeklődését is felkelti.

A történet a valóban létező Seabiscuit nevű versenylóról szól, amely mintegy esélytelenként aratott meglepő sikereket. Nem véletlenül lett az alapul szolgáló mű, Laura Hillenbrand regénye is bestseller, a magyar kiadás is nagyon népszerű. A Vágtát számos díjra jelölték, igen pozitív kritikákat kapott, és 148 millió dolláros bevételt termelt.

lovagta.jpg

 

Millió dolláros bébi (Million Dollar Baby) 2004

 

Ez nagyon kemény film. Mármint lelkileg. A 10 legsikeresebb, legnagyobb bevételt hozó sportfilm közül a legmegrendítőbb. Komoly dráma, csak jóval később láttam, de sokáig nem is tudtam, mit kezdjek vele. A történet szerint egy bokszedző elvállalja egy szegény lány képzését. A későn kezdődő karrier ellenére (a lány már 30-on túl van) egyre nagyobb eredményeket érnek el.

A lány szerepét Hilary Swank játszotta el, a bokszoló pedig Clint Eastwood volt, aki rendezte is a mozit. A film, a rendező, a főszereplő, és a fő mellékszerepet alakító Morgan Freeman is Oscar díjat kapott. A kritika kiemelkedően jó volt, a bevétel kerekítve 217 millió dollár. A történet utolsó harmada elég lehangoló, nehéz a helyén kezelni.

 

 

Invictus - A legyőzhetetlen (Invictus) 2009

 

Az Invictusban keveredik a politika és a sport. Nelson Mandela inspirálására a dél-afrikai rögbi csapat mindent megtesz, hogy bejusson az 1995-ös világbajnokság döntőjébe. Ez a film is jó pár díjra jelölést kapott, és itt is Eastwood a rendező, és Freeman az egyik főszereplő.

A valódi történéseken alapuló mozi kivívta a kritikusok elismerését, és 122 millió dolláros bevételt is termelt. A film bemutatja a fehér és fekete emberek együttműködését egy közös cél érdekében, ami nagyon fontos volt Dél-Afrika esetében.

 

 

A 10 legsikeresebb, legnagyobb bevételt hozó sportfilm - A karate kölyök (The Karate Kid) 2010

 

Ez egy amerikai-kínai közös produkció, amely a 26 évvel előbbi, azonos című film egy újabb feldolgozása, csakhogy ez Kínában játszódik és karate helyett a kung-fu -ról szól. (Vajon miért nem Kung-fu Kid lett a címe?) A történet szerint az anyukájával Amerikából Pekingbe költözött 12 éves fiút, egy házmester elkezdi oktatni a kung-fu művészetére.

Kedvelem Jackie Chan filmjeit, és általában a hongkongi akcióvígjátékokat is. Mégis ebből a filmből szinte semmire sem emlékszem, pedig egyszer láttam. Ami azt jelenti, nem lehetett olyan nagy hatású, a kritikák sokfélék, de elfogadóak. A bevétel viszont meglepően magas lett, elérte a 359 millió dollárt. Azt még meg kell jegyeznem, hogy az egyik előző cikkemben bemutatott James Horner szerezte a film zenéjét.

 

 

Hajsza a győzelemért (Rush) 2013

 

Ez a film a 70-es évek közepének Forma-1 -es világáról szól. A középpontban a világhírű osztrák versenyző, Niki Lauda és az ő élete áll, illetve az angol James Hunt elleni versenyzése. A történet a 70-es évek elejétől 1976-ig terjedő időszakot öleli fel, különösen az utolsó évekre összpontosítva.

A filmes szakma eléggé pozitívan értékelte az alkotást, még maga Niki Lauda is úgy vélte, hogy nem tértek el hollywoodi magasságokba a realitásoktól. A 38 milliós költséghez képest szép bevételt értek el, ami 98 millió dollár volt.

 

 

Everest 2015

 

Az Everest a hegymászós filmek egyik kiváló alkotása. Két különböző expedíciós csapat csúcskísérletéről és túléléséről szól, az 1996-os, valódi eseményeket alapul véve. A bevétele csaknem négyszerese volt a költségeknek, 203 millió dollár.

 

az_everest.jpg

 

A filmes szakma és a közönség is kedvezően reagált rá, és többnyire jó értékeléseket adott a mozira. A műből kiderül, hogy a világ legmagasabb hegyére való feljutás ma már milyen üzleti érdekeltségeket is mozgat. Külön jó pont, hogy nem a műtermi felvételekre alapoztak, hanem eredeti helyszíneken is forgatták a filmet.

 

 

A 10 legsikeresebb sportfilm - Creed II. 2018

 

Ez a film a 3 évvel előtte bemutatott Creed: Apolló fia folytatása. Míg az előzmény 173 milliót termelt, ez 214 millió dollárt hozott az alkotói konyhájára. A szereplők által kapcsolódik a Rocky sorozathoz is, és Stallone is szerepel benne, aki a forgatókönyv megírásában is részt vett.

A fentebb bemutatott Rocky IV. -hez külön is kapcsolódik, mivel az abban szereplő ellenfél, Ivan Drago fia a főszereplő fő ellenfele. A jelentős nyereség mellett a szakmai elismerés is pozitív volt, így a nézők, és a filmművészet egyaránt jól fogadta. S ha összevetjük napjaink oly népszerű mesterséges intelligencia filmek áradatával, itt még mindig az emberi tényező az első.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://10-legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr7916044908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sétá ló 2020.07.23. 21:04:52

Brúszlíí és sport??? Na neee... Az akciófilm, köze nincs sporthoz.

paráznabillegető 2020.07.23. 21:08:53

@sétá ló: na és a karatekidhez miccóc?
ráadásul a remake van megemlítve...

Lupy67 2020.07.23. 21:54:01

@sétá ló: szerintem se, de ha rákeresel a sportmovie kategóriára, ezeket simán odarakja. Rocky meg a box, mint sport... Minden ökölvívó nyihogva röhög, ha látja, amit művel a ringben. Ennyi erővel a Maraton életre halálra is befért volna, mert D. Hoffman néha fut benne.

eq2 2020.07.23. 22:30:42

@Lupy67: Biztonságos? :-)))

victor vacendak 2020.07.24. 05:38:16

A lista érdekes. ha bruce lee filmje sportfilm, akkor minden karatés, kungfus stb film is sportfilm. de a legfurább az, hogy a "siker" meg a "bevétel" összemosódik a listán, holott ezen filmek java még a nullszaldót sem érte el (hiszen a kiadások oldalán a reklám nem szerepel - ami pedig nem ritkán a duplája a film árának, és a bevételi oldalon meg minden centet a stúdió hasznának tekinti, holott az a valóságban jóval kevesebb), tehát abszolút ellentéte a sikernek (van egy csomó film, ami meg fel sem került a listára, pedig ezeknél jóval több volt a bevétele és a haszna is, mint a felsoroltak némelyikének...

TeDckssG 2020.07.24. 09:45:24

Igen, nagyjából számítottam erre, hogy ebben sok különböző vélemény van, és ez így van jól. Az internetes nagyobb listáknál "sportfilm bevétel toplisták", olyan filmek szerepelnek az élmezőnyben, mint pl. a James Bond -os Casino Royale (mert van benne kártya), a Halálos iramban filmek, vagy éppen a Forrest Gump. Ezekhez képest a Rocky valódi sportfilm.
Most csak tisztán a bevételeket néztem, így az alkotóknak nem minden esetben volt annyira nyereséges. A kung-fu filmeknél én is sokat gondolkodtam, főként a bevétel miatt kerültek ide a tízbe, de vannak, melyek nagyobb mértékben foglalkoznak ezek sport oldalával, csupán jóval kevesebb bevételük volt.

10 legjobb

A 10 legjobb bármilyen témában, legyen az ember, alkotás, módszer, eszköz, hely, bármi, amiben lehetséges valamilyen szempontból a legjobbak összeállítása.

süti beállítások módosítása