10 legjobb

A 10 legjobb dolog bármilyen témában

A 10 legjobb, leginspirálóbb motivációs módszer

a_10_legjobb_leginspiralobb_motivacios_modszer.jpg

 

A 10 legjobb, leginspirálóbb motivációs módszer olyan eljárás, amelyeket akár mindennapi ösztönzéshez, akár nagy álmaid eléréséhez használhatsz. Mindegyiket a saját személyedre és érdeklődésedhez szabva működtetheted a legjobb hatásfokkal. A motivációs módszerek jó eszközök, de az inspiráció alapja benned kell, hogy legyen.

 

 

A 10 legjobb motivációs módszer

 

1.Mindennapi rituálék, szertartások

 

Figyeld csak meg magad, mi az, amit minden nap megteszel automatikusan, és sohasem jut eszedbe, hogy ezért motiválnod kellene magad. Vannak emberek, akik egész életüket automata módban élik végig, de úgy, hogy közben észre sem veszik, mit tesznek. Csak figyeld tudatosan, mit csinálsz!

 

Ha valamiben messzire akarsz jutni, vedd be mindennapos szokásaid közé. Amikor eléred, hogy olyan megszokottá válik, mint a levegővétel, nem kell aggódnod, hogy nem teszed meg. Akkor már csak arról kell gondoskodnod, hogy fenntartsd a motivációt. Ennek a módjáról – hogyan tartsad meg hosszú ideig a motivációidat – is olvashatsz a linkre kattintva.

 

Azok a mozdulatok, cselekvési előkészületek, mentális felkészülés és érzelmi rezgések, melyek hozzátartoznak ezekhez a megszokott szertartásokhoz, önműködően garantálják a folyamat véghezvitelét. Amiben benne vagy – nap mint nap – ahhoz nem kell plusz erőfeszítés, gördülékenyen megteszed.

 

 

2.A sport

 

Ez az, ami a testtől a lelken át a szellemig, mindent áthat. Persze most nem a sakkra gondolok . Legjobban a versenysport, de a szabadidő töltésként űzött sportolás is bámulatos hatással van az érzelmekre, és a gondolkodásmódra is. Igazából a rendszeresen sportolók között nem nagyon találunk negatív embereket. Nézd csak meg a legjobb sportfilmeket!

 

Az, hogy nagyszerű eredményeket elérj, és egyre jobban fokozd a teljesítményedet, rendkívüli mértékben ösztönözhet. Főleg, ha ezért jutalom jár, és vagy, ország, világ drukkol neked és csodál érte. Amellett, hogy ez jócskán kielégíti az ambíciókat, pozitívan befolyásolja az egészségi állapotod és a közérzetedet.

 

Mozgás esetében a legegyszerűbb a motiváció kérdése, hiszen csak elkezded csinálni, és minden megy magától… Ha pedig mégis vannak hullámvölgyeid, akkor az edzés motivációs módszerek segíthetnek.

 

 

3.Az érzékszervekre ható ingerek hatása

 

A látvány, a hangok és az események képesek megváltoztatni egy ember hangulatát, gondolatait érzelmeit, és akár az ellenkezőjébe váltani. Ha láttál egy filmet, ami nagy hatással volt rád, nem felejted. Ha vannak zenék, melyek erőteljesen inspirálnak, rendszeresen felhasználhatod őket ösztönzésedre.


erzekszervekre_hato_motivacio.jpg

 

A videó és a zene egyaránt felhasználható arra, hogy olyan impulzusokat hozzon létre benned, melyek nagy dolgok megtételére késztetnek. Ha buta tévéműsorok, vagy rádióműsorok helyett jól kiválasztott audio és vizuális anyagokat figyelsz, teljesen más dolgok és másképp motiválnak.

 

A zene például felhasználható a tanuláshoz, munkához, vagy bármilyen sporthoz, hogy aktivizáljon, és növelje a képességeidet, eredményességed. Számos oldalt találhatsz, ahol motivációs zenéket, filmeket ajánlanak, de ezen listák szubjektívek, a saját összeállításodat neked kell megtalálnod.

 

 

4.A jutalmazás

 

A jutalmazásnak ezernyi módja van. A pénz tömegeket mozgat. A nagy pénz tömegeket őrjít meg. Az elismerés fokozza a kedvet, és hatalmas lelkesedést ad. Vagy figyeld meg azokat, akik mindig hasonló dolgokat osztanak meg a közösségi oldalakon. Ha sok tetszésnyilvánítást, vagy megosztást kapnak, az roppantul felturbózza őket.

 

Saját magadat is megjutalmazhatod. Te tudod a legjobban, minek örülnél igazán, s ennek megkapását adott feladat, eredmény, vagy teljesítmény, képesség elérésétől tehetnéd függővé. Itt felettébb fontos a következetesség, ezért jól meg kell tervezned. Valamint az sem lebecsülendő, hogy ezáltal képessé válsz kívülről tekinteni magadra, hiszen egyszerre vagy a teljesítő és a teljesítményt elváró személy.

 

Gondolj csak arra, mennyire motiválja az embereket mondjuk a másik nemnél való kedvező színben feltűnés. Vagy éppen annak egyik tagjának meghódítása. Ha a jutalmazást választod, mint motivációs erőt, fontos, hogy nehezen elérhető, de lehetségesnek tartott célokat válassz.

 

 

5.A célirányos olvasás

 

Az újságolvasás, vagy netes hírek és pletykaoldalak olvasása teljes értelmetlenség, sem okosabb, sem erősebb nem leszel tőle. Csupán mások (többnyire negatív) gondolatainak befolyása alá kerülsz. De ha olyan olvasmányokat és könyveket választasz, melyek céljaid eléréséhez segítenek – az igen – azzal mész valamire.

 

Az sem baj, ha nem tudásodat, vagy önfejlesztésedet segítő irományt olvasol, mert léteznek olyan kitalált történetek is, amelyek erős inspirációs hatással bírnak. Nem mindig az a cél, hogy többet tudj, ez esetben azért is olvashatsz, hogy kedvet adjon, és megtedd a lépéseket, amihez egy kis indíttatásra volt szükséged.


az_olvasas_motivacioja.jpg

 

Azok a legjobb könyvek, amelyek egyszerre tanítanak és inspirálnak is. Személyes példákon, vagy gyakorlati tapasztalatokon át mutatják be a lehetőségeket. Az egyik ilyen kedvencem MJ DeMarco gazdagodást segítő műve. Ez nem egy követhetetlen pénzügyi módszereket bemutató, sem egy „gondolkodjunk pozitívan, s meggazdagszunk” jellegű könyv, hanem reális út, mely egyben grandiózus hatással van a gondolkodásmódra.

 

 

6.Ideálok, sikeres emberek hatása

 

Ők azok, akik megmutatják, lehetséges az, amit megálmodtál. Ha csak olvasol róluk, látod őket, vagy figyelsz arra, amit közölnek, máris inspirál. Érdemes időről-időre visszatérni arra, amit tanácsolnak. Jól válaszd ki az ideáljaidat, valamiképpen kapcsolatban legyenek azzal a területtel, amelyben sikeres akarsz lenni.

 

Az ilyen különleges egyéniségeknek, akik már befutottak, megvan az a kisugárzásuk, és elért tudásuk, hogy szinte magukkal szippantsanak a sikerbe. Ami még fontosabb lehet, a hullámvölgyekben, és a kudarcok után mutatkozik meg. Ők szintén sok kudarcon, vereségen, sikertelenségen estek át, mielőtt feljutottak a csúcsra. A kulcs az volt, hogy kezelni tudták ezt. És Te éppen ezt tanulhatod meg tőlük.

 

 

7.Dolgozz, tanulj magadért!

 

Az a leginspirálóbb, ha olyasvalamiért hajtasz, ami neked kell, amire mindennél jobban vágysz. Ha olvastad az előző cikkem a legjobb önfejlesztő módszerekről, tudod, merrefelé indulj, hogyan dolgozz magadon. Amikor van egy álmod, nagy célod, akkor a kis dolgok nem jelentenek akadályt, képes vagy felülemelkedni mindezeken, hogy révbe érj.


alom_motivacio.jpg

 

Amikor azért tanulsz, mert iskolába kell járnod, vagy azért dolgozol, hogy fizetést kapj, az mindig közvetett motiváció és csak meghatározott ideig tart. De amikor arról van szó, ami az életedben a legfontosabb, ami az életedet a mindennapi rutinból igazi álommá változtatja, ezerszer hatékonyabb ösztönző erő.

 

 

8.Vágyak

 

Ennél belsőbbet nehéz elképzelni. Most arra gondolok, ha már testi szükségleteidet kielégítetted, mert különben azok állnának elöl. Mi az, amire nagyon vágysz? Milyen érzés lenne elérni? Mit vagy hajlandó megtenni érte? Kezdheted is!

 

Az ember elképesztő dolgokra képes, ha valamit nagyon akar. Valahányszor eszedbe jut, amire roppantul vágysz, addig nem használt erők is életre kelnek benned. Mozgósítod minden képességed és energiádat, hogy elérd. Ehhez elég, ha gondolsz rá, elképzeled. Utána már csak az a dolgod, hogy az odavezető utat megtervezd.

 

 

9.Kihívások

 

Ez lehet belső és külső is. Nyilván, ha sokan figyelnek, mindent megteszel, hogy valami sikerüljön. Lehet fogadásból, vagy versenyből is. De az is lehet, valami izgat, és kíváncsi vagy, képes vagy-e elérni. Vannak, akik szinte mindent kihívásnak tekintenek. Mások nem szeretik a kihívásokat, nekik nem működne ez a motivációs megközelítés.


a_kihivas_motivacio.jpg

 

A kihívás egy olyan dolog, ami mindig is zavarni fog, ha szembe találod magad vele. Győzni akarsz, és ez természetes. A kihívás adja meg azt az indítékot, hogy így is tegyél. De csak az a kihívás, ami közel áll ahhoz, ami téged érdekel, különben hidegen hagyna. A kihívások eszközök, hogy feltuningold magad.

 

 

10.Szeretet

 

„– Nahát… Ezt nem gondoltam volna” – mondod most. Pedig így van. Megfigyeltem, hogy még azok az emberek is, akik egyébként „nagyon szeretik a pénzt”, nem azt választják, ha arról van szó. Ha valahol szeretnek, még akkor is szívesebben tartózkodsz – vagy dolgozol – ha egyébként máshol több pénzt kereshetnél.

 

A szeretetben oly nagy energia van, hogy az emberek rendkívüli dolgokra képesek ennek elnyeréséért. Persze ehhez hozzá kell tenni, hogy ha valaki egyensúlyban van, akkor nem (kell) kívülről elvárnia a szeretetet. Először önmagának adja meg. Ha megtanulod magad szeretni, kívülről visszasugárzik ugyanez rád.

 

Nem „csak” egy teremtmény vagy, hanem egy olyan tudatos lény, aki folyton keresi a dolgok értelmét. Nem kell megdolgoznod a szeretetért. Az egyszerűen csak itt van. Hiszen Te magad vagy az! Akkor hogyan motiváljon? Úgy, hogy nem a szeretetért kell hajtanod, hanem örömből. Ha élvezed a folyamatot – bármit teszel – ez önmagában motivál.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://10-legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr2814682554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

10 legjobb

A 10 legjobb bármilyen témában, legyen az ember, alkotás, módszer, eszköz, hely, bármi, amiben lehetséges valamilyen szempontból a legjobbak összeállítása.

süti beállítások módosítása