10 legjobb

A 10 legjobb dolog bármilyen témában

A 10 legjobb önfejlesztő módszer

a_10_legjobb_onfejleszto_modszer.jpg

 

A 10 legjobb önfejlesztő módszer bárki által végrehajtható, s biztos eredményeket hozó eljárás. Az önfejlesztésben az a jó, hogy az ember saját választása, nem kényszer, hanem egy döntés, amely egy minőségibb élet felé vezet. A készségek és képességek folyamatos javítása jobb helyzetbe hoz.

Míg az átlagemberek az önfejlesztésben is csak bizonyos céljaik elérésére szolgáló eszközt látnak, a profik magát a folyamatot is élvezik. Ugyanis önmagad fejlesztése maga az élet, nem született még ember, aki nem fejlődött volna akarva-akaratlanul.

A legmagasabb rendű önfejlesztés túlmutat azon, hogy eléred a céljaidat, és megvalósítod az álmaidat. Olyan tudatosságot hoz az életedbe, és olyan erőt a lelkedbe, mely által a lehetségesség birodalmában fogod tapasztalni mindazon dolgokat, melyek mások számára álmok maradnak.

 

 

 

 

1.Testedzés

 

A testedzést semmi sem pótolja. Nem csak a tested, de a lelket és szellemet is erősíti. Testedzésre mindenkinek szüksége van. Két véglete létezik, amit kerülj el, az egyik, ha egyáltalán nem foglalkozol a testeddel, a másik, ha éjjel-nappal. Vannak olyan emberek, akik soha nem gondozzák a testüket, és vannak, akik állandóan gyötrik.

 

Találd meg a helyes középutat! A helyesen végzett testfejlesztés bámulatosan jó hatással van életed minden más területére. Általában két oka van, ha valaki edzi a testét. Versenyez, sportol, vagy életvitele részévé tette. Szinte mindenki tudja, hogy az egészséghez szükség van a rendszeres testmozgásra, de kevesen tudják mit, hogyan, mikor érdemes csinálniuk.

 

Te tudod melyik sport, mozgástípus áll a legközelebb hozzád. Azt válaszd, amely az egész testedet átmozgatja és elegendő örömet okoz ahhoz, hogy egész életedben szívesen csináld. Ehhez szükséges az is, ismerd kellően a tested, és azt is milyen hatással vannak rá a különböző testedző módszerek. Ha az izmaidat akarod építeni, fejleszteni, akkor a másik cikkemben elolvashatod a 10 legjobb izomnövelő módszert.

 

az_onfejlesztes_tudatossagot_hoz_eletedbe.jpg

 

2.A 10 legjobb önfejlesztő módszer - Pozitív megerősítések

 

Nem, nem az, hogy „ nem félek, nem félek”, vagy „én vagyok a legjobb, én vagyok a legjobb”. A valódi pozitív megerősítések sohasem valami ellen programoznak (ami pont az ellenkező hatást váltaná ki), és nem valami irreális dologra fókuszálnak.

 

A pozitív megerősítéseknek az a célja, hogy valamiben erősítsék a tudatosságod. Csakis akkor működnek, ha a világképeden és hitrendszereden belül vannak. Így előfordulhat, hogy az egyik embernek normális és működő azt szuggerálnia, hogy világbajnok lesz, míg egy másiknak az is bőven elég, hogy egy kicsit jobb lesz valamiben.

 

Ezek a megerősítések azért jók, mert arra koncentrálják a figyelmedet, ami neked jó, másrészt a rendszeres ismétléssel beépülnek a tudatalattidba. A megerősítésekben is lehet rendszer és jó a fokozatos haladás. De az interneten számos félrevezető megerősítő mondat van. Ha jól és hatékonyan akarod csinálni, akkor olvasd el ezeket a megerősítési szabályokat, így biztosan működni fog.

 

 

3.Tanulás

 

Tanulás alatt semmiképpen sem a magolást értem, mert az nem tanulás. Ugyanígy az információk halmozását sem. Az igazi tanulás olyan tudás megszerzését jelenti, amelyet fel is akarsz használni az életedben. Ezért célszerűnek kell lennie, és bizonyos fokig specializáltnak is.

 

Ne azért tanulj mert muszáj, hanem mert örömet okoz, de legalábbis olyan előnyei lesznek, amelyekért megéri. Az emberek jó része még ma is azt hiszi a tanulás az, ha elolvasnak valamit, aztán megtanulják kívülről. Pedig a tanulás egy elsajátítási folyamat, amelyben szinte életed minden pillanatában részed van.

 

Általa olyan dolgokat tudsz megtenni, amelyeket, nem. A kisgyermek imád tanulni, mert ezáltal egy csomó dolgot megtehet, nem is szólva végtelen tudásvágyáról. A felnőtt azért nem szereti, mert az iskolában a tanulás kényszerré vált, ráadásul egy halom soha nem használandó információt is kap. Ha eredményeket akarsz és élvezni, akkor hagyd abba a hagyományos módon való tanulást!


azert_tanulj_mert_oromet_okoz.jpg

 

4.Olvasás

 

Az olvasás egy egészen különleges módja az önfejlesztésnek. Igazából a történetek is lehetnek önfejlesztőek, mindig az számít, milyen hatásokat váltanak ki belőled. Az olvasás már csak azért is jobban fejleszt, mint például a videónézés, mert el kell képzelned, amit olvasol.

 

Hatásos, ha a könyvek után felírod, mit tanultál, és mit tudsz hasznosítani belőle. De lehet ezt úgy is csinálni, hogy blog bejegyzést készítesz egy-egy könyvről, és ezáltal biztosan feldolgozod szellemileg is. Ha valamit olvasol, és rövid időn belül semmire sem emlékszel belőle, akkor vagy semmitmondó volt számodra, vagy csak kényszerből olvastad.

 

Számtalan előnye van annak, ha olvasol – persze nem mindegy mit – fejlődik helyesírásod, szókincsed, kommunikációs készséged, tudásod. Ezen kívül ez az egyik leggyorsabb módja annak, hogy valamilyen tudást elsajátíts. Nemcsak akkor, ha üzleti könyveket olvasol, hanem ha például a másik cikkemben bemutatott top regények közül valamelyiket.

 

 

5.A 10 legjobb önfejlesztő módszer - Írás

 

Írás esetén több agyfunkciód kapcsolódik be a munkába, mint olvasásnál. Attól függően mit és miért írsz, lelkileg-mentálisan különböző mértékben érinthet. Egyrészt azért jó, ha írsz, mert gondolatilag rendszerezed a dolgokat, másrészt – ha számodra valami fontos, vagy kedvelt dologról van szó – erős érzelmi motiváltságot és lendületet adhat.

 

Aki írásban is jól ki tudja magát fejezni, ezzel visszahat más kommunikációira és saját személyiségének átadó képességét is folyamatosan fejleszti. El lehet mondani, hogy – néhány kivételt leszámítva – a világ legsikeresebb embereinek többsége sokat írt és ír. Az írás remek eszköz a gyors célelérésre.

 

Írás esetén a saját gondolataidat rendszerezed, rögzíted, illetve ezeket mások számára is hozzáférhetővé teheted. Így – főként a világháló létezése óta – számtalan emberhez eljuthatsz anélkül, hogy valaha is találkoznátok élőben. Az írásnak – az olvasással egyetemben – más előnyei is vannak, amelyekről itt olvashatsz bővebben.

 

 

6.Tudatos időgazdálkodás


Ez az, amit nem igazán tanítanak az általános iskolákban, és az átlagemberek zöme azt hiszi, ez a cégvezetőknek, vagy menedzsereknek számít. Pedig nem. Éppen hogy az idő az, amelyből mindannyiunknak korlátozott mennyiség áll rendelkezésre, és egyáltalán nem mindegy, ezt mivel töltöd. 
A napirend készítése jó dolog, de csak az egyik összetevője a tudatos időgazdálkodásnak.

 

 

Mint a testedzés estében már említettem, itt is ajánlatos elkerülni a két végletet. Az egyik, ha semmit nem számít az idő, és a jelen öröméért lemondasz a jövőd építéséről. A másik, amikor mindig minden percedet beosztod és mindent irányítani akarsz. A tudatos időgazdálkodás célja, hogy élhesd az életedet, és egyben használd is ki a rendelkezésedre álló időt.

 

A jó időgazdálkodás szoros kapcsolatban áll a fontossági sorrend meghatározásával és a tervezéssel. Az pedig a célok meghatározásával, ami az önismerettel kapcsolatos. Tehát az egész nem csak egy hatékonyság növelő módszer, hanem egy önfejlesztési folyamat része. Ahhoz is időre van szükséged, hogy optimálisan tudd beosztani az idődet.


az_ido_ket_veglete.jpg

 

7.Elmeképességeket használó módszerek – Agykontroll

 

Több önfejlesztő módszer létezik, amely azon alapul, hogy elméd sokkal nagyobb képességét használhasd fel, mint az a mindennapi életben szokás. Szinte minden dolog az életedben elmédből indul ki, ezért működésének ismerete és annak jobb kihasználása kulcsfontosságú lehet életed minőségében.

 

Ha a 90-es években hazánkban is megjelent agykontroll könyveket olvastad, vagy elmentél tanfolyamra, az egyik leghatékonyabb ilyen módszerrel ismerkedhettél meg. Az agykontroll összetett, számos dologra használható módszer. Az a legjobb, hogy nem csak fejleszti a képességeidet, de jelentős mentális és lelki energiát is ad.

 

Legtöbb cselekvésünk, reakciónk, életünk irányítása fejben kezdődik, ezért ha megtanuljuk ezt jól kezelni, akkor nyeregben vagyunk. Ezeknél a módszereknél az az egyik legfontosabb, ha elkezdted a használatát, akkor ne hagyd abba. Az egyik legkiválóbb eszköz ahhoz, hogy minden szempontból teljes életet élj.

 

 

8.Rendrakás, tisztítás - rendszeresen szabadulj meg a felesleges dolgoktól

 

Hogy jön ez az önfejlesztő módszerekhez? Úgy, hogy egy olyan ismétlődő dolog ez, amely egész életünket áthatja. Ha ezt nem teszed meg, akkor a dolgok csak halmozódnak, halmozódnak, végül maguk alá temetnek. A legtöbben csak akkor cselekszenek, amikor már muszáj.

 

A rendrakás és a nem szükséges dolgoktól való megszabadulás út a szabadsághoz. Mentális, lelki, testi és tárgyi szinten is véghez kell vinni. Ami azt jelenti, rakj rendet, majd szabadulj meg a szükségtelen dolgoktól mind a négy szinten. Ne halmozz feleslegesen információkat, ne tárold a negatív érzelmeket, méregtelenítsd a tested, és szabadulj a felesleges kacatoktól.

 

 

9.Legjobb önfejlesztő módszer - Szokások

 

A jó szokások elsajátítása, és a felesleges, vagy rossz szokásoktól való megszabadulás a legjobb út a sikeres és boldog élethez. Ez már tényleg egy hosszabb folyamat, amely az önfejlesztés magasabb foka. Akkor működik jól, ha célszerű és elég erős az ok, amiért teszed.

 

Szokások felvételében és elhagyásában nincs helye fogadkozásoknak. Vagy megteszel valamit, vagy nem. Ez a folyamat odafigyelést kíván, s ha nem akarod eléggé, nem fog működni. Ha már tudod, mely szokások a legjobbak a sikeres, boldog élethez, nincs más dolgod, mint a megvalósítás.

 

Ne tedd azt, hogy egyik napról a másikra felhagysz egy évtizedes szokásoddal. Bár vannak kivételek, amikor ez működik az esetek többségénél csak fokozatosan megy és úgy lesz maradandó. A másik dolog az, hogy mielőtt elhagysz valamit, vele párhuzamosan vegyél fel egy jobbat, amely legalább annyira motivál, hogy a másiktól megszabadulj.


szokasok_felvetele.jpg

 

10.Meditáció

 

Ez be kellett, hogy kerüljön a 10 legjobb önfejlesztő módszer közé. A meditáció nem egyenlő a relaxációval, sem a vizualizálással. Bizonyos szempontból ez túlmutat az önfejlesztésen, hiszen meditáció alatt „eleresztjük” a személyünket. A valódi meditáció ott kezdődik, amikor a gondolataink eltűnnek, tehát kapu egy tiszta elmeállapotba. A meditáció egyben egyfajta kilépés az időből.

 

A hétköznapi létben folyton ingerek érnek minket és a valódi objektivitás szinte eltűnik életünkből. Meditáció alatt semleges megfigyelővé válhatunk, közben az ellazult állapot remek hatással van a testünkre is. A meditációnak nem kell, hogy legyen célja, általános értelemben véve. Inkább egyfajta öntudatosulási folyamat. Ilyen szempontból például a zen meditáció gyakorlása igen előnyös lehet.

 

Ezért különleges helyet foglal el az önfejlesztő módszerek között. Nem egy külsődleges cél elérése miatt végezzük, ellenben közvetetten ezek elérését is segíti. Bizonyos szempontból az önfejlesztés csúcspontja, hiszen amikor külsőleg már minden megvan, szellemben határtalanok a megismerési lehetőségek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://10-legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr9114640886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

10 legjobb

A 10 legjobb bármilyen témában, legyen az ember, alkotás, módszer, eszköz, hely, bármi, amiben lehetséges valamilyen szempontból a legjobbak összeállítása.

süti beállítások módosítása