10 legjobb

A 10 legjobb dolog bármilyen témában

Legszebb helyek Magyarországon, a 100 legjobb hely

 

legszebb_helyek_magyarorszagon_a_100_legjobb_hely.jpg

 

Legszebb helyek Magyarországon, a 100 legjobb hely az országban összeállítása lefedi az ország teljes területét. Tájegységenként a 10 legjobb hely, legszebb város, vár, természeti környezet került bele. 7 fő tájegység szerint haladok, valamint a fővárost, a Balatont és az egyéb helyeket mutatom be pár mondattal.

 

A legszebb helyek Magyarországon meghatározása embert próbáló feladat, még a világ legérdekesebb fái összeállítása is könnyebb volt. Biztos hogy sok jó hely kimaradt, s ahány ember annyiféle top százas lista lehetne. Igyekeztem az internetes ismertségeket figyelembe venni a helyek kiválasztásánál. Hogy ne legyen végtelenül hosszú, csak néhány mondattal jellemzem az ország legszebb helyeit.

 

 

A 100 legjobb hely Magyarországon – Legszebb magyar városok, helyek, várak keleten

 

 

Az Északi-középhegység legszebb helyei

 

 

Aggteleki-karszt:

Az UNESCO világörökség része, ahol a cseppkőbarlangok, szurdokok és lenyűgöző tájak találhatók. Az Aggteleki Nemzeti Park részeként a karszt rendkívüli barlangokat, szurdokokat és felszíni formákat kínál. A Baradla-barlang itt található, mely az egyik legnagyobb barlangrendszer Európában.

 

Bükk-hegység:

Számos gyönyörű helyet kínál, például a Bükki Nemzeti Parkot, a Szalajka-völgyet, és a Lázbérci-tavat. A Bükki Nemzeti Park a terület jelentős részét lefedi, és kiváló lehetőségeket kínál túrázáshoz, kiránduláshoz és madárfigyeléshez. A Bükk hegység egyben híres a Bükki Fehértavi Barlangtúrákról is.

 

Lillafüred:

A Bükk-hegységben található üdülőhely, amely a Hámori-tó, a Palotaszálló és a Lillafüredi Állami Erdei Vasút miatt ismert. Lillafüred környéke gyönyörű erdős tájjal, vízeséseivel és tiszta levegőjével vonzza a látogatókat. A Palotaszálló és a Lillafüredi Anna-liget romantikus környezetet biztosít, és a környéken számos túraútvonal található, például a Garadna-völgyi túra vagy a Lillafüredi-kilátóhoz vezető út.


magyarorszag_legszebb_helyei_lillafured.jpg

 

Szilvásvárad:

A Bükk-hegység déli részén fekvő település, ahol a Szalajka-völgy, az Istállóskő-barlang és a Szilvásváradi Fátyol-vízesés látható. A Szalajka-völgyben lenyűgöző erdei tájakat és vízeséseket fedezhetünk fel. Szilvásvárad híres a Lipicai Ménesről, ahol látogatók megtekinthetik a gyönyörű lipicai lovakat és részt vehetnek különböző programokon.

 

 

Eger:

A legszebb magyar városok közül Egerben a történelmi belváros, a nagy múltú vár és a Dobó tér, valamint a török fürdő emelkedik ki. A város központjában található Dobó tér a fő terével, kávézóival és üzleteivel közkedvelt, ahol a látogatók kellemes sétákat tehetnek. A város híres vörösborairól, különösen az Egri Bikavérről, amelyet a város környékén található borvidéken termesztenek.

 

Diósgyőri Vár:

Miskolcon található középkori vár, amely a város egyik ikonikus helyszíne. A Diósgyőri vár egy történelmi várkastély Miskolcon. A vár a középkorban épült és később átépítéseken esett át. Az impozáns várat eredetileg katonai célokra használták, később pedig nemesi rezidenciaként funkcionált. Ma a Diósgyőri vár a város egyik fő látnivalója, gazdag történelmi és kulturális értékekkel.

 

A Mátra:

A Mátra-hegység területén található Parádsasvár vára és környéke, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környező hegyekre. A Kékestető hazánk legmagasabb pontja, ahonnét a tévétoronyból lenyűgöző kilátás nyílik a környező tájra.

 

Hollókő:

A hely, ahol a hagyományos népi építészet és a védett falu az UNESCO világörökség része. Hollókő Magyarország egyik legismertebb történelmi faluja, amely hagyományos palóc építészetével és hangulatos utcáival vonzza a látogatókat. A Hollókői Vár és a Palóc Múzeum bemutatja a helyi történelmet és kultúrát.

 

Bélapátfalva:

A Bél-kő magaslatáról lenyűgöző panoráma tárul elénk, a Cserhát gyönyörű tájával. Bélapátfalva egy csendes település a Bükk hegység lábánál. A településen található a Bélapátfalvai Bencés Apátság, amely a középkorból származik és egyike Magyarország legfontosabb történelmi és kulturális helyszíneinek. Az apátság temploma és a körülötte lévő terület gyönyörű kertekkel és épületekkel rendelkezik.

 

Királyrét:

A Börzsönyben található a Királyréti Kirándulóközpont. Az erdőben levő királyréti kisvasút az ország egyik legrégebbi erdei vasútja. A Királyréti tanösvény a környék élővilágát és a vasbányászat történetét mutatja be.

 

 

A Tiszántúl legjobb helyei

 

Hortobágyi Nemzeti Park:

A puszta kiterjedt tájai, hagyományos ménesek, és nagyvad-gyűjtemény teszik lenyűgözővé. A tájvédelmi körzetekből és természetvédelmi területekből álló park egy bioszféra-rezervátum, amelyben számos védett és különleges növény és állatfaj van.


legszebb_helyek_magyarorszagon_a_hortobagy.jpg

 

Tokaj:

A híres tokaji borvidék, ahol a történelmi város mellett szőlőültetvények és borospincék teremnek. A Tokaj-hegyalja az Északi-középhegység egyik nyúlványa, ahol a szőlőültetvények, pincék és a Bodrog folyó kínálják a híres tokaji borvidék látnivalóit.

 

Debrecen:

A Tiszántúl legnagyobb városa hatalmas kiterjedésű, parkokkal és villamossal is rendelkező helye. A Nagytemplom és a Déri Múzeum látványosságokban gazdag helyi nevezetességek. Hajdani kollégiuma számomra Nyilas Misi történetéből emlékezetes.

 

Nyíregyháza:

A Sóstói Arborétum, a Nyíregyházi Állatpark és a Sóstói Múzeumfalu miatt ismert város. A város gazdag kulturális élettel rendelkezik, számos múzeummal, galériával és rendezvénnyel. A Nyíregyházi Állatpark a látogatók körében népszerű attrakció, és a városban található Sóstói Múzeumfalu a helyi népi építészetet mutatja be. A város központjában található a Nyíregyházi Jósa András Múzeum és a Nyíregyházi Városháza, melyek a város történelmével és kulturális örökségével foglalkoznak.

 

Tisza-tó:

A legszebb helyek Magyarországon vízi célpontjainak egyike. Az ország legnagyobb mesterséges tava, mely a kerékpárút miatt akár körbe is tekerhető. A tó kiváló vízi sportokra, valamint madárlesre és kikapcsolódásra nyújt lehetőséget. A tavat körülvevő területek gazdagok a természeti szépségekben és a vízi élővilágban, így a természetkedvelők számára is vonzó úti cél. A tavat körülvevő települések, például Poroszló, Tiszafüred és Abádszalók különféle szálláslehetőségeket és szabadidős programokat kínálnak a látogatóknak.

 

Nagykálló:

A város, amely Szent István szülőhelye, és ahol az Emlékház és a Református Kollégium látható. A város gazdag történelmi hagyományokkal rendelkezik. A helyi Szent István-templom és a Kállói Református Kollégium fontos kulturális és vallási jelentőséggel bírnak. Nagykálló híres a hagyományos magyar népzenéről is.

 

Hajdúszoboszló:

A legszebb magyar városok egyikeként Hajdúszoboszló egy népszerű fürdőváros Hajdú-Bihar megyében. A város híres termálvizeiről és a nagy méretű Gyógyfürdőkomplexumról, mely egyike Európa legnagyobb fürdőkomplexumainak. A fürdőkomplexum mellett a városban található a híres Aqua-Palace élményfürdő is, amely kiváló kikapcsolódási lehetőséget kínál a látogatóknak.

 

Tiszafüred:

A Tisza-tó partján fekvő üdülőhely, ahol a Tiszavirág híd, és a Poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum is látnivaló hely. A város kiváló kiindulópont a Tisza-tó és környéke felfedezéséhez. Az ökocentrum érdekes információkat kínál a helyi élővilágról és a Tisza ökoszisztémájáról. A város strandjai, sétányai és a Tiszavirág hajózási múzeum a pihenni vágyóknak és a vízi sportok kedvelőinek is kiváló lehetőséget nyújtanak.

 

Hajdúböszörmény:

A város híres a Hortobágyi Nemzeti Park kapujaként, ahol a városháza, a Fő tér és a várost körülölelő parkok varázslatos atmoszférát teremtenek. A városban található a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, ahol a látogatók megismerhetik a helyi népi kultúrát és hagyományokat. A városi strandok és parkok kiváló helyek a pihenésre és a szabadidős tevékenységekre. Hajdúböszörmény a Tisza partján elhelyezkedő kulturális és gazdasági központ, mely számos rendezvénynek is otthont ad.

 

Martfűi Várdomb:

A várdomb a Tisza partjánál található, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környező területekre, és ahol piknikezni is lehet. A martfűi várdomb a középkorban épült, és eredetileg védelmi célokat szolgált. A területen található várromok és azok környéke a középkori építészet és történelem érdeklődőinek érdekes helyszínt nyújtanak.

 

 

 

Legszebb helyek Magyarországon – Duna–Tisza köze

 

 

Nagykőrös, Pálfája tanösvény:

Nagykőrös határában van a Pálfája-erdő, mely a város kirándulóerdeje, sétautakkal, padokkal, játszótérrel, valamint különleges faépülettel, az Arénával. A Pálfája tanösvény bemutatja az erdős sztyepp élővilágát, van gyalogos és kerékpárral bejárható útvonala is.

 

Szolnok:

A Tisza partján fekvő város, amely a Reptár Repüléstörténeti Múzeummal, a Damjanich János Múzeummal és a Szolnoki Galériával büszkélkedik. A város fontos közlekedési csomópont, és gazdag történelmi örökséggel rendelkezik. A Tisza-part és a Kossuth tér a város szívében, kiváló helyek a sétára és a kikapcsolódásra.

 

Kecskemét:

Kecskemét is a legszebb magyar városok egyike. A Duna-Tisza köze szívében található, és híres történelmi belvárosáról, ahol szecessziós stílusú épületek és a Kecskeméti Nemzeti Színház található. A város híres a szecessziós építészetéről és a központi terének, a Kossuth térnek az eleganciájáról. A városban található a Cifrapalota, ahol a városi múzeum működik, valamint számos kávézó, étterem és színház, amelyek élettel töltik meg a belvárost. Kecskemét a magyar néprajzi hagyományok és a kreatív művészetek elismert központja is.

 

Kiskunsági Nemzeti Park:

A Duna-Tisza köze egyik legkülönlegesebb természeti kincse, ahol a Kiskunsági homokbuckák, madárvilág és hagyományos pusztai táj várja a látogatókat. Ez a nemzeti park egyike Magyarország legnagyobb és legváltozatosabb természetvédelmi területeinek. A park gazdag élővilágával, tőzeglápjaival, sóstavaival, és hagyományos pusztai tájaival kínál kiváló lehetőséget a természetjárók, madarászok és fotósok számára. A legszebb magyar helyek egyike a magyar puszta egyik utolsó megmaradt részlete, mely kissé a sivatagra hasonlít.

 

Soltvadkert:

Itt található a fürdőzésre is alkalmas Vadkerti-tó. Híres az itteni cukrászda, valamint a közeli látványpincészet. A város nevéhez hagyományosan kötődik a híres soltvadkerti bőrdíszműhelyek és bőripar. A városban található a Bőripari Múzeum, ahol a látogatók betekintést nyerhetnek a hagyományos bőripar és bőrdíszművesség világába.

 

Kalocsa:

Kalocsa egy történelmi város Bács-Kiskun megyében, egyik fő jelképe a Kalocsai Főszékesegyház, amely a magyarországi katolikus egyház egyik legjelentősebb székesegyháza. A város híres a kalocsai paprika termesztéséről, és a piros paprikából készült fűszerek, például a paprikakrém is népszerűek itt. A Kalocsai Népi Kézművesek Háza bemutatja a hagyományos népművészetet és a helyi kézművesek munkáját. A hagyományos magyar népviselet és a kalocsai hímzések otthona is. A városban található Kalocsai Népviselet és Hímzésmúzeum, valamint a kalocsai püspöki palota és kert is érdemes egy látogatásra.

 

Szeged:

A legszebb magyar városok egyike a Tisza partján fekvő Szeged. A napfény városa, ahol a Dóm tér, a Széchenyi tér és a Szegedi Vadaspark kínál kulturális és természeti élményeket. A város egyetemvárosként is ismert, a Szegedi Tudományegyetem jelentős oktatási intézmény. A kultúra, a tudomány és a gasztronómia terén is meghatározó, és a nyári Szegedi Szabadtéri Játékok színházi rendezvényei országosan ismertek. A városi Tisza-part, a Dóm téri fesztiválok és az élénk belváros teszik Szegedet vonzó úti céllá.


legszebb_magyar_varosok_szeged_szekesegyhaz.jpg

 

Csongrád:

A város a Tisza partján, ahol a Csongrádi múzeum, a Szent Rókus Kápolna és a Tiszavirág Strand érdekes látnivalókat kínál. A környező térség egyik fontos gazdasági és kulturális központja. A városban található a Csongrádi Városháza, melynek homlokzatán a magyar szent korona látható. Csongrád környéke a mezőgazdaságból él, és a vidék számos hagyományos eseménynek, fesztiválnak ad otthont.

 

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark:

Az emlékpark a Duna-Tisza köze történelmi és kulturális emlékeit mutatja be, beleértve a Magyar Őstörténeti Kiállítást és a Feszty-körképet.

 

Kun-Fehér-tó:

A Kun-Fehér-tó egy szél által kialakított szikes tó egy fás-ligetes területen. A közelében van egy védett erdő, ahol az ősi páfrányok rokona, a virginiai holdruta található. A fürdőtó mellett tanösvény és horgásztó növeli a kikapcsolódásra vágyók lehetőségeit.

 

 

 

A legszebb magyar városok – a főváros

 

 

Legszebb magyar városok – Budapest

 

Lánchíd és Budavári Palota:

A Lánchíd a Duna felett ível át, összekötve Pestet és Budát, míg a Budavári Palota impozáns épülete a várat díszíti, kiváló kilátással a városra.

 

Parlament és Kossuth tér:

Az UNESCO világörökség részét képező Parlament épülete a Duna partján áll, lenyűgöző neogótikus stílusban. A Kossuth tér a Parlament előtti tér, mely az országgyűlési épülettel és a hősök emlékművével büszkélkedik.

 

Halászbástya:

A Halászbástya egy festői kilátó a Budai Várhoz közel, amely fantasztikus panorámát nyújt Budapestre és a Duna-parti részre. A közelben helyezkedik el a Mátyás templom is.

 

Hősök tere:

A Hősök tere a város egyik legfontosabb tere, melyet hatalmas szoborcsoportok, a Millenniumi Emlékmű és a Műcsarnok díszítenek.

 

Szabadság híd és Gellért-hegy:

A Szabadság híd elegáns kialakítású, összekötve Pestet és Buda Alsót. A Gellért-hegy a híd közelében emelkedik, ahol a Citadella és a Szabadság-szobor található.


a_gellert-hegy_es_a_szabadsag_szobor.jpg

 

Szent István-bazilika:

A Szent István-bazilika a város egyik legimpozánsabb temploma, mely a Szent Jobb ereklyéjét őrzi, és gyönyörű belső tereket kínál.

 

Dohány utcai zsinagóga és Zsidónegyed:

Európa legnagyobb zsinagógája, a Dohány utcai zsinagóga a város zsidónegyedében található, mely izgalmas történelmi és kulturális helyszíne Budapestnek.

 

Városliget:

A Városliget Budapest legnagyobb közparkja, amely a Vajdahunyad várral, a Hősök terével és a cirkusszal kínál változatos kikapcsolódási lehetőségeket.

 

Margitsziget:

A Duna közepén található Margitsziget a város zöld tündérmeséje, mely parkokkal, szökőkutakkal és a Margit-szigeti Szabadtéri Színpaddal várja a látogatókat.

 

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME):

Az egyetem épülete a Gellért-hegy lábánál emelkedik, impozáns neogótikus stílusával Budapest városképének meghatározó eleme.

 

 

Legszebb helyek Magyarországon a Dunántúlon

 

 

Melyik a legszebb hely Magyarországon a Dunántúli-Középhegységben

 

Veszprém:

A Veszprémi Vár és az óváros körül elterülő Veszprém egyedi hangulatú város, mely a történelem és kultúra iránt érdeklődők számára nyújt felejthetetlen élményeket. Világhírű állatkertjében a legveszélyesebb ragadozó állatok legtöbbje is megtalálható. A Várkert Bazár és a veszprémi Petőfi Színház is egyedi atmoszférát kölcsönöz a városnak. A belváros szűk utcái, történelmi épületei, valamint a városi tavak és parkok a látogatókat egy különleges élménnyel gazdagítják

 

Zirc és az arborétum:

Zirc a Ciszterci Apátságáról és a Zirci Arborétumról híres, ahol a növények színpompás kavalkádjába csöppenhetünk. Zirc az apátsági templommal együtt kulturális és vallási érdekességet jelent. A város környéke gazdag erdőkkel, hegyekkel és kirándulóhelyekkel rendelkezik, így a természetkedvelők számára is vonzó.

 

A Magas-bakony

A Bakony legmagasabb csúcsa, a Kőris-hegy, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a környező tájra. A legszebb magyar helyek közé tartoznak Bakonybél környéke, a Csodabogyós-barlang, vagy Bakonynána környéke és a Római fürdő vízesés izgalmas felfedezési lehetőséget kínál. A Cuha-völgy, patak és szurdok útjai és tanösvényei ideálisak a túrázásra, kirándulásra és természetjárásra vágyóknak.


legszebb_helyek_magyarorszagon_bakonyi_taj.jpg

 

Fejér Megyei Borvidék:

A Vértes lábánál fekvő borvidék a fehérborairól híres, ahol a szőlőültetvények, a pincék és a történelmi települések varázslatos atmoszférát teremtenek. A Vértes parkjaiban a Vértes-hegység lenyűgöző tájait és a régi időket idéző tanösvényeket fedezhetjük fel.

 

Csókakői Vár:

A Vértes szélén található Csókakői Vár a hegyek között magasodva impozáns látványt nyújt, melyet azoknak érdemes felkeresniük, akik szeretik a történelmet és a gyönyörű kilátásokat.

 

Kab-hegy környéke:

Itt van a 238 méter magas tv-torony, valamint a csúcson a rádió torony a Kinizsi-kilátóval, a nyugati részen pedig a 20 méter magas Molnár Gábor kilátó. Több tanösvény található a környéken, valamint az Ajkához tartozó Csinger-völgyi parkerdő. A hegytől északra, Úrkúton pedig a látványos őskarszt vonzza a turistákat.

 

Nagyvázsony:

Nagyvázsony főként a Kinizsi-vár miatt híres, de kolostor romok és a Kab-hegy is a közelben található. Számomra – az mellett, hogy többször megnéztük gyermekkoromban – főként a Tatay Sándor -féle Kinizsi Pál regényből emlékezetes. A Kinizsi-vár a magyar történelem fontos emléke és számos rendezvénynek is otthont ad.

 

Balaton-felvidék:

A Bakony déli peremén található Balaton-felvidék, ahol a Káli-medence, Badacsony és a szőlőültetvények gazdag kulturális és gasztronómiai élményeket kínálnak. A legszebb helyek Magyarországon nagyobb tájegységeinek egyike. A Balaton-felvidék a Balaton északi partján található dombvidék, mely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. A táj gyönyörű hegyekből, dombokból, szőlőültetvényekből és erdőkből áll, és kiváló lehetőségeket kínál a kirándulásra és a természetjárásra. A Balaton-felvidék híres a borászatáról is, és számos pincészet és borvidék található itt, ahol a látogatók megkóstolhatják a kiváló minőségű borokat.

 

Tapolca és a tavasbarlang:

A Balaton-felvidék nyugati szélén elhelyezkedő Tapolca főleg a barlangjáról híres. A tavasbarlang egy része csónakázható, de több más barlang is található itt, egyiküket gyógyászati célra használják.

 

Szentgáli tiszafás:

Szentgál és Bánd községek határában található a jelentős tiszafa állománnyal rendelkező természetvédelmi terület, mely számos más ritka növényfajnak is otthont ad. 1951 óta védett terület, gyalogosan bejárható, s a közelében található a Kőlik-barlang is.

 

 

 

A Kisalföld legjobb helyek

 

Győr:

A Kisalföld fővárosa, ahol a Barokk belváros, a Széchenyi tér és a Győri Vár lenyűgöző történelmi és kulturális látnivalókat kínál. Győr a Rába folyó partján terül el. A város gazdag történelmi múlttal rendelkezik, és a belvárosában található történelmi épületek, például a Győri Bazilika és a Győri Vár emelkednek ki. A város zöld területekkel is büszkélkedhet, mint például a Dunakapu tér vagy a Rába-part, ahol a látogatók kellemes sétákat tehetnek.

 

Pannonhalma:

A vallási legszebb helyek Magyarországon listáján sokak kedvence. A Pannonhalmi Bencés Főapátság a hegyen magasodva impozáns látványt nyújt, és ahol a táj és a csend egyedi hangulatot teremt.

 

Mosonmagyaróvár:

A város, ahol a Mosoni-Duna partján található vár, múzeumok és a Római kori kőtár a régió gazdag történelmébe vezetnek be. Gazdag történelmi örökséggel rendelkezik, és számos látnivalót kínál a látogatóknak. A városközpontban található Mosoni Vár és a városi múzeumok bemutatják Mosonmagyaróvár történelmét. A város környéke is vonzó, különösen a Hanság természeti rezervátum és a Lajta folyó partja.

 

Fertő-tó:

Az UNESCO világörökség része, a Fertő-tó és környéke a madárváraival, és a tó körüli kerékpárutakkal a természet és kultúra összhangját mutatja be. A tó a Fertő-Hanság Nemzeti Park középpontja. Az egyik legnagyobb tó Közép-Európában, és a maga ősi tájával, élővilágával és kulturális örökségével egyedülálló hely Magyarországon.

 

Szigetköz:

A Szigetköz egy különleges természeti régió Északnyugat-Magyarországon, a Mosoni-Duna és a Rajna-Duna-csatorna által határolva. A Szigetköz hálózata a Duna árterei és szigetei miatt rendkívül gazdag élővilágban. A terület számos madár- és növényfajnak ad otthont, és a látogatók számára kiváló lehetőséget nyújt a természetjárásra, kerékpározásra és horgászásra.

 

Fertőrákos:

Ahol a Fertőrákosi Kőfejtő és a Kálvária-domb egyedülálló kőzettani és történelmi emlékeket kínál a látogatóknak. Fertőrákos a Fertő-tó déli partján fekvő település, melynek területén a Fertő-Hanság Nemzeti Park egy része található. A település történelmi múlttal is büszkélkedik, és a közelben található a Barlangszínház.

 

Fertőd:

A város, ahol az Esterházy-kastély található, amely az egyik legnagyobb barokk kastély Magyarországon, és ahol a Haydn terem koncertek és kulturális események helyszíne. Fertőd a Fertő-tó keleti partján fekvő város, híres a barokk stílusú Esterházy-kastélyról. Az Esterházy-kastélyt a "magyar Versailles"-ként is emlegetik. A kastély kertje, az Esterházy-kápolna és a város történelmi belvárosa is vonzó látnivalókat kínál a látogatóknak.


legszebb_magyar_helyek_fertodi_kastely.jpg

 

Bábolna:

Ahol a hagyományőrző és lovas rendezvényeken keresztül a Kisalföldi Lovasnapok a régi idők hangulatát idézik meg, bemutatva a lovas kultúra gazdagságát és szépségét. Híres a Bábolnai Ménesről. A Bábolnai Ménes a világ egyik legnagyobb és legrégebbi méneskomplexuma, ahol kiváló minőségű lófajták tenyésznek. A településen található a Bábolnai Ménestörténeti Múzeum, amely bemutatja a magyar lótenyésztés történetét.

 

Bükfürdő:

Bükfürdő egy népszerű üdülőhely Magyarországon, mely híres gyógyfürdőjéről, a Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrumról. A fürdő területén több medence, gyógyvizes medencék, szaunák és wellness szolgáltatások várják a látogatókat. Emellett a gyönyörű Bükfürdői Templom és a városka központja is kényelmes sétával felfedezhető, ahol különféle üzletek és éttermek kínálnak kikapcsolódási lehetőséget.

 

Sárvár:

Sárvár egy másik elismert gyógyfürdőhely, ahol a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő gondoskodik a kikapcsolódásról. A Nádasdy-vár történelmi épülete magával ragadó látványt nyújt, és a város történelmi belvárosa kiváló lehetőséget kínál sétákra és vásárlásra. Sárvár természeti szépségei közé tartoznak a tavak és parkok, amelyek kellemes környezetet teremtenek a pihenéshez és a rekreációhoz.

 

 

A legszebb helyek Magyarországon – Dunántúli-dombság

 

Kis-Balaton:

A Kis-Balaton egy madárvilágban gazdag terület, melyet mocsaras területei, vizes élőhelyei és sétautak tesznek izgalmas kikapcsolódási lehetőséggé. Ezt a helyszínt leginkább Fekete István Tüskevár és Téli berek regényei tették híressé. A Nagyberek, a Göcseji Falumúzeum és a Fülesbagoly Tanösvény kiemelkedő természeti és kulturális értékeket mutat be.

 

Zalakaros:

Zalakaros egy üdülőváros, mely elsősorban a termálfürdőjéről híres. Nemzetközi hírű gyógyfürdője hazánkból és külföldről is a legkedveltebbek közé tartozik. Zalakaros híres a termálvízforrásairól, amelyek a városi fürdőkomplexumban kihasználhatók. A város kiváló helyszín a kikapcsolódásra és a gyógyulásra vágyóknak, és a parkosított környezet, a tavak és a wellness szolgáltatások gazdagítják a látogatói élményt.

 

Nagykanizsa és környéke:

A Dunántúli-dombság területén található Nagykanizsa városa a Batthyány-várkastélyával és a Zselici Tájházzal izgalmas történelmi látnivalókat kínál. Nagykanizsa gazdag történelmi múlttal rendelkezik, és a belvárosában található Szentháromság tér, valamint a városi múzeumok és templomok bemutatják a régió történelmét.

 

Kaposvár:

A Dél-Dunántúl egyik jelentős városa, gazdag történelmi és kulturális hagyományokkal. A Fő tér és a Kossuth tér a város központjában található, ahol olyan impozáns épületek, mint például a Csiky Gergely Színház és a Megyeháza, részei a város gazdag történelmének. Kaposvár parkjai, például a Kossuth tér környéki Virágos park, kellemes kikapcsolódási lehetőségeket kínálnak.

 

Zselici Tájvédelmi Körzet:

A Zselici Tájvédelmi Körzetben a csillagvizsgáló, a Zselici Tavi-pihenő és a lenyűgöző táj a természetbarátok és fotósok számára egyaránt ideális célpont. A legszebb helyek Magyarországon egyike, jellemzője a dombokkal, erdőkkel és gyönyörű tájjal rendelkező vidék. A területen található Zselici Csillagpark elnyerte az Európa első nemzetközi csillagparkja címet, és ideális helyszín az éjszakai égbolt megfigyeléséhez és csillagászati tevékenységekhez.

 

Szigetvár:

Az egykor a legszebb magyar várak közé tartozó Szigetvár a középkorban vált fontossá, különösen amikor a legnagyobb városokról szóló cikkben említett Török Bálint családja birtoka volt. Leghíresebb várkapitánya Zrínyi Miklós, aki embereivel hősi halál halt a törökök ostromakor.

 

Orfűi-tó:

Az Orfűi-tó egy gyönyörű, idilli mesterséges tórendszer, a Mecsek lábánál, közel Pécshez. A tó környékén kialakított sétányok és kempingek lehetővé teszik a látogatók számára a természet közelségének élvezetét. Az év bármely szakában kiváló lehetőség a horgászatra, vízi sportokra és a pihenésre. Az tó körül kialakított kempingek és szállások kényelmes elhelyezést biztosítanak a természet kedvelőinek.

 

Pécs:

Pécs, a Mecsek lábánál fekvő város, gazdag történelmi és kulturális örökséggel büszkélkedik, köztük a török hódoltság építészeti emlékeivel. A városközpontban a Pécsi Székesegyház impozáns épülete és az UNESCO Világörökség részét képező ókeresztény sírkamrák a keresztény művészet kiemelkedő példái. A Szent István tér és környéke hangulatos teraszokkal és kávézókkal rendelkezik, a Mecsekben található Pécsi TV-torony és a Jakab-hegyi kilátó lenyűgöző panorámát nyújt a környező vidékre.

 

Harkány:

A harkányi gyógyfürdő, s a hozzá tartozó strand az ország egyik legkedveltebb üdülő helye. Az ún. őspark magában foglalja a strandot, valamint a Zsigmond sétányt, az ismert Harka-szökőkúttal.

 

Villányi-hegység:

A Villányi-hegység híres borvidék, ahol a Szársomlyó hegy és a borászatok környéke gazdag kultúrával és borokkal várja a látogatókat. A legszebb helyek Magyarországon egyike a csodálatos dombjaival, lankáival, szőlő ültetvényeivel.

 

legszebb_helyek_magyarorszagon_villany_kornyeke.jpg

 

 

Legszebb magyar helyek Alpokalja vidékén

 

 

Soproni-hegység - Nagycenk:

A Soproni-hegység lábánál található Nagycenkben a Széchenyi-kastély és a Széchenyi-emlékhely méltó emlékeztetői gróf Széchenyi István életének és munkásságának. A Fertőrákosi Kőfejtő különleges geológiai kialakulású hely a Soproni-hegységben, ahol a látogatók megcsodálhatják a vájatokban létrejött sziklaformációkat.

 

Kőszegi-hegység - Írott-kő:

Az Írott-kő a Kőszegi-hegység csúcsa, ahonnan fantasztikus panoráma tárul elénk a környező tájra. Valószínűleg a legszebb helyek Magyarországon egyik legnyugatibb helye. A Szent Jakab-kereszt és az Írott-kői Kilátó tovább emelik az élményt. a Forrás-völgy gyönyörű természeti környezetben fekszik, ahol a Kőszegi-hegység kristálytiszta forrásainak és patakjainak látványa pihentető kirándulásokat tesz lehetővé.

 

Hétforrás:

Az osztrák határhoz közel elhelyezkedő, csodáss völgykatlanban található Hétforrás a Kőszegi-hegység egyik legkedveltebb kirándulóhelye. 1896-ban nevezték el a hét magyar vezérről, akiknek neveit a csobogó forrás feletti kőtáblákon láthatjuk.

 

Kőszeg, Jurisics-vár:

Kőszeg városában található a Jurisics-vár, mely a várost őrző impozáns erődítmény. A várfalakon sétálva és a kilátókból szemlélődve lenyűgöző a kilátás. A Chernel-kert egy arborétum, ahol a Kárpát-medence legveszélyeztetettebb növényfajainak példányai között sétálhatunk.

 

Felső-Őrség - Őrség Nemzeti Park:

Az Őrség Nemzeti Park a Felső-Őrségben található, ahol a tavak, a folyó, és a gazdag növény és állatvilág, valamint táj, számos túrázási és természeti látnivalót kínál.

 

Velem:

Ez egy kis település az Alpokalján, mely a béke szigeteként ismert, s egy patakocska halad a fűutcáján. A közeli Szent-Vid hegyen található a Szent-Vid templom, s a környék története a római megszállásig visszavezethető.

 

Szombathely:

A legszebb magyar városok közül a legrégibb. A rómaiak által alapított Savaria az elődje. Szombathely nevezetességei közé tartozik a Székesegyház, amely a város főterén áll, és a római kori Savaria Múzeum, amely bemutatja a város múltját és az ott folytatott régészeti kutatások eredményeit. A Szombathelyi Képtár és a Művészetek Háza számos művészeti és kulturális eseményt kínál. A Szombathelyi Jávor Pál utcája, azaz a város sétálóutcája, színes üzletekkel, kávézókkal és éttermekkel várja a látogatókat.


legszebb_magyar_varosok_szombathely.jpg

 

Hársas-tó:

A legszebb helyek Magyarországon egyike a Máriaújfalu településen található Hársas-tó, amely a kirándulók, fürdőzők és horgászok kedvelt helye. Az Őrségi Nemzeti Parkhoz tartozik, s mesterségesen hozták létre. A tóparti sétány mellett van a Hársas-tó tanösvény, ami a tó és környékének élővilágát, illetve a vidék építészeti értékeit mutatja be.

 

Szentgotthárd:

A várost a Szentgotthárdi Székesegyház és a Szent Márton-templom gazdag történelmi és építészeti emlékei teszik egyedivé. A város központjában található Batthyány-vár az egykori katonai erőd, mely ma múzeumként szolgál, bemutatva a város történetét és a helyi kulturális örökséget. Szentgotthárd nevét az itt található Szentgotthárdi Királyi Kézműipari Iskoláról kapta. A város környezete is számos lehetőséget kínál a kirándulásokra és a természet közelségének élvezetére.

 

Körmend:

A Körmendi Vár a város egyik kiemelkedő jelképe, mely a középkorban épült és ma múzeumként működik. A Szent Imre-templom egy másik történelmi épület, amely a város székesegyházaként szolgál. A városközpont hangulatos sétálóutcáival és történelmi épületeivel kiváló lehetőséget nyújt egy kellemes sétára.

 

 

Legszebb magyar városok, helyek, várak – egyéb helyek

 

 

 

A Balaton legjobb helyei, és környéke

 

 

Tihanyi-félsziget és Belső-tó:

 

A Balaton közepén kiemelkedő Tihanyi-félsziget, és a régióra jellemző tipikus bazaltkúpok káprázatos tájat alkotnak. Tihanyi Apátság és a Belső-tó a félsziget jellegzetes pontjai, és ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a Balatonra.

 

Balatonfüred:

 

A legszebb magyar városok egyike, ahol a mediterrán hangulatú és szépségű Tagore sétány, a Kossuth Lajos szobor és a Balaton-parti promenád kínál kellemes sétákat és kikapcsolódást. A város ismert a történelmi múltjáról és a füredi vízről is. A tópartról látható a Tihanyi-félsziget, mely csodálatos panorámával ajándékozza meg a nézelődőt. A Balaton-part kávézókkal, éttermekkel és sétányokkal rendelkezik, így ideális a pihenésre és a vízi sportokra vágyók számára.

 

Badacsony:

A Badacsonyi-hegy és a környező szőlőültetvények egyedi látványt nyújtanak, melyet érdemes meghódítani. A Badacsonyi borok kóstolása is felejthetetlen élmény. A Badacsony környéke kiváló borvidék, ahol a Badacsonyi borok, különösen a szürkebarát, kiemelkedő minőségűek. A hegy lábánál található Badacsony városka számos borpincével, étteremmel és a hegyre vezető túraútvonalakkal várja a látogatókat.

 

Hévíz:

Ahol a Hévízi-tó, Európa legnagyobb természetes meleg vizű tava található, mely kiváló gyógyfürdőzésre és pihenésre ad lehetőséget. Hévíz a világ egyik legnagyobb termál-tavával büszkélkedik, amely egész évben természetes meleg vizet kínál. A Hévízi-tó gyógyvízének gyógyító hatásai miatt világhírű és keresett fürdőváros.


legjobb_helyek_az_orszagban_heviz.jpg

 

Keszthely:

A Balaton délnyugati partján fekvő város, ahol a Festetics-kastély, a Helikon Kastélymúzeum és a Balatoni Múzeum érdekes látnivalókat kínál. Ezek egyben a a kultúra, történelem és kikapcsolódás háromszögét alkotják.

 

Szigliget:

Ezen a helyen a várat meghatározó látványként találjuk, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a Balatonra és a környező hegyekre. A városka jellegzetes várromjai impozáns kilátást nyújtanak a Balatonra és környező tájra. Szigliget egy hangulatos, csendes település, ahol a természetjárás és a kikapcsolódás szerelmesei megtalálják a számukra ideális környezetet.

 

Siófok:

A Balaton déli partján fekvő város, ahol a hosszú parti sétány, a Sió csatorna és a Petőfi sétány a szórakozás és a pihenés kiváló helyszíne. A város híres a balatoni nyüzsgésről, a számos étteremről, kávézóról és szórakozóhelyről. A fiatalok és a nyaralók körében is népszerű, különféle rendezvényekkel, koncertekkel és sporteseményekkel. A város strandjai, a sétány és a Galerius Élményfürdő gondoskodnak a kikapcsolódásról.

 

Csopak:

Itt találhat a régió egyik legszebb és legkedveltebb strandja, és a Szitahegy panorámája varázsolja el a látogatókat. Csopakot gyönyörű, sekély partszakaszai és rendezett strandjai teszik vonzóvá. A településen található szőlőültetvények is híresek, és a környéken kiváló borokat termelnek.

 

A kápolnapusztai bivalyrezervátum

Ezen a területen található az ország legnagyobb bivalypopulációja, a Balaton Felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozik. Nemcsak bivalyokat, de szürke marhákat is láthatunk, valamint kisebb kiállításokat a környék élővilágáról.

 

Káli-medence:

A Balaton északi partján található, festői tájakkal és hangulatos kis falvakkal, mint például Kővágóörs és Köveskál, melyek a Balaton-felvidék egyedi karakterét tükrözik. A vidék tele van apró falvakkal, festői tájakkal és kiváló éttermekkel. A Káli-medence a gasztronómia és a kulturális rendezvények iránt érdeklődők számára ideális helyszín.

 

 

A legszebb helyek Magyarországon – Egyéb helyek

 

 

Székesfehérvár, Velencei-tó:

A történelmi város, Székesfehérvár, ahol a Bory-vár, a Szent István-bazilika és a város számos műemléke lenyűgöző látnivalókat kínál. A Velencei-tó a várostól keletre található, mely hatalmas nádasokkal és népszerű strandokkal egyaránt rendelkezik.

 

Esztergom:

Esztergom a Duna partján fekvő történelmi város, mely Magyarország egyik legrégebbi városa és az egykori magyar királyság egyik központja. A Bazilika, Magyarország legnagyobb temploma, lenyűgöző építészeti remekmű, melyből gyönyörű kilátás nyílik a Duna-völgyre és Szlovákiára. Az Esztergomi Vár és a Duna-part sétányai is kedvelt helyek a városban.

 

Duna-kanyar:

A Duna-kanyar a folyó festői kanyarulatai közt fekszik, gazdag történelmi és természeti értékekkel. A Visegrádi várnál a történelmi múlt és a lenyűgöző panoráma egyesül, míg a Szentendrei-sziget varázslatos települései, mint Szentendre és Nagymaros, a művészeti és kulturális élmények mellett gyönyörű tájakkal is kápráztatnak el.

 

Gemenc:

Gemenc a Duna mentén található, és az egyik legnagyobb ártéri erdőség Magyarországon. A Gemenci erdő és a Duna-Dráva Nemzeti Park részeként lenyűgöző élővilággal büszkélkedik. A Duna-parton kialakított gyalogos és kerékpáros útvonalak, valamint a Duna-holtágak hajókázásra is lehetőséget kínálnak, ahol a természet közelsége és a madárvilág megfigyelése különleges élményt nyújt.

 

Sopron:

A város, ahol a középkori belváros, a Tűztorony és a Soproni Vár a várost a történelmi múlttal átszőtt romantikus atmoszférával ruházza fel. A város történelmi belvárosa középkori hangulatot áraszt, a Szent Mihály-templom és a Városháza néhány a város jelentős látnivalói közül. Sopron híres borairól is, különösen a kékfrankos szőlőfajtáról. A város környéke természeti szépségekkel, mint például a Lővérek erdővel és a Fertő-tóval, gazdagítja a látogatói élményt.

 

Mohács:

Mohács Magyarország egyik történelmi városa, mely híres a hagyományos busójárási fesztiválról, ami évente februárban zajlik, és egyedülálló népi maskarásokról, a busókról, szól. A város gazdag történelmi örökséggel büszkélkedik, például a Mohácsi Vár és a történelmi belváros, kis utcáival. A városban található a török időkből fennmaradt Szultán-mecset is. A Duna partján a Vízügyi Múzeum található, ahol bemutatják a Duna és a vízgazdálkodás történetét.

 

Dobogókő:

Dobogókő magaslati kilátóhelyeket, pihenőhelyeket és túraútvonalakat kínál. A térség híres a különleges sziklaformációiról és a Dunakanyar panorámájáról, amelyet a kilátók és a túraútvonalak során élvezhetnek a látogatók. A hely közelében található a Prédikálószék, egy másik népszerű kirándulóhely a Pilis-hegységben, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környező tájra. Szakrális helynek is számít.

 

 

dobogoko_hegyei.jpg

 

Duna–Dráva Nemzeti Park:

A Duna és a Dráva folyók mentén terül el. Az 1996-ban alapított nemzeti park területén található a már említett Gemenci erdő, valamint a Dráva menti síkság, a Barcsi ősborókás, a Lankóci erdő, Béda-Karapancsa, és Zákány-Őrtilos. A park kiterjedt kerékpárút-hálózattal rendelkezik, s különféle rendezvényeket, túrákat és madármegfigyelési lehetőségeket kínál.

 

Sárospatak:

A várost a Bodrog és a Hernád folyó találkozásánál található vár uralja, amely az egyik legimpozánsabb magyarországi várkastély. A Rákóczi-vár a város egyik fő jelképe és számos történelmi emléket őriz. A város különleges atmoszféráját tovább erősíti a belváros barokk stílusú épületei, mint például a Boldogasszony-templom és a Rákóczi-ház. A Rákóczi-várban található várkert és a városi strand is népszerű pihenési helyek, de híres a Sárospataki Református Kollégium is.

 

Gödöllő:

Gödöllő egy történelmi város Magyarországon, egyik legjelentősebb látnivalója a Gödöllői Királyi Kastély, amely az egyik legnagyobb barokk kastély Európában. Említésre méltó a Gödöllői Városi Park, és az Antal-Lusztig Arborétum, valamint a Gödöllői Művészetek Háza.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://10-legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr7118284523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

10 legjobb

A 10 legjobb bármilyen témában, legyen az ember, alkotás, módszer, eszköz, hely, bármi, amiben lehetséges valamilyen szempontból a legjobbak összeállítása.

süti beállítások módosítása