10 legjobb

A 10 legjobb dolog bármilyen témában

10 leggyorsabb állat a világon, földön, vízen, levegőben

10_leggyorsabb_allat_a_vilagon_foldon_vizen_levegoben.jpg

 

10 leggyorsabb állat a világon, égen, földön, levegőben. Melyik állat a leggyorsabb a világon? Ennek egyértelmű meghatározása nem is olyan könnyű, mint amilyennek látszik. Mert több nézőpont van, több mérés, és számos szempont. Ez miatt az interneten rengeteg ilyen listát találhatsz. Itt is ugyanazzal a helyzettel találtam magam szemben, mint a legveszélyesebb ragadozók listájának megírásakor.

 

A leggyorsabb állat sebessége meghatározásakor melyik a mérvadó? Az egy adott időegység alatt mért sebesség, vagy a maximális sebesség, és milyen helyzetben? Például madaraknál a vízszintes repülés, a levegővel (széllel) megtámogatott, a zuhanórepülés? És ami a fő kérdés, hogyan történt a mérés, mennyire megbízható?

 

Rengeteg ilyen oldalt, táblázatot, mérést megnéztem, s rájöttem, hogy abszolút, minden tekintetben érvényes listát nem tudok készíteni. Már csak azért sem, mert egyes állatoknál nincsen teljesen megbízható mérési adat. Így most készítettem egy tízes listát, ami a különböző fajok sebességének összesítéséből ered.

 

 

A 10 leggyorsabb állat

 

 

10.Vándorantilop

 

A vándorantilop Dél-Afrika füves szavannáin, vagy részben félsivatagos tájain fordul elő. Ha láttad a Sivatagi Show -t, vagy Az istenek a fejükre estek filmeket, máris van egy képed ezekről a területekről. Ez az egyik fajta a kisebb növényevők közül, mely roppant magasra szökell szaladgálás közben.

 

Ugrálásuk több helyzetben is megtörténik, akár veszélyhelyzet észlelésekor, akár boldogságukban, de nagyszerű látvány a külső szemlélőnek. Számos ragadozó faj – a nagymacskáktól, hüllőkön át a vadkutyákig – vadászik rá, ezért a gyorsasága életmentő lehet. A mérések szerint a vándorantilop legnagyobb sebessége elérheti a 88 km/h értéket.

 

 

A 10 leggyorsabb állat 9. - Villásszarvú antilop


10_leggyorsabb_allat_9_villasszarvu_antilop.jpg

Az észak-amerikai prérik eme vágtázó patása hajdanán több mint 30 millió példányban száguldozott a Kanada és Mexikó közötti füves területeken. A sok vadászat miatt később ennek töredékére csökkent az egyedszámuk, ma meg már a rengeteg kerítés nehezíti meg a vándorlásukat.

 

Melyik a leggyorsabb állat a Földön, a nyugati féltekén? Ha csak a szárazföldet számítjuk (földön) futást, akkor egyértelműen a villásszarvú antilop nyerne. Amerikában ez az emlős éri el a legnagyobb sebességet. Több hosszon mérték a sebességüket, 800 méteren belül 88,5 km/óra is lehet a gyorsasága. Nem ekkora, de viszonylag nagy sebességgel hosszú távon is képes futni.

 

 

Melyik a leggyorsabb állat a földön? 8.Gepárd

 

Hogy melyik a leggyorsabb állat a földön, vagy az emlősök között, legtöbbször ez az állat jut az emberek eszébe. A természetfilmekben 90 -től 120 -ig már mindenféle számot mondtak a sebességéről. Még a múlt században, több stopperes mérésen kb. 100-115 közötti sebességeket mértek. Más mérések azóta 109-120 közöttieket is rögzítettek.

Az Állati rekordok című 2002 -es sorozat második részében gepárdokat futtatnak versenypályán, s a gyorsabbik lemért sebessége 107 km/h volt. Pedig ezek szelídített gepárdok. Idővel GPS nyakörveket is használtak mérésre, s azt is tudjuk, hogy kevesebb, mint 3 mp alatt képesek 97 km/h sebességre felgyorsulni.

A David Attenborough természetfilmeshez kapcsolódó számítógépes vizsgálat 2015 -ben, csak 93 km/h sebességet állapított meg. Sprinteléskor ez a nagymacska több időt tölt levegőben, mint a földön. A nagy iramot sokáig nem tudja tartani, 3-400 méteren belül el kell kapnia zsákmányát. Ez a hajsza legtöbbször kanyarogva, cikkcakkosan folyik a zsákmányállatok miatt.

 

melyik_a_leggyorsabb_allat_a_foldon_8_gepard.jpg

 

Melyik a leggyorsabb állat a vízben?

 

7.Kardhal vagy kardoshal félék

 

Melyik a leggyorsabb állat a vízben? A sima kardhal gyorsaságát régebben közel 100 kilométer per órára becsülték, azonban a későbbi kutatások szerint ez az érték megbízhatatlan, a valódi érték jóval kevesebb. A vitorláshalaknál – mint például az atlanti vitorláskardoshal – egy régebbi tesztsorozat szerint közel 110 km/h -ra gyorsult fel, ebben azonban a vízből kiugrott, levegőben történő mozgás is benne volt.

 

A későbbi megállapítások szerint a levegőben töltött idő nem minősül úszási sebességnek, így az övé is jóval kevesebb. Kiemelkedik közülük az Indiai és a Csendes-óceán trópusi térségeiben élő fekete marlin. Egy bizonyos horgászmérés szerint ennek egyik példánya elérte a 132 -t, de ezt nem tartják hitelesnek. Más írások szerint is 120 km/h feletti a gyorsasága, viszont egyéb kutatások szerint az övé is jóval kevesebb.

 

 

A legsebesebb rovar és emlősfaj

 

 

6.Hybomitra hinei wrighti

 

Egyes légy és darázsfajták elképesztő gyorsasággal képesek száguldani a levegőben. A Hybomitra hinei wrighti nevű faj közülük is kiemelkedik. A neve alapján ezt a lényt még annyian sem ismerik, mint például a legfurább állatok közé tartozó csupasz turkálót. Ő az egyik leggyorsabb állat a levegőben. Amikor a hím a nőstény után repül, hogy elérje, a megfigyelések szerint a 145 kilométer/órás rekordot is megütötte.

 

 

A 10 leggyorsabb állat a világon 5.A mexikói és a brazil szelindekdenevér

 

Ez a faj az Egyesült Államok déli részétől egészen Argentínáig előfordulhat. Meglehetősen kicsi, mindössze 7 – 9 cm a testhossza. Egyes barlangokban milliószámra élhetnek. Amellett, hogy a legmagasabban repülő denevérfaj – 3300 méter magasságig is emelkedhet – a sebessége túllépheti a 160 kilométer per órát.

 

 

 

Leggyorsabb állat a levegőben

 

 

4.Kabasólyom


a_kabasolyom.jpg

 

Tipikus eurázsiai ragadozó madár, amely azonban teleléskor Afrikába is eljut. A szárnyfesztávolsága 80-90 cm közötti, és a röpülése meglehetősen sebes, erőteljes, száguldó. A nyarakon Magyarországon is előfordul. A kabasólyom ismert sebessége 100 – 160 km/h közötti.

 

 

10 leggyorsabb állat 3.Sertefarkú sarlósfecske

 

Többnyire belső és kelet-ázsiai nyaralóhelyeiről vonul délre, akár Ausztráliáig, vagy Új-Zélandig. Csak 20 cm, bár a szárnyai kiterjesztve akár az 55 centimétert is elérhetik. Már Európában is találtak belőle példányokat. Ha a „sima” repülési sebességet nézzük, akkor ő a leggyorsabb állat a világon és a levegőben. 100 – 160 kilométer/óra közötti értékekre is felgyorsulhat, és egy mérés szerint elérte a 171 km/h -t is.

 

 

2.Szirti sas

 

Több alfaja van, európai, ázsiai és észak-amerikai változatokkal. A testhossza akár a 90 centimétert is elérheti, a szárnyfesztávolsága pedig a 220 centimétert. Normál repülési mozgása mindössze 50 km/h körüli, ami vadászat közbeni siklásakor 190 -ig emelkedhet. A különböző mérések szerint a zuhanósebessége a 240 – 320 km/h közötti értékeket is elérheti. A legismertebb természetfilmekben gyakran látni ezeket a csodás ragadozókat.

 

allati_sebesseg_rekordok_a_szirti_sas.jpg

 

A leggyorsabb állat a világon 1.Sólyom (északi, kerecsen, vándor)

 

Az északi sólyom/vadászsólyom (falco rusticolus) Eurázsia és Észak-Amerika sarkvidéki területein él. Kb. 60 cm a testhossza és a tojók a nehezebbek. Egy nem hivatalos mérés szerint a 128 kilométer/órás sebességet is elérheti. A vándorsólyom (falco peregrinus) az Antarktisz kivételével minden kontinensen megtalálható, a tundráktól a trópusokig előfordul.

 

A kerecsensólyom is Eurázsia legnagyobb ragadozó madarai közé tartozik, a hossza 55, a szárnyfesztávolsága pedig 125 cm is lehet. Magyarországon is előfordul, a puszták madara. Egyenes vonalban – vízszintesen – 150 km/h -val repülhet. Ő is képes lehet a zuhanórepülésben a 320 km/h érték elérésére.

 

A vándorsólyom kétségkívül a leggyorsabb állat a levegőben. Az általános ismeretek szerint zuhanórepülésben 320 km/h -val zuhan a zsákmánya felé. Egyes tudósok szerint ideális körülmények között ennek csaknem a kétszeresét is elérhetné. A legnagyobb bemutatott rekord a National Geographic egyik műsorában történt 2005-ben, mely Ken Franklin mérése szerint 389 km/h volt.

 

a_legnagyobb_sebessegu_madar_vandorsolyom.jpg

 

A legsebesebb állatok földön, vízen levegőben

 

A cikkből kiderült a leggyorsabb állat sebessége, viszont több állatfaj kimaradt, mely akár be is férhetett volna, de több eltérő, vagy nem biztos mérést találtam. Talán beférhetett volna még az albatrosz, egyes galambfajok, illetve más vándorló szárnyasok. Vagy a vadnyugat lovaként ismert Quarter Horse esetében is volt már 88,5 km/h -s rekord.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://10-legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr1118253413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

10 legjobb

A 10 legjobb bármilyen témában, legyen az ember, alkotás, módszer, eszköz, hely, bármi, amiben lehetséges valamilyen szempontból a legjobbak összeállítása.

süti beállítások módosítása