10 legjobb

A 10 legjobb dolog bármilyen témában

10 legjobb nyári strand sláger az elektronikus tánczenében

10_legjobb_nyari_strand_slager_az_elektronikus_tanczeneben.jpg

 

 

10 legjobb nyári strand sláger az elektronikus tánczenében fellelhető klasszikusokból válogatott lista. Ez nem egy abszolút lista, adatbázisok, saját emlékeim és jegyzeteim alapján válogattam össze, főként a tengerparti klub sikerekre alapozva, olyan szerzeményekkel, melyek általános listákon is jó eredményeket értek el.

Feltétel volt, hogy a zene témája tartalmában, vagy szövegében és/vagy a videoklipben a strand, tengerpart és/vagy a nyár szerepeljen. Valamint valamely elektronikus tánczenei stílushoz tartozzon, melyek zömében a 90-es évektől oszlottak sok alágra.

 

 

A 10 legjobb nyári strand sláger, időrendi sorrendben

 

Energy 52 – Café Del Mar 1993, 1997, 1998, 2002 -

 

Ami a címét illeti, egy híres bár az Ibiza szigeteken. A Café Del Mar a 90-es évek egyik legjobb trance zenéje, s egyben a legtöbbet feldolgozott zeneszámok közé tartozik. Ennek az eredeti verziója 1993-ban jelent meg. Annak ellenére, hogy népszerű volt a műfaj köreiben, ez még nem futott be lemezlistás sikereket.

Erre 4 évet kellett várni, amikor a Three’n One által remixelt dal a brit lista 51. helyéig jutott. Az 1998-as Nalin & Kane remix ezt is felülmúlta, mert a 12. helyet is elérte. Időközben egy film zenéjeként is felhasználták, s 2001-ben a brit Mixmag magazin minden idők 100 legjobb dallama szavazásán az első helyre választották.

2002-ben Marco V. és mások ismét remixelték, és ezúttal 24. helyet érte el A kezdetektől fogva számtalan újabb kiadás és remix lemez jelent meg, ami jelzi elévülhetetlen népszerűségét.

 

 

Playahitty – The Summer Is Magic 1994 – igazi nyári strand sláger

 

Ez volt az olasz Playahitty formáció első dobása, és 1994 nyarán mindjárt be is futottak vele. Az olasz listán a 2. helyet csípte meg, és külön érdekessége, hogy a vokál ugyanazé az énekesnőé, aki a Corona együttes slágerénél is közreműködött: Giovanna Bersola. A dal kifejezetten a táncparkettre készült, és hódított is rendesen.

Igazi, tipikus nyári dal volt, melyet a diszkók is szívesen játszottak, szerte Európában. A kontinens számos országában szerepelt a Top 40 -ben, de a kanadai RPM Dance Chart -on is elérte a 8. helyet, valamint Közép és Dél-Amerika több országának lemezlistáján is ott volt.

 

 

Scooter – Endless Summer 1995

 

Az Endless Summer a happy hardcore korszak egyik remeke volt akkoriban, én is nagyon kedveltem. A Mallorcán forgatott klip és persze a dal szövege a végtelen nyárról, napsütésről, és a zenéről szól. A pörgős muzsika aranylemez lett Németországban, és persze sokat játszották a klubok.

Ebben az időszakban következetesen emelkedett a Scooter felfele, s amúgy azon csapatok egyike, akik azóta is töretlenül nyomulnak. Bár sok más kislemezük megjelent, nem csak a német nyelvű országokban lett siker (osztrák 15. és svájci 11. hely), az olaszoknál is feljutott a 24. helyig, és több más európai országban jól szerepelt.

 

 

Alexia – Summer Is Crazy 1996

 

Az olasz Alexia – aki régebben többek közt Ice MC dalaiban is közreműködött énekesnőként – a 90 -es évek közepén sikeres szólókarriert futott be. Első kislemeze után – mely 1995-ben hazájában és a spanyoloknál is első helyezett lett – jelent meg a Summer Is Crazy, egy évvel később.

Az 1995-ös évben még tartott az eurodance láz, az „őrült nyár” immár Európa többi országában is robbant, és a lemezlovasok egyik kedvelt zeneszámává avanzsált. Az olasz aranyérem mellett, a spanyoloknál ezüst, a finneknél bronzérmes volt, s még egypár országban magas helyezést ért el.

 

 

Chicane – Offshore 1996

 

Az Offshore egy igazi baleári zene, mely 1996 végén jelent meg, és különleges hangzásával meghódította a tengerparti klubok közönségét. Bár több stílusjegy keveredik benne, hozzájárult ahhoz, hogy a guitar trance zenei stílus az ezredforduló környékére az egyik legkedveltebb alága legyen a műfajnak.

Valahányszor hallom, beleborzongok, szinte minden remixét imádom, a relaxáló, lassú és a pörgősebb variációkat egyaránt. Az Offshore tengerparti videoklipje szintén felejthetetlen darab, tökéletesen illik a hangulathoz. A meditatív könnyűzenékhez hasonló verziói is csodásak. Az angolszász országokban igen sikeres volt ez az alkotás, de a német nyelvű országokban is. 1997-ben új remixekkel és vokálos változatban is megjelent.

 

 

Nalin & Kane – Beachball 1997, 1998

 

Ez az egyik legörökzöldebb tengerparti beach zene. Úgy tűnik sosem avul el, újra és újra felbukkan valamilyen formában, egy korszak szimbóluma. A különböző remixeit tekintve a trance, house és progressive house keveredése egészen új árnyalatokat adva ízesíti a minimalista alap dallamot.

A Beachball 1997-ben és 1998-ban nagy karriert futott be, fellépegetve az európai országok slágerlistáin, de az USA -ban és Ausztráliában is, nem szólva a kanadai dance chart első helyéről. Ezüstlemez volt a briteknél, és a spanyoloknál a 2. helyig emelkedett, mellette a német lista 10. és számos ország toplistás helyezése tartotta a köztudatban. A német alkotók azóta sem tudták felülmúlni eme szerzeményüket.

 

 

York – On The Beach 1999 – nyári strand sláger fülbemászó gitár dallammal

 

Keress egy fülbemászó gitár dallamot, keverj alá hamisítatlan beach trance hangzást és adj hozzá tengerparti feelinget. Íme a recept, amellyel nem lehet veszíteni. Ami Chicane esetében bevált, az itt is. Ez a hangzás nagyon nyerő, az On The Beach is a legtöbbet újraremixelt és feldolgozott nyári strand sláger szerzemények egyike.

Hozzá kell tennem, a gitár dallam Chris Reától származik, aki együttműködött a német York duóval. A briteknél – ahol 4. volt a kislemez és 1. a dance listán – ezüstlemezzé vált az eladások alapján. Érdekes, hogy a németeknél „csak” a 70. helyig jutott, amikor a skótoknál is 3., illetve a kanadai listán is jól szerepelt.

 

 

ATB – The Summer 2000

 

Akkoriban a guitar trance a csúcson volt, és az előző alkotáshoz hasonlóan a The Summer is a tengerparti zeneklubok egyik kedvelt zenéje. A videoklip is totálisan ide illő, a gitár refrént pedig elég egyszer hallani, hogy sose felejtsd. A lemez lassabb és gyorsabb verzióit is egyaránt kedvelem, számomra összeforrt a nyárral, napsütéssel.

A The Summer – t, még Brazíliában is kedvelték, és szomszédunkban, Romániában első helyezett volt a lemezlistán. A portugál 10., és a német 21. helyezés sem rossz, de ennél is fontosabb, hogy az alkotás által hordozott életérzés, és az egész hangzás hatással bírt sok más hasonló jellegű zenére. 

 

 

Klubbingman – No Limit (On The Beach) 2003

 

Talán sokan emlékeznek még erre a a dalra, amely oly közkedvelt volt a strand berkekben. A No Limit (On The Beach) egy jól eltalált ritmusú és dallamú tánczene, mely Klubbingman (Thomas Schleh) 2003 -as szerzeménye. A videoklip is a tengerparti strandon játszódik és a zenei adókon sokszor felbukkant.

A dal különösen a német nyelvű országokban volt közkedvelt, Ausztriában 46. Németországban a 42. helyig jutott a lemezlistán. A titka valószínűleg a fülbemászó dallamában van és a sok remixben, melyek eredetileg készültek, és később mások is újrakeverték.

 

 

Oceana – Endless Summer 2012 – nyári strand sláger és foci dal

 

Az Oceana -féle Endless Summer a foci EB zenék egyik sikeres alkotása 2012-ből. Kétségkívül a sportesemény is hozzájárult a sikereihez, de ezt leszámítva is megállja a helyét a nyarat istenítő tánczenék világában. A német énekesnőnek (Oceana Mahlmann) nem ez volt az első nagy sikere, de jócskán megnövelte rajongó számát.

Ha csak a közép-európai nemzeteket nézzük, nálunk is jól szerepelt, de a cseheknél és lengyeleknél meg sem állt a toplista csúcsáig. Olaszországban a 2. hely mellett platinalemez státuszt ért el, a németeknél pedig aranylemez minősítést. A vidám, táncra ingerlő dal az oroszoknál és a svájciaknál is nyerő volt a 6. helyével, de az egész kontinensen magasan jegyezték.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://10-legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr2616610790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

10 legjobb

A 10 legjobb bármilyen témában, legyen az ember, alkotás, módszer, eszköz, hely, bármi, amiben lehetséges valamilyen szempontból a legjobbak összeállítása.

süti beállítások módosítása