10 legjobb

A 10 legjobb dolog bármilyen témában

Kalandregény írók – A 10 legjobb kaland könyv szerző

kalandregeny_irok_a_10_legjobb_kaland_konyv_szerzo.jpg

 

Kalandregény írók jócskán vannak, közöttük sok befutott név, ezért az egyik előző cikkemhez, a 10 legjobb regényhez hasonlóan itt sem volt könnyű dolgom. A 10 legjobb kaland könyv szerző egy hiányt pótol, mivel hasonló jellegű összeállításokban mindig könyvekről van szó és nem a szerzőkről.

 

Ez esetben igencsak nehéz egy teljesen objektív, számokkal hitelesített listát írni. Ahogy fentebb megjegyeztem, ha az interneten körülnézel – angol nyelvű oldalakon – maximum könyvekről van toplista, a szerzőkről nem igazán. Sőt, ha beírom, hogy kalandregény írók, számos olyan szerzőt is bedob, akik nem azok.

 

Az én listámban is vannak olyanok, akik nem csak kalandregény írók, viszont vannak világhírű kalandregényeik. De nem szerepelnek olyanok, akik egyáltalán nem kalandregény írók. Mivel szinte mindenhol csak a legjobb kalandregények bemutatása van jelen toplistaként, kénytelen voltam ebből, mint alapból kiindulni.

 

Ez egy klasszikus Top 10, mivel csakis olyanokat választottam a listába, akik már eltávoztak a Földről. Igyekeztem az eredményeket (megjelenés/eladás/ismertség) figyelembe venni, illetve a változatosságot – több típusú, jellegű szerző – de így is könnyebb lett volna egy hosszabb lista, mert sok ismert név kimaradt.

 

Nem akarom itt unalmas életrajz, vagy munkásság leírásokkal untatni az olvasókat (a hasonló cikkek többsége úgyis csak bemásolja az ismert adatokat), ez helyett inkább néhány főbb jellemző mellett, a személyes élményeimet is hozzáfűzöm. Bár van két szerző, akiktől még eddig semmit sem olvastam, őket éppen azért tettem be, hogy sokoldalú legyen a lista.

 

 

A 10 legjobb kalandregény író a születések sorrendjében

 

 

James Fenimore Cooper 1789 – 1851

 

Mit mondjak? Az ő Nagy Indiánkönyvén nőttem fel (bár ilyen nincs, ez csak egy magyar összkiadás), és nagy hatással volt gyermekkoromra. Később a térképen, dokumentumfilmen, vagy a műholdas képeken nagy érdeklődéssel kerestem az Otsego tavat, és más helyszíneket a regényeiből.

Cooper igen nagy hatással volt a későbbi amerikai regényirodalomra. Sajnos nem minden műve jelent meg magyarul, sőt, az ismertek közül többet megkurtított szöveggel adtak ki az előző politikai rendszer miatt. Csodálatos jellemábrázolása engem mindig elvarázsolt, nemcsak magam előtt láttam a szereplőket, de érzelmileg is mélyen bele tudtam élni magam.

A kalandregény írók közül nem mindegyikre jellemző – a műfaj jellegéből következően – a lelki-szellemi fejlődésre hatás, nála ez jelentős. Bár nála is előfordulnak kevésbé érdekes leírások, mégis, egyetlen könyve sincs, amit számtalanszor el ne olvastam volna. Az említett művön kívül nekem nagyon tetszett A vörös kalóz, és az igen pozitív hangvételű, de viszonylag rövid A méhvadász története is.

 

 

Jules Verne 1828 – 1905

 

kalandregeny_irok_jules_verne.jpg

 

Jules Verne több műfajban is alkotott, és főleg fantasztikus témái lettek nagyon ismertek, de számos kalandregényt írt, amelyeket sok nyelvre lefordítottak, és filmek is készültek belőlük. Verne számomra egy érdekes író, mert nem kedvenc – vannak fárasztóbb írásai – ugyanakkor néhány roppant jó története.

Sok kalandregénye közül jó pár megjelent magyarul. Azok közül, amiket olvastam, még gyermekkoromban Sztrogof Mihály, a cár futárja története volt az első, máig szívesen olvasom újra. A szerző elég jól ismerte a világot és a történelmét, bár a fantáziája segítette hozzá, hogy lebilincselő tartalmakat írjon, amit nem lehet letenni.

Magyarországhoz is többször kapcsolódott, elég ha csak A dunai hajós, vagy a Sándor Mátyás művekre gondolunk, melyekből hazánkban készítettek tv sorozatokat. A 80 nap alatt a Föld körül regényét is kedvelem, amelyet olyan sokszor feldolgoztak filmen, de mindig valami eltéréssel a könyv tartalmától.

 

 

Kalandregény írók – Karl May 1842 – 1912

 

Róla minden kedvelője tudja, hogy a kalandregény írók között az egyik legnépszerűbb, mivel több száz millió példányban keltek el a művei. Noha ő volt az egyik első, nem angolszász vadnyugati témában (is) író, odaát (Amerikában) mégis kevésbé ismert. Persze az is igaz, hogy ezek a fantázia szüleményei, s nem történelmi tényeken alapszanak.

A történeteit előbb ismertem filmekből, és csak viszonylag késő fedeztem fel mint szerzőt, de például az elektronikus könyvtár által is sok művét elolvastam. Nem sorolom végig az összes kedvencem tőle, az eladási rekordert, a Winnetou I. -et úgyis mindenki ismeri, de például Az inka öröksége is utánozhatatlan szerintem. Utóbbi százszor jobb, mint a 60-as években belőle készült film, aminek története egészen eltér a regénytől.

 

 

Robert Louis Stevenson 1850 – 1894

 

Ő egy skót szerző, és az ifjúsági kalandregények egyik legismertebb alkotója, bár nemcsak ebben a műfajban dolgozott. Leginkább a Kincses sziget által ismert, pedig van jó pár másik kalandos műve. Be kell valljam, ezt a könyvet egyszer elkezdtem olvasni az elektronikus könyvtárban, de félbehagytam, mert nem tudott lekötni.

Mivel a világ több helyén élt, ennek megfelelően elég változatos helyszíneken játszódnak a történetei. Műveivel hozzájárult a szigetes-kalózos-kincskeresős filmek későbbi elterjedéséhez és népszerűségéhez. Élete utolsó éveit is egy szigeten, a csendes-óceáni Szamoán töltötte el.

 

 

Kalandregény írók – Emilio Salgari 1862 – 1911

 

Ő olasz író, és ízig-vérig kalandregény szerző. Könyveiben a cselekmények dominálnak, mindig történik valami, nem kell attól félni, hogy unalmas lesz. Ez esetben is előbb láttam a műveiből készült filmeket, mint olvastam volna tőle. Alkotóként valóban mintha kalandregény írásra teremtették volna, parádésan fűzi a történeteket.

Nála is számtalan művében a tengeren, vagy szigeteken zajlanak a kalandok. Mint Karl May esetében, itt is a filmes feldolgozások tették igazán halhatatlanná a nevét. Ebben nem kis szerepe volt Kabir Bedinek, aki több karakterét is megtestesítette a filmvásznon. Sajnálatos, hogy üzletemberként nem volt igazán profi, mert sikerei ellenére ő maga nem jutott komoly bevételekhez.

 

reszlet_salgari_egyik_muvebol.jpg

                                                                 Részlet Salgari egyik művéből

 

Több remek műve megjelent magyarul, nekem például a Bermudai kalózok regénnyel kezdődő, három részes sorozata is nagyon bejött. Ebben lehengerlőek a párbeszédek, csodás humorral, de az összes többi könyvében is roppant olvasmányosan ír. Vele is az egész világot bejárhatjuk a történetei által.

 

 

Legjobb kalandregény írók – Jack London 1876 – 1916

 

Jack London kétségkívül az északi, különösen alaszkai vadonban játszódó történeteiről emlékezetes. Ezek közül sokat feldolgoztak filmen, mint például a Fehér agyar, vagy A vadon szava. Több művében az állat, vagy az állat és az ember kapcsolata áll a középpontban.

Ami nem az erdőben, az a tengeren játszódott, tükrözve, hogy az író mely területeken élt, és miket tapasztalt. Elég kalandos és viszontagságos volt az élete már ifjúkorában, ami nem csak megedzette, de alapot adott későbbi jellemformálódásához, és a képességhez, hogy amiket átélt, történeteiben is megmutassa.

 

 

Edgar Rice Burroughs 1875 – 1950

 

Edgar Rice Burroughs író abszolút kedvenc. Noha ő is több műfajban működött, leginkább innen ismert és legtöbb alkotása is kalandos jellegű. Nála szinte mindig ugyanaz a séma van jelen, mégis működő. Hasonló jellegű hősök és szituációk, de olyan ügyesen csavarja a történetet, hogy az ember nem tudja letenni.

Számos regénye van, amit soha nem tudok megunni. Ilyenek a dzsungel uráról szóló művek többsége, melyek olyan szórakoztatóak, mint a Tarzan és a gyémántok regény. Vagy a Mars sorozat is remek példa, melyből ez idáig A Mars katonája volt az utolsó, ami magyarul megjelent, s az egyik legjobb.

 

legjobb_kaland_konyv_szerzok_burroughs_egyik_muve.jpg

                                                              Burroughs egyik műve borítója

 

Burroughs zseniális abban, hogy több szálon fut a történet, állatok, népek, szokatlan helyek és lények keverednek egybe, majd ezeket élvezetesen kibontja. A filmekben meg sem közelítették ezt a színvonalat, talán nem is lehet visszaadni azt az izgalmat, amit közben érez az ember.

 

 

Kaland könyv szerzők - Charles Nordhoff 1887 – 1947

 

Ő egy igazi utazó volt, amelynek eredményeképpen egzotikus helyeken játszódó regények szerzőjévé vált. Talán leginkább a Bounty könyvekről ismert – amelyeket filmen is feldolgoztak – sajnos Magyarországon kevés kötete jelent meg. Mivel élete jókora részét Tahitin töltötte, ez hatással volt a történeteire.

A műveiből több film is készült, mint például a viharos témájú katasztrófafilmek közé tartozó A hurrikán 1937 -ből. Több kötetet közösen írt James Norman Hall -al. A Bounty trilógia is az együttműködésük eredménye, mint ahogy az említett film alapműve is. Önálló alkotásai közül az 1928 -as, Az elhagyott című munkáját ismerték el a leginkább.

 

 

Clive Cussler 1931 – 2020

 

Clive Cussler arról (is) híres, hogy az általa írt művek több mint húszszor landoltak a New York Times bestseller listáján. Alkotásaiba belejátszott mélytengeri kutatómunkája, az ebben szerzett ismeretei, érdeklődése. Van egy sor hőse, melyek számára sorozatokat készített, valamint néhány történetéből film is készült.

Sok műve akciószerű, magyarul a 90-es években kezdték kiadni a könyveit. Az, hogy munkája által számos hajóroncs feltárásában részt vett, több alkotásában visszatér. Magyarországon a Dirk Pitt -ről szóló sorozat kezdete jelent meg először, amelyben az akció, és a kaland thriller elemekkel vegyül.

 

 

Kalandregény írók - Wilbur Smith 1933 – 2021

 

Őt talán be sem kell mutatni, számos könyvéből készült film is. Igazából ő is részben akció regényeket írt, vagy vegyítette az akciót a kalanddal. De időnként más műfajok is keverednek a műveibe, főként történelmi árnyalat. Majd az összes regénye Afrika valamelyik részén játszódik, vagy kapcsolatban van a kontinenssel.

 

kalandregeny_irok_wilbur_smith_konyvek.jpg

 

Roppant jó képes fokozni az izgalmakat, többé-kevésbé hasonló archetípusokat használ, majd úgy keveri a sztorit, akár a legjobb kártyások. Ami nem tetszik nekem, az az agresszivitás túl nyers ábrázolása. A brutalitás néha horrorszerű, valamint az erotikus részletek is olykor a pornó határvonalán mozognak.

Az ő könyveiben kevés kegyelem van, az erőszak tobzódik, viszont elég jó ahhoz, hogy soha ne legyen unalmas. A több időszakban játszódó egyiptomi sorozata egyes részei (pl. a negyedik A küldetés) a kalandregények legszebb korszakát idézik, belekeverve egy kis misztikumot, némely fantasy elemet. De a részben háborús ihletésű kalandregényei, mint az Etiópiában játszódó Jön a farkas is igen jók lettek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://10-legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr3218003070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.12.16. 20:27:29

"Sajnos nem minden műve jelent meg magyarul, sőt, az ismertek közül többet megkurtított szöveggel adtak ki az előző politikai rendszer miatt."

Nem csak arról van szó, hogy az elsősorban ifjúsági olvasótáborra számító regényből kihúztak unalmasabb, filozofálgatós részeket, mint ahogy az Karl May esetében is gyakran történt? Nem hiszem, hogy Cooper bírálta volna a szocializmust. Persze annak, aki az egész művet olvasni szeretné, ez érthetően nem tetszik, de az olvasók többsége talán jobban élvezi a megfésült változatot. A tévécsatornák is kitartóan folytatják ezt a nagyon is megkérdőjelezhető gyakorlatot (ma is), amikor megvagdosnak egy filmet, alacsonyabb korhatárbesorolást remélve, vagy csak hogy ne legyen olyan hosszú.

TeDckssG 2022.12.18. 10:21:04

@Androsz: Már nem találom hol, de erről írtak bővebben. A kérdés csak az, mi alapján döntik el önkényesen mit láthat az olvasó, és mit nem? És honnan veszik a jogot, lerövidíteni egy szerző művét? Az más kérdés, hogy ettől kevésbé unalmas, egyébként is előre nem tudhatják az olvasóknak mi tetszik.

Kyria 2022.12.19. 15:33:31

Hmmm...Wilbur Smith 1933 – 1921??? Az elég "kalandos" és kissé misztikus volna:). Amit a regényeiben szereplő brutalitásról megjegyeztél, az nekem is szemet szúrt, volt olyan története, ahol már egészen extrém volt. Azért a legtöbb műve szerencsére nem ilyen, nagyon kedveltem a regényeit. Nem mindegyik szerzőtől olvastam a felsoroltak közül, de akiktől igen, azokból egyértelműen Verne az első, letehetetlen volt mindegyik könyve.

TeDckssG 2022.12.19. 16:29:26

@Kyria: Javítva az évszám. :) Köszönöm a jelzést! Kimerültem a végére, és ez figyelmetlenség volt a részemről.

10 legjobb

A 10 legjobb bármilyen témában, legyen az ember, alkotás, módszer, eszköz, hely, bármi, amiben lehetséges valamilyen szempontból a legjobbak összeállítása.

süti beállítások módosítása