10 legjobb

A 10 legjobb dolog bármilyen témában

Egzotikus gyümölcsök – A 10 legfurább, legkülönlegesebb

egzotikus_gyumolcsok_a_10_legfurabb_legkulonlegesebb.jpg

 

Egzotikus gyümölcsök – A 10 legfurább, legkülönlegesebb egzotikus gyümölcs kiválasztása nem is lehet más, mint szubjektív. A választék elképesztő, és több szempont is figyelembe vehető. Itt főként a szokatlan külsőt vettem figyelembe. De ugyanúgy, mint a furcsa állatok esetén, akár több ilyen toplista is lehetne, más-más gyümölcsökkel.

 

 

A 10 legfurább, legkülönlegesebb egzotikus gyümölcs a világon

 

Durián

 

A duriánt Délkelet-Ázsiában találjuk, és erős, szúrós szagáról ismert. Egyes helyeken olyan büdösnek tartják, hogy betiltották a tömegközlekedési eszközökön. Azonban azok, akik túl tudnak jutni a szagon, azt mondják, hogy a duriánnak krémes, finom íze van. Eme egzotikus gyümölcs héja vastag és tüskés, ami megvédi a gyümölcsöt a ragadozóktól.


egzotikus_gyumolcs_durian.jpg

 

A durián húsának színe a fehértől a sárgáig terjedhet, és krémes, pudingszerű textúrájú. Az ízét nehéz leírni, de gyakran hasonlítják a mangóhoz, az ananászhoz és a hagymához. A durián Délkelet-Ázsiában sok országban népszerű táplálék, és gyakran használják desszertekhez és más ételekhez. A majmok is nagyon szeretik.

 

 

 

Egzotikus gyümölcsök Csillaggyümölcs (karambola)

 

A csillaggyümölcs, más néven karambola, egy érdekes megjelenésű és ízű trópusi gyümölcs, amely a csillag formájú szeleteiről vált ismertté. A csillaggyümölcs nemcsak különleges megjelenésével, hanem friss és finom ízével is kitűnik az egzotikus gyümölcsök közül. Érdemes kipróbálni, ha elérhető a közelben, és élvezni a trópusi ízeit. Az alábbiakban bemutatom a csillaggyümölcs néhány jellemzőjét:

 

egzotikus_gyumolcsok_csillaggyumolcs_karambola.jpg

 

  • Megjelenés: A csillaggyümölcs formája lapos és hosszúkás, és amikor felszeleteljük, sárgás vagy zöldes színű, és csillag alakú szeletekre hasonlít.

  • Íz: Az íze friss és kissé édes, gyümölcsös, olykor enyhe savassággal. A csillaggyümölcs ízvilága változatos lehet, és attól függ, hogy éppen mennyire érett.

  • Fajták: A karambola többféle fajtája létezik, beleértve az édes és a savanyú változatokat is. Az érettség függvényében az egzotikus gyümölcs íze változik.

  • Táplálkozási érték: A csillaggyümölcs alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, és jó forrása a C-vitaminnak, rostoknak és antioxidánsoknak. Kiválóan illeszkedik egy egészséges étrendbe.

  • Felhasználás: A csillaggyümölcsöt frissen fogyaszthatjuk, szeletekre vágva, vagy hozzáadhatjuk gyümölcssalátákhoz, turmixokhoz, vagy más ételekhez. Néhány helyen sütemények vagy desszertek részeként is felhasználják.

  • Termesztési helyek: A csillaggyümölcs számos trópusi és szubtrópusi régióban termeszthető, és olyan országokban, mint Malajzia, Indonézia, India – ezeken a helyeken őshonos – illetve az USA -ban vagy akár Brazíliában is termesztik.

 

 

 

Egzotikus gyümölcsök – Buddha keze

 

A buddha keze egy citrusféle, amely hosszú, ujj alakú formákkal rendelkezik. A héját általában kandírozzák vagy lekvárt készítenek belőle, míg a húsát salátákhoz vagy desszertekhez használják. A buddha keze héja vastag és illatos, és gyakran használják parfümök és gyertyák készítéséhez.

 

a_buddha_keze_gyumolcs_eretlen_allapotban.jpg

 

A buddha keze húsát savanyúságként vagy kandírozva is fogyaszthatjuk. Ez az egzotikus gyümölcs Északkelet-Indiában, Kínában és Japánban őshonos, és gyakran használják vallási szertartások során. Amellett, hogy salátaként is nagyszerű, szörpök, koktélok is készíthetők belőle.

Magyarországon orvosi citrom néven is ismert. A zen buddhizmushoz hasonlóan a Indiából került Kínába, majd Japánba. Több típusát is termesztik Kínában, a 80-as évek második felétől Kaliforniában is elkezdték a termesztését. Mivel nincsen magja, oltás szükséges a szaporításához.

 

 

 

A legfurább egzotikus gyümölcsök a világon

 

 

 

Egzotikus gyümölcsök: Rambután

 

A rambután Délkelet-Ázsiában őshonos, és vörös, szőrös héjáról ismert. Egy kis gömb alakú gyümölcs, melyet egy vörös vagy sárgás héj borít, mely hosszú, rugalmas, szőrszerű kitüremkedésekből áll. A hús fehér és áttetsző, édes-savanyú ízű. A gyümölcs húsát egy középső kemény mag veszi körül, és a hús textúrája hasonlít a szőlőre, de az íze egyedi és különleges.

 

A héja ehető, de gyakran eltávolítják fogyasztás előtt. A rambután húsát frissen vagy konzervként is fogyaszthatjuk. Délkelet-Ázsiában sok országban népszerű az egzotikus gyümölcsök között, és gyakran használják desszertekhez és más ételekhez. Az illata jellegzetes és kellemes, ami hozzájárul a gyümölcs vonzó jellegéhez.

 

rambutan_kep.jpg

 

A rambután igencsak tápláló, a sokoldalúan felhasználható egzotikus gyümölcsök közé sorolható. Kiváló C-vitamin forrás, valamint rostokat, vasat, kalciumot és egyéb vitaminokat tartalmaz. Rendkívül alacsony kalóriatartalommal rendelkezik. frissen fogyaszthatjuk, a héja lehúzása után. Emellett használható gyümölcssaláták, desszertek vagy édes ételek készítéséhez is.

 

 

 

Ackee gyümölcs

 

Az ackee egy nyugat-afrikai gyümölcs, amely a reggae-disco hazájában, Jamaikában szerfelett népszerű. A gyümölcsöt nem szabad éretlenül fogyasztani, mivel mérgező lehet. Az érett ackee krémes textúrájú és enyhén diós ízű. Az ackee -t csak akkor szabad fogyasztani, ha teljesen érett. Az éretlen ackee mérgező, hipoglikémiát okozhat, ami alacsony vércukorszinthez vezethet.

 

ackee_gyumolcs_kep.jpg

 

Az ackee-t gyakran sózott vízben főzik, mielőtt fogyasztanák. Az ackee Jamaika nemzeti gyümölcse, és gyakran használják a jamaikai konyhában. Néhány fontos jellemzője a következő:

 

  • Külső megjelenés: Az ackee egy nagy kapszula vagy tok, mely amikor érik, megnyílik, és megjelenik az egzotikus gyümölcs. A külseje sárga és vörös színű, és a tok szabálytalanul nyílik ki.

  • Belső hús: Az ackee húsát három részre osztják. Két része fehér és krémes, míg a harmadik rész sötétebb, magokat tartalmaz. Mint már említettem, csak az érett és megnyílt ackee fogyasztható, az éretlen gyümölcsben található toxikus anyagok miatt.

  • Ízvilág: Ezen egzotikus gyümölcsök íze enyhén édeskés, krémes és vajszerű. A gyümölcs ízét gyakran hasonlítják a tojás ízéhez, ami miatt népszerű a hozzáadása az ételekhez.

  • Felhasználás: Az ackee számos karibi és afrikai konyhában szerepel. Az egyik legismertebb étel, melyben az ackee főszerepet játszik, az "ackee and saltfish" nevű hagyományos jamaikai étel. A gyümölcsöt gyakran párolják vagy főzik, és más ételekbe is belesütik.

  • Táplálkozási és egészségi előnyök: Tápláló és jó forrása a fehérjének, rostoknak, B-vitaminoknak és C-vitaminnak. Számos egészségügyi előnyt kínálhat, beleértve az immunrendszer támogatását és a bőr egészségének javítását.

 

 

 

 

Jaboticaba gyümölcs

 

A jaboticaba egy dél-amerikai egzotikus gyümölcs, amely kis, fekete szőlőfürtszerű terméséről ismert. A gyümölcsöt frissen, vagy bor és lekvár készítésére is használják. A jaboticaba héja vastag és nem ehető. Brazíliában őshonos, és gyakran "a brazil szőlő" néven is emlegetik. Főbb jellegzetességei összefoglalva:

 

egzotikus_gyumolcsok_jaboticaba.jpg

 

  • Termesztési mód: A jabuticaba egy olyan egzotikus gyümölcs, amely nem a hagyományos módon, hanem közvetlenül a fa törzsén és a főágakon terem. Ezáltal ez a különleges fák közé tartozó növény egyedülálló látványt nyújt, mintha a fa gyümölcsökkel lenne borítva.

  • Külső megjelenés: A jabuticaba gyümölcse kicsi, kerek és lila vagy fekete színű. A héja vastag és sima, és a gyümölcs belseje puha, húsos és enyhén zselés szerkezetű.

  • Íz és aroma: Az érett jabuticaba gyümölcs íze édes és kissé savanykás, hasonlóan a szőlőhöz vagy a fekete ribizlihez. Az aromája intenzív és karakteres.

  • Felhasználás: Gyakran frissen fogyasztják, de más egzotikus gyümölcsök példájára használják dzsemek, lekvárok, italok és sütemények készítéséhez is. A gyümölcsöt gyakran préselik friss lé készítéséhez.

  • Táplálkozási érték: Tápláló gyümölcs, amely C-vitamint, rostokat, antioxidánsokat és más fontos tápanyagokat tartalmaz. A fogyasztása hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez és az egészséges emésztéshez.

  • Szezonális előfordulás: A jabuticaba szezonális gyümölcs, és az érési időszakok a fajtától és a termőhelytől függenek. Brazíliában általában októbertől decemberig terem.

 

 

 

A 10 legfurább, legkülönlegesebb egzotikus gyümölcs – Mangosztán

 

A mangosztán Délkelet-Ázsiában őshonos, és "a gyümölcsök királynőjeként" ismert. A gyümölcsnek fehér húsa van, édes és savanyú ízű. A húsát frissen vagy konzervként is fogyaszthatjuk. A legfőbb jellemzői:


a_10_legfurabb_egzotikus_gyumolcs_mangosztan.jpg

 

  • Külső megjelenés: A mangosztán külseje kemény, vastag héjból áll, amely érett állapotban sötétebbé válik. A héjat szabálytalanul elágazó szeletek borítják, és belül finom fehér hús található.

  • Belső hús: A mangosztán húsának textúrája lágy és krémes, hasonlóan egyes citrusfélékhez, de íze inkább édes és kissé savanykás. A gyümölcs közepén található egy vagy néhány mag.

  • Íz és aroma: Az érett mangosztán édes és aromás, és a gyümölcs jellegzetes íze miatt sokan kedvelik. Az íze a szőlő, a barack és a citrusfélék kombinációjára emlékeztethet.

  • Felhasználás: Frissen fogyasztják, de gyakran felhasználják gyümölcssalátákban, desszertekben, smoothie -ben és italokban is. Ez az Ázsiában népszerű egzotikus gyümölcs itt-ott elérhető a világ más részein is, de gyakran drágább lehet az import miatt.

  • Táplálkozási érték: A mangosztán jó C-vitamin-forrás, valamint rostokat, antioxidánsokat és egyéb tápanyagokat is tartalmaz. Ennek a fogyasztása is fogyasztása hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez és az egészséges emésztéshez.

  • Gyógyhatások: Az ázsiai népi gyógyászatban néhány helyen hagyományosan használják a mangosztánt gyógyászati célokra, például a hasmenés enyhítésére.

 

 

 

A legfurcsább egzotikus gyümölcsök a világon

Kiwano

 

A kiwano egy afrikai gyümölcs, amely vastag és narancssárga, tüskés héjáról ismert, gyakran "a szarvas uborka" néven is emlegetik. A hús zöld, uborkaszerű ízű. A kiwano héja vastag és sárga színű. A húsát frissen vagy salátákhoz is fogyaszthatjuk. A kiwano más néven sárgadinnye vagy sárga agyarú dinnye, egy trópusi és szubtrópusi gyümölcs. Afrikán kívül Új-Zélandon és az Egyesült Államokban is termesztik. Néhány jellegzetessége a következő:

 

az_egzotikus_kiwano.jpg

 

  • Külső megjelenés: A kiwano külső borítása sárga vagy narancssárga, és érlelési folyamat során megjelennek rajta a különböző tüskék vagy sárga agyarok, ami miatt egyedi és egzotikus megjelenése van.

  • Belső hús: Ezen egzotikus gyümölcsök húsa zöldessárga vagy zöldes-narancssárga, és benne sok kis, ehető mag található. A hús textúrája lágy, vízben gazdag, és egyedi, friss ízzel rendelkezik.

  • Íz és aroma: Az érett kiwano íze enyhén édes, friss és kissé savanykás. Az aromája kellemesen gyümölcsös és frissítő.

  • Felhasználás: Gyakran frissen fogyasztják, de használható gyümölcssalátákban, turmixokban vagy édességek készítéséhez is. Néhány helyen használják díszítésként is az ételekben.

  • Táplálkozási érték: A kiwano tápanyagokban gazdag, jó C-vitamin forrás, valamint rostokat, B-vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Alacsony kalóriatartalma és magas víztartalma miatt egészséges opció lehet. Hasznos táplálék izomnövelés esetén is.

  • Helyi gyógyászat: Néhány területen a kiwanót hagyományosan használják a helyi gyógyászatban, például a láz és a gyomorproblémák enyhítésére.

 

 

Jackfruit (jákafa)

 

A jackfruit (dzsekfruit), vagy másik nevén jákafa, egy trópusi gyümölcs, amely őshonos a dél-indiai és délkelet-ázsiai régiókban, de ma már számos más trópusi területen is termesztik. Néhány jellegzetessége a következő:

 

egzotikus_gyumolcsok_jackfruit_jakafa.jpg

 

  • Méret és külső megjelenés: A jákafa a világ legnagyobb egzotikus gyümölcsei közé tartozik. A gyümölcsnek nagy, tüskés héja van, amelyet vastag, zöldesbarna héj védelmez.

  • Belső hús: A húsa sárga vagy narancssárga színű, és textúrája változó lehet. A gyümölcs húsa lehet rostos és roppanós, de érett formájában is lágy és krémes.

  • Íz és aroma: Az érett jákafa íze édes, gyümölcsös, gyakran úgy írják le, mint a mangó, ananász és banán keverékét. Az aromája intenzív és kellemes.

  • Felhasználás: A jákafát frissen fogyaszthatják, de sokféleképpen felhasználható. Az érett gyümölcsöt sültekhez, currykhez, desszertekhez, szószokhoz és más ételekhez használják.

  • Táplálkozási érték: A jackfruit tápláló gyümölcs, gazdag C-vitaminban, rostokban, B-vitaminokban és ásványi anyagokban. Alacsony a kalóriatartalma, és zsírmentes.

  • Hagyományos gyógyászat: Néhány régióban a jákafát hagyományosan használják a népi gyógyászatban. A magokat és a leveleket is felhasználják különböző orvosi célokra.

 

A jackfruit egy sokoldalú egzotikus gyümölcs, amelyet az édessége és tápláló értéke miatt, valamint a húsos állaga miatt kedvelnek. Sok országban a vegetáriánus és vegán ételek alapanyagaként is elterjedt, így az egészséges életmód része.

 

 

Egzotikus gyümölcs: Csirimojó (krémalma, fahéjalma)

 

A csirimojó (egyes helyeken cserimoja -nak írják) egy dél-amerikai gyümölcs, amely zöld, szív alakú gyümölcséről ismert. A hús fehér, krémes textúrájú és ananász-banán ízű. A cserimoja héja vastag és zöld színű. A cserimoja húsát frissen vagy fagyasztva is fogyaszthatjuk. A krémalma Dél-Amerikában őshonos, és gyakran "a gyümölcsök ízletes királynőjeként" is emlegetik. Néhány jellegzetessége összefoglalva:

 

csirimojo_gyumolcs_kremalma_fahejalma.jpg

 

  • Külső megjelenés: A csirimojó külső héja zöld, durva és pikkelyes. A gyümölcs formája általában szív alakú vagy kerek, és mérete változó lehet.

  • Belső hús: A gyümölcs húsa fehér, puha és krémes, és sok fekete kemény magot tartalmaz. A hús textúrája hasonló a kókuszhúshoz.

  • Íz és aroma: A fahéjalma íze édes, krémes és enyhén vaníliás, sokak által kedvelt trópusi gyümölcsös ízzel.

  • Felhasználás: A csirimojót gyakran frissen fogyasztják, de használják gyümölcssalátákban, turmixokban, desszertekben és fagylaltokban is.

  • Táplálkozási érték: A krémalma tápláló egzotikus gyümölcs, amely C-vitamint, B-vitaminokat, rostokat és ásványi anyagokat tartalmaz.

  • Gyógyászati felhasználás: Mint a többi egzotikus gyümölcsök esetében, néhány területen a népi gyógyászatban is használják a csirimojót, ezt is főként emésztési problémák kezelésére.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://10-legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr1518321755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

10 legjobb

A 10 legjobb bármilyen témában, legyen az ember, alkotás, módszer, eszköz, hely, bármi, amiben lehetséges valamilyen szempontból a legjobbak összeállítása.

süti beállítások módosítása