10 legjobb

A 10 legjobb dolog bármilyen témában

Legegészségesebb ételek – A 10 legegészségesebb táplálék

legegeszsegesebb_etelek_a_10_legegeszsegesebb_taplalek.jpg

 

 

Legegészségesebb ételek, a 10 legegészségesebb táplálék mind olyan anyagokból állnak, amelyek kiváló hatással vannak az emberi szervezetre. Ebben a cikkben 10 olyan táplálékot mutatok be, amelyek a legtöbb kívánalomnak megfelelnek káros anyagoktól való mentesség tekintetében, de a lehető legtöbb előnyös tulajdonságuk van.

 

Mivel számos nézőpontból megközelíthető, nyilván nem lehet egy ilyen lista abszolút érvényes, így szerzőtől függően más-más élelmiszerek kerülnének a top 10 -be. Sokszor az egészséges étrend elkészítése komolyabb figyelmet igényel, mint a jó napirend elkészítése. A következőket vettem figyelembe:

 

 

Lehetőleg legyen mindenmentes, hogy a legtöbb ember fogyaszthassa. Például:

 

  • Ne tartalmazzon állati eredetű dolgokat, húst.

  • Ne tartalmazzon glutént, vagy laktózt.

  • Ne tartalmazzon finomított liszteket, fehér cukrokat, mesterséges adalékokat.

 

Ezen kívül a tápérték, betegségmegelőző hatás, szervezet erősítése mind szerepet játszott, hogy az egészséges életmód követelményeinek megfeleljen. A legegészségesebb ételek közül az alábbi 10 nem minden esetben egy adott faj, hanem például zöldségek vagy gyümölcsök egy csoportja.

 

 

 

A 10 legegészségesebb táplálék

 

 

A méz az egyik legegészségesebb édesítőszer

 

A méz a legegészségesebb ételek közül az egyik legjobb. Antioxidánsokat tartalmaz, számos fontos vitamint, ásványi anyagot, gyulladáscsökkentő, és lassítja az öregedést. Természetes antibiotikus tulajdonságai vannak, könnyen felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, amelyek gyors és tartós energiát biztosíthatnak, ami előnyös a hosszú távú izomépítő módszerek esetén.

 

 

Semmi sem lehet jobb egy ember számára, mint az ételhez megfelelő mennyiségű mézet adni. A méhek csodálatosan gondoskodnak arról, hogy az ember lelke megtanuljon a lehető legjobban dolgozni a szerveken. Azt kapja vissza az ember, ha mézet eszik, amivel a lelkét jobb munkára serkentheti a testén…

 

Rudolf Steiner (ld. Munkáselőadások sorozat, 2. kötet)

 

A méz egy energetikai csoda. Steiner a fentebb említett előadásában így jellemzi: „ ...a méhraj egészében kifejeződik az a szubsztancia, amit mi érzünk, amikor szerelmesek vagyunk és a szívünk szerelmet érez. Az egész méhkast áthatja a szerelem. Az egyes méhek lemondanak a szerelemről, és így a szerelmet az egész raj fejleszti ki. ...A méhek a virág azon részéből szívják ki táplálékukat – amiből mellesleg a mézet is készítik -, ami szerelemből áll, vagyis bizonyos mértékben a virágok szerelmét viszik be a kaptárba...”

 

 

 

Legegészségesebb ételek – bogyós gyümölcsök

 

A bogyós gyümölcsök közül különösen az erdei gyümölcsök, mint például az áfonya, málna, szeder rendelkezek igen jó élettani hatásokkal. De persze az előbbi cikkben bemutatott egzotikus gyümölcsök egy része is kiváló. Nézzük a bogyós gyümölcsök előnyeit:

 

legegeszsegesebb_etelek_bogyos_gyumolcsok.jpg

 

Magas antioxidáns tartalom: A bogyós gyümölcsök roppant gazdagok antioxidánsokban, például C-vitaminban, flavonoidokban és polifenolokban. Ezek a vegyületek segíthetnek a szervezetet védelmezni a szabad gyökök káros hatásaival szemben, ami hozzájárulhat az öregedés és a betegségek megelőzéséhez.

 

Szív- és érrendszeri egészség: Rendszeres fogyasztásuk csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A magas rosttartalom, a vitaminok és a antioxidánsok együttesen hozzájárulhatnak a koleszterinszint csökkentéséhez és az érrendszer egészségének támogatásához.

 

Gyulladáscsökkentés: Gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, ami segíthet a gyulladásos állapotok, például az ízületi gyulladás kezelésében.

 

Immunrendszer erősítése: A C-vitamin és egyéb antioxidánsok hozzájárulhatnak az immunrendszer erősítéséhez, segítve a szervezetet a fertőzések elleni küzdelemben.

 

Rendkívül rostgazdag élelmiszerek: Ezek a gyümölcsök magas rosttartalmúak, ami elősegíti az egészséges emésztést és segít a székrekedés megelőzésében.

 

Szabályozza a vércukorszintet: Még egy fontos előny, ami miatt a legegészségesebb ételek közé tartoznak. Alacsony glikémiás indexszel rendelkeznek, így lassan emelik meg a vércukorszintet.

 

Kognitív funkció támogatása: A bogyós gyümölcsök rendszeres fogyasztása kapcsolatba hozható a jobb kognitív funkciókkal és az agy egészségének támogatásával.

 

Szem egészségének támogatása: A bennük található vitaminok és antioxidánsok hozzájárulhatnak a szem egészségének megőrzéséhez és a látás támogatásához.

 

Alacsony kalóriatartalom: Ez is egy jó ok, ami miatt a legegészségesebb táplálékok közé tartoznak. Általában alacsony kalóriatartalmúak, így ideálisak lehetnek azok számára, akik figyelnek a testsúlyukra. Különösen az endomorf testalkatúak számára lehet előnyös!

 

Finom íz: Jó példák arra, hogy a legegészségesebb ételek egyben a legfinomabbak is lehetnek. A különféle fajták igencsak ízletesek és sokféle ízűek, így könnyen beilleszthetők az étrendbe, növelve ezzel az étkezés élvezetét.

 

 

 

Legegészségesebb ételek – A legegészségesebb zöldségek

 

 

A zöld leveles zöldségek

 

Ha olvastad Dr. Michael Greger és Gene Stone Hogy ne halj meg című könyvét, abban (is) igen ajánlják a zöld levelű zöldségeket, mint amik kulcsfontosságúak az egészség szempontjából. Ilyenek például a spenót, saláta, sóska, kelkáposzta. Általában magas rosttartalmúak, alacsony a kalóriatartalmuk de magas a tápértékük.

 

A spenót, a kelkáposzta és a saláta, gazdag forrásai a vitaminoknak (különösen a K-, A- és C-vitaminnak) és ásványi anyagoknak (például vasnak és kalciumnak). Ezek elengedhetetlenek a csontok egészségéhez és erősségéhez is. Rengeteg antioxidánst tartalmaznak, elősegíthetik a gyulladásos állapotok kezelését, hozzájárulhatnak a koleszterinszint csökkentéséhez.

 

Jó hatással vannak a szív- és érrendszerre, a magas káliumtartalom pedig segíthet a vérnyomás szabályozásában. Nekik is alacsony a glikémiás indexük, remekül megfelelnek diéta esetén, s különösen azok, amelyek béta-karotint tartalmaznak, hozzájárulhatnak a szem egészségéhez és a látás támogatásához.

 

 

Legegészségesebb ételek – Zeller

 

Ez a növény különösen Anthony William 2019-ben megjelent Csodatévő zeller című könyvének hatására lett igencsak népszerű. A zellerlé segít a legtöbb betegség esetén, s rendszeres fogyasztása megelőzheti a problémák kialakulását. Különösen jól tisztít, ez értendő az emésztő és kiválasztórendszerre is.

 

Szárzellerből lehet turmixolni eme nagyszerű folyadékot, én is rendszeresen fogyasztom. Ha sűrű, érdemes kisebb adaggal kezdeni. Fontos, hogy tisztán idd, semmi mást ne tegyél bele, s legjobb reggel, éhgyomorra. William szerint főleg a benne levő nátrium klasztersók, különleges enzimek és nyomelemek teszik igazán értékessé.

 

a_10_legegeszsegesebb_taplalek_zeller.jpg

 

Hogy mégsem annyira reklámozzák, mint amennyit ér, oka lehet például az erősen gazdasági alapú gyógyszeripar, mely nem tud közvetlenül pénzt csinálni belőle. A zeller szintén antioxidánsok, vitaminok és ásványi anyagok gazdag forrása. A világ legegészségesebb ételei egyike, amely fájdalomcsillapítóként, sebgyógyításhoz és allergia ellenes szerként is megállja a helyét.

 

 

Legegészségesebb zöldségek – Az édesburgonya

 

Az édesburgonya, vagy más néven batáta sem maradhatott ki a 10 legegészségesebb táplálék közül. Jóval alacsonyabb glikémiás indexszel rendelkezik, mint a hagyományos burgonya, C és A-vitamin, valamint mangán és kálium tartalma is említést érdemel. Csakúgy, mint az eddigiek, az édesburgonya is előnyös diétakor, gyulladáscsökkentő, és antioxidánsokkal rendelkezik.

 

Még egy plusz pont, hogy gluténmentes, valamint természetes módon édes. Mindemellett a benne található keményítők kis része tartalmazhat probiotikumokat, amelyek támogathatják az egészséges bélflórát és az emésztést. Remek kiegészítő az ételek többségéhez a tápértéke és az íze miatt is.

 

 

A fokhagyma

 

A fokhagyma szintén a 10 legegészségesebb táplálék egyike. Természetes antibiotikum, amely antibakteriális és antivirális tulajdonságokkal is rendelkezik, segítve a szervezetet a fertőzések elleni védelemben. Kiváló gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, nem is szólva az érrendszerre gyakorolt kedvező befolyásra.

 

a_fokhagyma_elonyos_hatasai.jpg

 

A benne található allicin nevű vegyület segíthet a koleszterinszint csökkentésében és a vérnyomás szabályozásában. A fokhagyma stimulálhatja az immunrendszer működését, s egyes tanulmányok szerint a rendszeres fogyasztása csökkentheti a rákos megbetegedések kockázatát, különösen a gyomor-, vastagbél- és tüdőrák esetében.

 

Segítheti más antioxidánsok aktivitását, valamint a vas és cink jobb felszívódását. Segíthet a vércukorszint szabályozásában, és növelheti a szervezet inzulinérzékenységét, jó forrása a B-vitaminoknak. Állítólag az illóolajai rovarriasztó hatással rendelkeznek, de ez nálam sosem vált be ☺.

 

 

 

Egyéb egészséges növények

 

 

A 10 legegészségesebb táplálék – Diófélék

 

A diófélék közül leginkább a diót, mandulát, mogyorót s társaikat ismerik. Ezek a növények nemcsak táplálóak de számos egészségügyi előnnyel járnak. Az alábbiakban felsorolok 10 előnyt, amelyek a diófélék rendszeres fogyasztásával kapcsolatosak:

 

Omega-3 zsírsavak: A diófélék, különösen a dió, gazdag forrásai az omega-3 zsírsavaknak, amelyek hozzájárulhatnak az agy- és szív egészségéhez, valamint gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek.

 

Magas telítetlen zsírok: A diófélék jó forrásai a telítetlen zsíroknak, például az egészséges monozsíroknak vagy a polifenoloknak, amelyek segíthetnek a szív- és érrendszer egészségének fenntartásában.

 

D-vitamin forrás: A diófélék, különösen a mandula, tartalmazhatnak D-vitamint, amely fontos a csontok egészségéhez és az immunrendszer erősítéséhez.

 

E-vitamin gazdagság: A diófélék magas E-vitamin tartalma antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, ami segíthet a sejtek károsodása elleni védelemben. Ez a legegészségesebb ételek egyik fő jellemzője.

 

Rosttartalom: Jó rostforrások, amelyek segíthetnek az egészséges emésztésben, a teltségérzet fenntartásában és a székrekedés megelőzésében.

 

Fehérje: A diófélékben található esszenciális fehérje hasznos a szervezet számára, és kiváló alternatívát jelenthet a húsmentes étrendet követőknek.

 

Magnézium tartalom: Sok magnéziumot tartalmaznak, amely fontos a csontok, az izmok és az idegrendszer egészségéhez.

 

Vas és cink forrás: A bennük található vas és cink fontosak a vérképzéshez és az immunrendszer működéséhez.

 

Szabályozza a vércukorszintet: A diófélék, különösen a mandula, alacsony glikémiás indexszel rendelkeznek, ami segíthet a vércukorszint szabályozásában.

 

Szív- és érrendszeri egészség: A diófélék rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez, beleértve a koleszterinszint szabályozását is.

 

 

 

A legegészségesebb ételek – Gyömbér

 

A gyömbér számomra először talán gyermekkoromban vált ismertté, amikor a Canada Dry üdítő reklámját láttam a tévében. Azóta főleg a mézes gyömbér nevű, gyorsan elkészíthető – különösen torokra hasznos – ital miatt kedvelem. Egyébként az összes – eddigi egészséges ételek – esetében felsorolt jellemző itt is mind érvényes.

 

A gyömbérben gyulladáscsökkentő vegyületek találhatók, antioxidánsokkal rendelkezik, fájdalomcsillapító tulajdonságai lehetnek, valamint néhány kutatás szerint hozzájárulhat a vércukorszint szabályozásához. Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása segíthet a fogfájás enyhítésében.

 

a_legegeszsegesebb_etelek_gyomber_elonyos_hatasai.jpg

 

A gyömbér segíthet az emésztési problémák, például a gyomorégés, a puffadás és a gyomorfájdalom kezelésében. Hatékony lehet a hányinger és a hányás csökkentésében, különösen terhesség, utazás vagy kemoterápia okozta esetekben. Antibakteriális és antivirális tulajdonságai, segíthetnek a fertőzések elleni küzdelemben.

 

Már csak azért is ajánlott a gyömbér fogyasztása segíthet a testsúlycsökkentésben, mivel stimulálhatja az anyagcserét és csökkentheti az étvágyat. Hatékony lehet rákbetegségek esetén is, viszont egyeseknél túlérzékenységi reakciót válthat ki. Számos módon készül belőle ital, vagy tea.

 

 

A legegészségesebb ételek – különleges táplálékok

 

 

Tengeri alga

 

A tengerben nemcsak a legfurcsább állatok találhatók, de igen hasznos táplálék források is. A tengeri alga több típusa – gondolj csak a közismert spirulinára, vagy a chlorellára – elterjedt az egészség kedvelők körében. De vegyük sorjában, mi a tengeri alga fogyasztásának 10 legnagyobb előnye.

 

 

Magas tápanyagtartalom: A tengeri algák gazdag forrásai a vitaminoknak (különösen a B és C-vitaminnak), ásványi anyagoknak (kalcium, vas, jód), fehérjéknek, rostoknak és esszenciális zsírsavaknak.

 

Jódellátás: A tengeri algák kiváló jódforrások, amelyek elengedhetetlenek a pajzsmirigy megfelelő működéséhez és a hormontermeléshez.

 

Antioxidánsok: Hasonlóan a legegészségesebb ételek többségéhez tartalmaznak antioxidánsokat, például béta-karotint és klorofillt, amelyek segíthetnek a sejtek károsodása elleni védelemben.

 

A szív- és érrendszer egészsége: A tengeri algákban található omega-3 zsírsavak és kálium hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer egészségéhez, például a vérnyomás szabályozásával.

 

Immunrendszer erősítő hatás: A tengeri algák stimulálhatják az immunrendszer működését, segítve ezzel a szervezetet a fertőzések elleni védelemben.

 

Gyulladáscsökkentő hatások: Rendelkezhetnek gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal, ami segíthet különböző gyulladásos állapotok kezelésében.

 

Rákmegelőző hatás: Néhány kutatás azt sugallja, hogy az algák rendszeres fogyasztása csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát.

 

Vércukorszint szabályozás: Hatékonyak lehetnek a vércukorszint szabályozásában, amely fontos lehet a cukorbetegek számára.

 

Fogyókúra és diéták támogatása: A tengeri algák alacsony kalóriatartalmúak és magas tápértékűek, így segíthetnek a fogyásban és a teltségérzet fenntartásában.

 

Csontok egészsége: A magas kalciumtartalmuk támogathatja a csontok egészségét és erősítését. A magas jód- és ásványi anyag tartalom miatt viszont ügyelni kell a mértékletes fogyasztásra.

 

 

 

Jamgyökér, fénygyökér

 

Sok éve – az internetkorszak előtt – nagyban bújtam a fitnesz és naturál testépítő magazinokat. Itt olvastam először a jamgyökérről, mint olyan növényről, amely igen kedvező hatással van a szervezetre. Később a biodinamikus gazdálkodás gyökerére visszavezethető, 1924 -es lengyelországi előadás sorozatban is említésre került. A Rudolf Steiner könyvek közül A mezőgazdálkodásról című mű tartalmazza ezt.

 

a_jamgyoker_fogyasztasanak_elonyei.jpglegegeszsegesebb_etelek_a_10_legegeszsegesebb_taplalek.jpg

 

Steiner a burgonya helyett javasolta, mivel a fénygyökér hatásai elősegítik a világos, széleskörű gondolkodást. A jamgyökér (vagy jamszgyökér) a trópusi, vagy a mérsékelt öv melegebb helyein terem. Több alfaja van, különösen Afrikában és Délkelet-Ázsiában fogyasztják régóta. Többnyire főtt állapotban, de egyes alfajok nyersen is ehetők.

 

Még a kínai orvoslásban is említik, mint ami „megvilágosítja az értelmet”. A jamgyökér magas rosttartalmú, fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, és alacsony a glikémiás indexe. Egyes fajai gyulladás és koleszterinszint-csökkentő hatásokkal rendelkezhetnek, illetve jó hatással vannak a vérnyomásra.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://10-legjobb.blog.hu/api/trackback/id/tr7518348107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

10 legjobb

A 10 legjobb bármilyen témában, legyen az ember, alkotás, módszer, eszköz, hely, bármi, amiben lehetséges valamilyen szempontból a legjobbak összeállítása.

süti beállítások módosítása